Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 dec 2007 - Anul XII, nr. 303 (3671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu cere ministrului Educaţiei să rezolve problema "deranjantă" a meditaţiilor

Luni, 17 Decembrie 2007 (13:57:31)

 Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut ministrului Educaţiei să rezolve problema "deranjantă şi periculoasă" a sistemului de meditaţii în învăţământ, arătând că nu este corect şi deontologic ca profesorii să predea ulterior elevilor lecţii în particular.

El a arătat că nu îşi schimbă punctul de vedere în problema meditaţiilor în învăţământ, în pofida criticilor primite la preluarea mandatului, când s-a pronunţat pentru prima dată pe această temă, deoarece consideră că nu este normal ca elevii să fie obligaţi, după orele normale de curs, să susţină meditaţii particulare cu profesorul de la catedră.

"Dacă există acest sistem paralel, înseamnă că lucrurile nu funcţionează. Vreau să aveţi în vedere această problemă deranjantă şi periculoasă a sistemului de meditaţii", a spus Tăriceanu ministrului Educaţiei, la lansarea noului pachet de legi în învăţământ.

Premierul a mai cerut ministrului să găsească formule pentru introducerea vaucherelor de învăţământ, prin care elevii pot fi îndrumaţi către şcoli şi universităţi de calitate, după modelul sistemului academic american.

Şeful Guvernului a asigurat că sistemul educaţional va beneficia în continuare de sume bugetare substanţiale pentru modernizarea infrastructurii şi creşterea salariilor cadrelor didactice şi a apreciat noul pachet de legi din domeniu ca un instrument care creează cadrul legal de descenralizare.

Premierul Tăriceanu s-a pronunţat, în luna ianuarie 2005, pentru impozitarea veniturilor realizate de profesori din meditaţii, arătând că neimpozitarea acestora reprezintă un caz de evaziune fiscală.

"Este necesar ca, atunci cînd vorbim de corupţie, să nu ne mai gîndim că este doar apanajul mediului politic. Dacă profesorii dau meditaţii, iar veniturile realizate în acest fel nu sînt impozitate, acesta este un caz de evaziune fiscală", a spus atunci Tăriceanu.

Sindicatele din învăţămînt au criticat la acel moment intenţia de introducere a unor impozite pentru meditaţii, arătînd că acuzaţiile de evaziune fiscală la adresa profesorilor sînt exagerate cît timp aceştia nu sînt salarizaţi pe măsura muncii lor.

Ei au explicat atunci că profesorii meditatori pot legaliza veniturile suplimentare doar dacă îşi înfiinţează firme, varianta mai puţin costisitoare - cea de autorizare ca persoane fizice sau asociaţii familiale - nefiind valabilă deoarece nu sînt menţionaţi în legislaţie.

Existenţa unei societăţi comerciale ar impune cumpărarea de case de marcat şi ar presupune ca, după fiecare oră de meditaţie, elevii să primească facturi sau bonuri fiscale.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a lansat, luni, noul pachet de legi privind învăţământul preuniversitar, superior şi statutul personalului didactic, care flexibilizează sistemul de finanţare, dă importanţă şcolilor şi oferă deschidere universităţilor.

Pachetul legislativ conţine Legea Învăţământului Preuniversitar, Legea Învăţământului Superior şi Statutul Personalului Didactic.

Proiectele au fost afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi se vor afla în dezbatere publică o lună, timp în care vor putea fi aduse sugestii şi amendamente. Acestea vor fi analizate, evaluate şi, după caz, integrate în proiect. După definitivare, proiectul va intra în dezbatere parlamentară, pentru a putea fi supus votului, a anunţat Adomniţiei, în cadrul unei ceremonii organizate în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".

Proiectele de legi au fost definitivate în acest an, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai sindicatelor şi cei ai comunităţii academice.

Pachetul de legi urma să fie lansat la 24 octombrie, dar a fost amânat din mai multe motive, printre care şi discuţiile privind învăţământul în limba minorităţilor şi alegerea rectorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu cere ministrului Educaţiei să rezolve problema "deranjantă" a meditaţiilor.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu cere ministrului Educaţiei să rezolve problema "deranjantă" a meditaţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu roşii şi mazăre 6 porţii – 70 minute250g margarină350g făină3-4 linguri apă minerală (sifon)300g roşii mici (cherry)250g mazăre fină Maxim’s50ml ulei1 ceapă mică3-4 frunze de busuioc1-2 fire rozmarin± sare, piper Din... Citeşte