Deputatul PDL Graţiela Iordache a declarat, luni, la dezbaterea din plenul Camerei, că taxa de primă înmatriculare nu este o taxă de mediu, "realitatea nefardată" fiind că Guvernul Tăriceanu susţine o măsură contrară legislaţiei europene şi care împovărează cetăţeanul român.
"Taxa de primă înmatriculare din România nu este taxă de mediu. O spune Comisia Europeană, o recunoaşte şi Ministerul Finanţelor într-o scrisoare de răspuns către Autovit. Taxa de primă înmatriculare nu a finanţat niciodată fondul de mediu. Realitatea nefardată cu vorbe frumoase şi politicianiste este că, în România europeană a anului 2007, Guvernul Tăriceanu II susţine o taxă contrară legislaţiei europene, o taxă nedreaptă, care împovărează cetăţeanul român", a declarat bdeputatul PDL Graţiela Iordache.
Ea a declarat că liderii democraţi s-au exprimat împotriva acestei taxe încă din 7 ianuarie 2007, când Emil Boc i-a cerut premierului suspendarea taxei.
"Guvernul Tăriceanu II susţine, în continuare, acest bir, deşi atacă puternic buzunarele acelor pe care trebuie să-i protejeze. Ne punem întrebarea pe cine protejaţi, domnule prim-ministru?", a spus Iordache.
Ea a mai afirmat că parlamentarii PDL au depus o iniţiativă legislativă, care va fi dezbătută în procedură de urgenţă, pentru "anularea taxei de primă înmatriculare şi returnarea către români a taxelor încasate ilegal şi abuziv".
"România trebuie să se alinieze la cerinţele europene. Susţinem anularea taxei, deoarece aceasta reprezintă un lux pentru toţi cetăţenii care nu-şi permit să-şi achiziţioneze un autoturism la mâna a doua, pentru ca românii să poată să-şi achiziţioneze o maşină atunci când vor şi în condiţiile în care vor, nu când vrea Guvernul Tăriceanu şi ce marca vrea Guvernul Tăriceanu", a mai declarat Graţiela Iordache.
Ea a cerut Guvernului să returneze banii obţinuţi în urma taxei de primă înmatriculare, până la 31 decembrie 2008.