Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 ian 2008 - Anul XIII, nr. 13 (3694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Meleşcanu, de acord să transmită mapele profesionale ale foştilor judecători la CSM

Joi, 17 Ianuarie 2008 (13:03:50)

Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, la plecarea de la CSM, că propune o reevaluare a statutului mapelor profesionale ale foştilor judecători, pe care le gestionează în prezent, şi s-a declarat de acord ca, în condiţiile legii, să cedeze documentele în favoarea CSM.
  "Au fost nişte dezbateri extrem de politice astăzi în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe tema mapelor profesionale. Deşi votul a fost secret, nu vă pot ascunde faptul că am votat pentru ca informaţiile considerate de magistraţii CSM ca fiind de interes public să poată fi date publicităţii prin intermediul CSM. Mai mult, ascultând opiniile şi motivele invocate de magistraţii din CSM, am înţeles necesitatea transmiterii acestor documente către CSM, astfel că propun să se facă o reevaluare a statutului acestora, avându-se în vedere varianta predării lor către CSM", a declarat Teodor Meleşcanu la finalul primei şedinţe a CSM la care a participat.

Meleşcanu a plecat de la şedinţa de plen de joi a CSM înainte de finalul acesteia, fiind obligat să ajungă la o întâlnire cu experţii Ministerului Justiţiei pe tema avizelor de începere a urmăririi penale date de preşedintele Traian Băsescu în cazul celor opt foşti şi actuali miniştri.

La ieşirea din sediul CSM, Meleşcanu a ţinut să elogieze calitatea profesională a colegilor săi din Consiliu. Răspunzând unei întrebări a presei Meleşcanu, a declarat zâmbind că a fi membru CSM este mai greu decât a fi ministrul Apărării sau ministru al Justiţiei.

Plenul CSM a decis, prin vot, în şedinţa de joi, că informaţiile privind traseul profesional şi sancţiunile şi calificativele primite de foştii şi actualii magistraţi care apar în mapele profesionale ale acestora sunt informaţii de interes public.

Potrivit preşedintelui CSM, Lidia Bărbulescu, toţi membrii Plenului au fost de acord cu faptul că informaţiile privind traseul profesional al foştilor şi actualilor magistraţi sunt de interes public.

După începerea şedinţei, la propunerea lui Liviu Dăscălescu, membru al CSM, Plenul a luat decizia de întări, print-o hotărâre, declaraţia de presă a preşedintei Lidia Bărbulescu, de marţi, în care se preciza că informaţiile cuprinse în mapele profesionale ale magistraţilor ce pot fi date publicităţii sunt numai cele referitoare la traseul profesional al acestora, sancţiunile şi calificativele primite de-a lungul carierei.

Dăscălescu a propus Plenului CSM să ia în discuţie subiectul mapelor profesionale, invocând agenda publică din ultima perioadă, făcând referiri directe la publicarea de informaţii din mapele profesionale ale fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei şi a senatorului liberal Norica Nicolai, propus de premier pentru ocupa fotoliul de ministru al Justiţiei. El a apreciat că ar fi extrem de utilă o hotărâre în acest sens, dat fiind faptul că legile care reglementează regimul acestor documente nu sunt deloc clare.

Membrii CSM au dezbătut şi asupra necesităţii ca mapele profesionale ale foştilor magistraţi depozitate în prezent la Ministerul Justiţiei (cele ale judecătorilor) şi la Parchetul Instanţei Supreme (cele ale procurorilor) să fie transferate către CSM.

La dezbateri, reprezentantul AMR, Viorica Costiniu, s-a arătat nemulţumită de posibilitatea ca informaţiile din mapa profesională să fie date publicităţii. Ea a spus că acestea ar putea fi folosite de justiţiabili şi de avocaţii acestora în diverse recuzări şi în alte "tentative de tergiversare a proceselor".

În ultimă instanţă, membrii CSM au apreciat ca util transferul mapelor profesionale ale foştilor magistraţi către instituţie, dat fiind că mulţi dintre aceştia vor să revină în sistem, iar CSM este obligat, potrivit legii, să verifice trecutul profesional al fiecăruia înainte de a lua o decizie.

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a declarat, marţi, că sunt informaţii de interes public acele date din dosarele profesionale ale judecătorilor şi procurorilor care vizează evoluţia carierei profesionale - traseul profesional, fişele de evaluare şi sancţiunile disciplinare.

"Dosarele profesionale pot fi consultate la sediul Consiliului numai de către titularii acestora singurii care pot obţine copii ale tuturor actelor existente în propriul dosar", a afirmat Bărbulescu.

Potrivit acesteia, dosarele profesionale ale actualilor şi foştilor magistraţi nu pot fi predate altor persoane sau instituţii publice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meleşcanu, de acord să transmită mapele profesionale ale foştilor judecători la CSM .
 Vizualizări articol: 467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meleşcanu, de acord să transmită mapele profesionale ale foştilor judecători la CSM0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de sfeclă roşie cu hrean 4 porţii - 20 minute 600g sfeclă roşie în oţet300ml smântână2 linguri hrean proaspăt răzuit1 lingură făină1 linguriţă zahăr± sare, piper Se strecoară sfecla şi se taie în fâşii subţiri. Zeama rămasă se... Citeşte