Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 ian 2008 - Anul XIII, nr. 13 (3694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sanitas ameninţă cu greva generală dacă Guvernul nu aprobă urgent majorări salariale

Joi, 17 Ianuarie 2008 (14:51:13)

Federaţia Sanitas ameninţă cu redeschiderea conflictului de muncă şi greva generală dacă Guvernul nu aprobă urgent proiectul de ordonanţă privind majorările salariale şi acordarea unor drepturi specifice personalului din sistemul sanitar.
  Dacă Guvernul nu va aproba proiectul de ordonanţă cu toate punctele cuprinse în Acordul negociat cu Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), conflictul colectiv de muncă se consideră reactivat, iar Federaţia Sanitas va declanşa în perioada următoare greva generală, cu participarea celor 100.000 de membri de sindicat din peste 500 de unităţi sanitare", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu.

Federaţia Sanitas, susţinută de membrii sindicatelor din unităţile de asistenţă socială şi protecţia copilului, are mai multe revendicări pentru care membrii sunt de acord să declanşeze greva generală dacă negocierile nu vor duce la un rezultat pozitiv.

Astfel, ei cer majorarea salariilor personalului din domeniul asistenţei socială cu 30 la sută, acordarea tichetelor de masă, a sporurilor pentru condiţii deosebite, primei de vacanţă, sporului la salariul de bază pentru orele lucrate sâmbăta, duminica şi de sărbătorile legale, precum şi acordarea integrală a facilităţilor referitoare la servicii, tratamente şi medicaţie gratuite.

Petcu spune că cele două părţi s-au întâlnit pe 8 ianuarie şi au semnat un acord care cuprinde 17 puncte privind rezolvarea solicitărilor sindicale şi care a stat la baza elaborării proiectului de ordonanţă de Guvern privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului ale personalului din sistemul sanitar în anul 2008.

"Din păcate, acordul nu a fost semnat de ministrul Sănătăţii cu avizul prim-ministrului Tăriceanu, iar în şedinţa de Guvern de miercuri, actul normativ nu a fost aprobat. Încercând să depăşim această situaţie de criză, până sâmbătă, Federaţia Sanitas va avea consultări cu Ministerul Sănătăţii Publiec, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu", a precizat Petcu.

În 23 octombrie, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas anunţa că a hotărât declanşarea conflictului colectiv de muncă şi că va refuza să prelungească sau să semneze Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură sanitară.

Astfel, până în 9 noiembrie urmau să fie înregistrate conflictele de muncă la Direcţiile judeţene de muncă şi protecţie socială şi să fie completate tabelele nominale cu membrii de sindicat care susţineau refendicările Federaţiei Sanitas şi care vor participa la acţiunile de protest, inclusiv la greva generală. Atunci, sindicaliştii anunţau că vor organiza grevă de avertisment în sistemul sanitar în 12 noiembrie şi grevă generală pe perioadă nedeterminată în 19 noiembrie.

Greva de avertisment şi greva generală au fost amânate în 12 noiembrie, Federaţia Sanitas reîncepând, la sfârşitul lunii noiembrie, negocierile cu conducerea Ministerului Sănătăţii şi cu cea a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Sindicaliştii afiliaţi la Federaţia Sanitas cereau majorarea bugetului alocat sănătăţii pentru anul 2008 şi a salariilor personalului din sistemul sanitar cu 30 la sută; acordarea primei de vacanţă, indiferent de finanţare, începând din 2008; rectificarea bugetului asigurărilor sociale de sănătate pentru 2007, în vederea asigurării cheltuielilor materiale şi de personal şi pentru acordarea primei de stabilitate; acordarea integrală a facilităţilor referitoare la servicii, tratamente şi medicaţie gratuite şi pentru membrii de familie ai salariaţilor din sistemul sanitar, inclusiv investigaţiile medicale clinice şi paraclinice; acordarea primei de stabilitate şi a sporului de prevenţie sanitară pentru întreg personalul din Autorităţile de Săntate Publică (funcţionari publici şi personal contractual) şi acordarea sporului de prevenţie sanitară personalului salarizat de la Capitolul transferuri (cabinete şcolare, medicină sportivă, planning familial, unităţi medico-sociale etc) şi Centrelor de transfuzii.

Liderii Federaţiei Sanitas se declarau mulţumiţi parţial de negocierile avute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ministrul Eugen Nicolăescu promiţându-le că le va prezenta, într-o săptămână, o ofertă îmbunătăţită, astfel că sindicaliştii au suspendat protestele.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, declara atunci că ministrul Sănătăţii a venit cu o ofertă îmbunătăţită faţă de cea precedentă, dar le-a spus că la ultima rundă de negocieri, din 27 noiembrie, crede că va putea oferi mai mult. În acest caz, sindicaliştii au amânat orice formă de protest, până la finalizarea discuţiilor.

Potrivit lui Petcu, ministrul Sănătăţii le-a spus că se va dubla prima de stabilitate din sistem, care până acum era egală cu salariul minim pe funcţie.

"Eugen Nicolăescu a promis că se gândeşte la cuantumul sporului de prevenţie sanitară pe care noi l-am cerut, iar salariile vor fi majorate cu 12 la sută, ca pentru toţi bugetarii", preciza Petcu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sanitas ameninţă cu greva generală dacă Guvernul nu aprobă urgent majorări salariale.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sanitas ameninţă cu greva generală dacă Guvernul nu aprobă urgent majorări salariale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de sfeclă roşie cu hrean 4 porţii - 20 minute 600g sfeclă roşie în oţet300ml smântână2 linguri hrean proaspăt răzuit1 lingură făină1 linguriţă zahăr± sare, piper Se strecoară sfecla şi se taie în fâşii subţiri. Zeama rămasă se... Citeşte