Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 ian 2008 - Anul XIII, nr. 13 (3694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Desenele animate violente, ca "Veveriţe sinucigaşe", în atenţia Parlamentului European

Joi, 17 Ianuarie 2008 (14:24:41)

 Un grup de deputaţi PD-L în Parlamentul European au depus, joi, o declaraţie scrisă prin care solicită Comisiei Europene soluţii la problema emisiunilor şi a desenelor animate cu conţinut violent, difuzate în orarul de audienţă accesibil minorilor, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
  Europarlamentarii Rareş Niculescu, Monica Iacob-Ridzi, Marian Zlotea, Roberta Anastase şi Maria Petre au luat această iniţiativă ca reacţie la difuzarea, în mai multe state membre ale Uniunii Europene, a unor desene animate cu conţinut explicit extrem de violent.

Un exemplu dat de aceştia sunt "Veveriţe sinucigaşe", serial de desene animate, difuzat de televiziunea AXN.

În declaraţia formulată, cei cinci europarlamentari atrag atenţia asupra "pericolului" pe care îl reprezintă producţiile de televiziune destinate copiilor sau accesibile acestora, conţinând "scene de violenţă exacerbată", adesea sub forma desenelor animate, precum şi asupra consecinţelor "grave" pe care le poate antrena interpretarea greşită de către copii a unor acte sau fapte prezentate în aceste producţii televizate.

De asemenea, iniţiatorii declaraţiei solicită statelor membre să adopte şi implementeze în cel mai scurt timp "directiva europeană privind serviciile audiovizuale şi media, care prevede obligaţia introducerii unor coduri de acces care pot preveni accesul minorilor la conţinuturi care le-ar putea afecta dezvoltarea".

Totodată, semnatarii declaraţiei evocă implicaţiile pe care le are faptul că, în baza principiului recunoaşterii reciproce, un program audiovizual acceptat spre difuzare într-un stat membru neputând fi refuzat într-un alt stat membru. Ei susţin că acest lucru este demonstrat recent de "incidentul creat în România prin difuzarea serialului de desene animate «Veveriţe sinucigaşe» - un serial în mod evident nepotrivit pentru a fi vizionat de către copii, dar care îmbracă formatul desenelor animate".

Potrivit Regulamentului de procedură, declaraţia trebuie să întrunească susţinerea majorităţii membrilor (393 din 785) pentru a deveni o poziţie oficială a Parlamentului European, care urmează să fie transmisă Comisiei, Consiliului şi parlamentelor statelor membre.

Cei cinci iniţiatori au anunţat că vor desfăşura şi o campanie de sensibilizare a membrilor PE, bazată pe exemple de materiale audiovizuale "şocante prin caracterul lor violent", care sunt difuzate la orele la care copiii urmăresc programele de televiziune.

Partidul Democrat - Liberal este membru al grupului politic al Partidului Popular European şi al Democraţilor Europeni, grupare din Parlamentul European, cu 289 de membri din 27 de state membre ale UE.

"Veveriţe sinucigaşe" au intrat, joi, şi în atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care a hotărât să notifice televiziunea AXN, Ofcom-ul, principalul for de reglementare în domeniul audiovizual din Marea Britanie, şi Comisia Europeană, cu privire la conţinutul violent al acestui serial de desene animate.

"Nu putem să stăm nepăsători în faţa încălcării protecţiei copiilor, chiar dacă este vorba de un post licenţiat în Marea Britanie", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

De asemenea, membrii CNA au hotărât trimiterea unei recomandări către toţi furnizorii de televiziune prin cablu de a scoate AXN din pachetul de bază, în cazul în care postul mai încalcă prevederile legislaţiei audiovizuale.

Potrivit articolului 15, alineatul 1, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede: "În intervalul orar 6.00 - 20.00, radiodifuzorii nu pot difuza anunţuri promoţionale care includ scene de violenţă, sex, limbaj vulgar sau alte elemente ce pot afecta copiii", şi alineatul 2: "În intervalul orar 6.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin: a) detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare; b) demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale; c) demonstraţii sau detalii importante privind exorcismul, practici oculte, fenomene sau practici paranormale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Desenele animate violente, ca "Veveriţe sinucigaşe", în atenţia Parlamentului European .
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Desenele animate violente, ca "Veveriţe sinucigaşe", în atenţia Parlamentului European0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de sfeclă roşie cu hrean 4 porţii - 20 minute 600g sfeclă roşie în oţet300ml smântână2 linguri hrean proaspăt răzuit1 lingură făină1 linguriţă zahăr± sare, piper Se strecoară sfecla şi se taie în fâşii subţiri. Zeama rămasă se... Citeşte