Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 ian 2008 - Anul XIII, nr. 13 (3694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Suceava

Preşcolarii, înghesuiţi în grupe de câte 40 de copii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupe de preşcolari care depăşesc cu mult numărul maxim de copii admis de lege, aceasta este situaţia în multe dintre grădiniţele din judeţ, în special în cele cu program prelungit.

Grădiniţele sucevene sunt supraaglomerate, normele Ministerului Educaţiei, care prevăd ca grupele de copii să fie de 20, maxim 25 de elevi, sunt încălcate în majoritatea unităţilor de învăţământ preşcolar, iar aplicarea acestor norme este aproape imposibilă şi în anii viitori.

Una dintre cele mai aglomerate grădiniţe din municipiul Suceava este Grădiniţa cu Program Prelungit „Prichindel”, din cartierul Burdujeni.

Directorul instituţiei, Anişoara Tîrnovan, a declarat că „grădiniţa a fost întotdeauna solicitată, fiind singura cu program prelungit din Burdujeni”.

Aici vin, zilnic, aproximativ 300 de copii, în condiţiile în care spaţiul existent şi numărul de clase permite înscrierea a doar 200 de preşcolari.

„Avem opt grupe, ceea ce înseamnă 290 de copii, iar grupele mici au peste 40 de preşcolari într-o clasă”, a spus directorul Tîrnovan.

Directoarea a mai precizat că instituţia de învăţământ se confruntă cu această supraaglomerare de mai bine de cinci ani de zile.

Grupele supraaglomerate creează probleme în ceea ce priveşte utilizarea sălilor de clasă, dar şi în ceea ce priveşte actul didactic.

 

Sală de curs, sală de masă şi dormitor, în aceeaşi cameră

„Clasele sunt trifuncţionale, sunt săli de clasă, săli de servit masa şi dormitoare, ceea ce nu este  bine”, a mai precizat directoarea Anişoara Tîrnovan.

Şi lecţiile ţinute la grupe de câte 40 de copii creează probleme educatoarelor, iar acesta este un alt punct slab generat de aglomeraţie şi prezentat de directorul de la „Prichindel”.

Părinţii ştiu şi ei bine că în Suceava este o adevărată criză a locurilor în instituţiile de învăţământ preşcolar, şi din precauţie, vin să-şi înscrie copilul şi cu un an înainte ca acesta să înceapă grădiniţa.

Anişoara Tîrnovan a spus că a avut deja nenumărate solicitări pentru anul viitor, pe care a trebuit să le refuze deocamdată, până la demararea înscrierilor, în primăvară. Directorul grădiniţei a spus că prioritatea la înscriere o au copiii care locuiesc în cartierul Burdujeni, apoi cei care mai au fraţi mai mari înscrişi la grădiniţă, şi apoi copiii cadrelor didactice.

 

Zeci de copii nu au prins loc la grădiniţă

Anual, la Grădiniţa „Prichindel” zeci de copii rămân pe dinafară.

„Dacă ar fi fost să primim pe toată lumea, am fi avut grupe de câte 60 de copii”, a spus directorul Tîrnovan. Aşa se face că anual, zeci de copii nu-şi găsesc loc la grădiniţă. Anişoara Tîrnovan a mai subliniat că, „dacă pentru anul viitor nu s-ar face înscrieri deloc, noi am avea copii mai mulţi decât capacitatea normală a grădiniţei”.

 

Patru săli noi, de anul viitor

Se anunţă însă şi veşti mai bune pentru Grădiniţa „Prichindel”, care a intrat într-un program de mansardare, iar de la anul clădirea va mai avea încă patru săli de clasă. Lucrul acesta ar mai descongestiona, într-o oarecare măsură, aglomeraţia şi ar reduce numărul mare de copii, înghesuiţi acum în grupe.

Deşi cererea cea mai mare de locuri la grădiniţă se înregistrează în unităţile cu program prelungit, nici cele cu program normal nu scapă de aglomeraţie.

La Grădiniţa „Ţăndărică”, tot din cartierul Burdujeni, cea mai mare grădiniţă din judeţ, funcţionează 16 grupe de copii, aproape dublu faţă de numărul maxim admis de preşcolari.

Directorul grădiniţei, Iuliana Alecsa, a declarat că în grădiniţă ar trebui să funcţioneze doar nouă grupe de copii. În total, la „Ţăndărică” învaţă 364 de preşcolari, deşi capacitatea grădiniţei este de 225 de locuri.

Potrivit Iulianei Alecsa, grupele cele mai aglomerate sunt cele mijlocii, în care învaţă câte 30 de preşcolari. Şi la această grădiniţă, din cauza supraaglomerării, la înscriere, au rămas copii pe dinafară.

