Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 dec 2007 - Anul XII, nr. 303 (3671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu cere soluţii ca taxa auto să rămână venit la buget, cu o treime din sumă alocată la mediu

Luni, 17 Decembrie 2007 (17:48:59)

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut miniştrilor Finanţelor şi Mediului să stabilească un sistem prin care taxa de primă înmatriculare auto să fie vărsată în continuare la bugetul de stat, iar aproximativ o treime din suma totală colectată să fie alocată pentru proiecte de reducere a poluării.
  El a solicitat celor doi miniştri să pregătească o ordonanţă de modificare a legislaţiei de mediu în care să se prevadă că aproximativ o treime din "taxa pentru poluare de la autoturisme", constituită în continuare ca venit la bugetul de stat, este vărsată la bugetul Ministerului Mediului, pentru diferite proiecte de reducere a gradului de poluare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Procentajul exact al sumei alocate pentru proiecte de mediu din taxa auto va fi stabilit în perioada următoare.

Tăriceanu a atenţionat că suma nu ar trebui transferată direct către Fondul pentru Mediu, deoarece fondurile speciale nu sunt agreate de către Uniunea Europeană, iar taxa ar trebui calculată în funcţie de emisia de carbon a autoturismului, dacă va fi considerată ca o măsură de reducere a poluării.

"Premierul a arătat că dacă se merge pe ideea de «taxă pentru poluare de la autoturisme» inclusă în legislaţia de mediu, atunci aceasta ar trebui calculată pe emisia de carbon. El a cerut ca discuţia publică să fie gestionată de Ministerul Mediului, atenţionând că nu doreşte ca taxa auto să rămană în percepţia opiniei publice ca o taxă de colectare la buget", au afirmat sursele citate.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă la începutul acestui an, când au fost eliminate accizele plătite la importul şi achiziţia autoturismelor de pe piaţa internă. Taxa se calculează în funcţie de capacitatea motorului, de vechimea autovehiculului şi emisiile poluante.

Guvernul a anunţat că va modifica taxa de primă înmatriculare, prin ordonanţă de urgenţă, pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piaţă a maşinii, urmând să fie redefinit termenul de maşină nouă şi să fie introdusă o procedură de contestare pentru persoanele care se consideră nedreptăţite.

Tăriceanu a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că sumele colectate din taxa auto vor fi folosite pentru programe de protecţie a mediului, precum casarea maşinilor vechi, cu o primă majorată de la 3.000 lei la 4.000 lei, împădurirea terenurilor degradate, realizarea de spaţii verzi, renaturarea zonelor din Delta şi Lunca Dunării, amenajarea de piste pentru biciclişti, cumpărarea de panouri solare sau instalaţii eoliene de către persoane care doresc să schimbe sistemele energetice clasice.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a precizat că sumele care vor mai fi încasate în perioada următoare din taxa auto vor fi direcţionate din bugetul de stat către finanţarea unor astfel de programe.

Surse ministeriale au declarat, miercuri seara, agenţiei MEDIAFAX că Executivul va schimba, începând cu anul viitor, denumirea taxei auto, din "taxa specială de primă înmatriculare" în "taxa pentru poluarea de la autoturisme", pe motiv că aceasta a fost primită cu reticenţă de opinia publică, dar şi pentru a arăta foarte clar scopul pentru care a fost introdusă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu cere soluţii ca taxa auto să rămână venit la buget, cu o treime din sumă alocată la mediu.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu cere soluţii ca taxa auto să rămână venit la buget, cu o treime din sumă alocată la mediu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu roşii şi mazăre 6 porţii – 70 minute250g margarină350g făină3-4 linguri apă minerală (sifon)300g roşii mici (cherry)250g mazăre fină Maxim’s50ml ulei1 ceapă mică3-4 frunze de busuioc1-2 fire rozmarin± sare, piper Din... Citeşte