Grădiniţele „Prichindel” şi Ţăndărică” sunt doar două exemple de unităţi de învăţământ preşcolar supraaglomerate din judeţ, pentru că lista ar putea continua.

Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat recent că „numărul de locuri în grădiniţe este total insuficient, iar în ultimii ani numărul de locuri în grădiniţe nu a crescut aproape deloc”.

La ora actuală, în judeţ funcţionează un număr de 468 de instituţii de învăţământ preşcolar, unele dintre ele neavând spaţiu de propriu, ci funcţionând fie în case particulare, fie în incinta şcolilor.

 

17.000 de copii vor merge la grădiniţă de la anul

Potrivit unei situaţii transmise de către Inspectoratul Şcolar Suceava la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, din anul şcolar viitor, peste 17.000 de copii ar trebui să înceapă pregătirea preşcolară.

Inspectoratul Şcolar Suceava a solicitat Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului finanţare pentru construcţia a 42 de grădiniţe noi. Petru Carcalete a spus că a solicitat construcţia de spaţii noi în 30 de localităţi din judeţ, pentru un efectiv de 3621 de preşcolari. „S-au selectat localităţile cu o rată mare a natalităţii în ultimii ani.

Pentru municipiul Suceava, IŞJ a solicitat finanţare pentru construcţia a trei instituţii de învăţământ preşcolar. Şi la Vicovu de Sus, IŞJ a propus să se construiască tot trei grădiniţe. Conform propunerii IŞJ, câte două grădiniţe noi ar fi necesare în Broşteni, Cajvana, Fântâna Mare, Fântânele, Mălini, Preuteşti, Slatina şi Vultureşti. IŞJ a mai propus Ministerului Educaţiei să aprobe construcţia a câte un spaţiu de învăţământ preşcolar în Baia, Bosanci, Cornu Luncii, Fălticeni, Forăşti, Grămeşti, Hânţeşti, Hârtop, Mănăstirea Humorului, Marginea, Mitocu Dragomirnei, Moara, Păltinoasa, Straja, Vama, Vicovu de Jos, Zamostea şi Zvoriştea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşcolarii, înghesuiţi în grupe de câte 40 de copii.
 Vizualizări articol: 4103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Preşcolarii, înghesuiţi în grupe de câte 40 de copii5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spatii de invatamint trimis de
(17 ian 2008, 13:10:21
Ce sa facem daca in crese, gradinite, chiar scoli, de la revolutie s-au transformat in baruri, restaurante, circumscritii medicale. De ex. fosta Gradinita a Fabricii Zimbrul de linga Piata Mica. A fost inchisa si acolo sunt cabinwete medicale ale medicilor de familie. De ce nu le muta in Policl;inica,unde erau ele de fapt , iar aici sa se faca inapoi Gradinita. In policlinica au fost ocupate cabinetele cu cele particulare ale medicilor si medicii de familie ocupa gradinitele. Dar pe cine intereseaza asa ceva. Nu l-am auzit pe Primar si nici pe Dna Zarojan discutind acest subiect care este f.f. important si urgent. In alta Cresa, de linga Liceu Economic functioneaza Casa de Asigurari. Si cite,cite altele, nici nu are rost sa le enumar, ma obosesc degeaba.
2.   Vai de curu nostru ! trimis de
(17 ian 2008, 15:38:50
toata lumea da cu presupusul in stinga si-n dreapta de la " vladica la opinca " de la primul gospodar al orasului pina la ultimul boschetar , de la sefii de ISJ pina la femeia de servici de la scoala ca trebuie facut ceva DAR NU SINT BANI . Dar fraierii ar trebui sa distruga mass-media care mai este pe alocuri si neaservita puterii si de unde aflam cu stupoare ca nenorocitii care ne reprezinta pe noi si copiii nostri NU AU FOST IN STARE SA CHELUIASCA DOUA TREIMI DIN FONDURILE ALOCATE INVATAMINTULUI SUCEVEAN .Sursa Realitatea zilei. Halal manegement ; poate saracii sint forte ocupati cu bunastarea lor si a acolitilor lor ca doar este AN ELECTORAL SI SE POT INTIMPLA MULTE..........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de sfeclă roşie cu hrean 4 porţii - 20 minute 600g sfeclă roşie în oţet300ml smântână2 linguri hrean proaspăt răzuit1 lingură făină1 linguriţă zahăr± sare, piper Se strecoară sfecla şi se taie în fâşii subţiri. Zeama rămasă se... Citeşte