Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 dec 2007 - Anul XII, nr. 303 (3671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Schimbarea numelui grupului parlamentar PD în PDL a încins spiritele în Senat

Luni, 17 Decembrie 2007 (20:31:51)


Schimbarea numelui grupului parlamentar PD în PDL a încins spiritele, luni, în plenul Senatului, preşedintele Nicolae Văcăroiu declarând că această modificare trebuie să primească avizul Biroului Permanent, ceea ce a dus la un val de declaraţii contradictorii din partea senatorilor.
  Senatorul PD Nicolae Ioţcu a anunţat, luni, în plenul Senatului că, începând din această zi, grupul parlamentar al PD se va numi PDL.

Preşedintele Senatului, social-democratul Nicolae Văcăroiu, i-a replicat acestuia că grupul parlamentar trebuie să facă o cerere scrisă la Biroul Permanent.

"După ce veniţi cu cererea scrisă la Biroul Permanent, vom vedea. V-am înregistrat, mai mult de atât nu am ce să vă fac", a spus Văcăroiu.

Nicolae Ioţcu a revenit la microfon, cerându-i preşedintelui Senatului să aplice aceeaşi procedură tehnică ca în cazul Partidului Conservator, unde, potrivit stenogramei şedinţei, schimbarea numelui grupului parlamentar s-a făcut în acelaşi mod, prin anunţarea în plen, fără nicio hârtie depusă la Biroul Permanent.

"Aşa cere procedura, să vă adresaţi Biroului Permanent, care ia act scris de acest lucru. Vom analiza în ce măsură este un partid nou sau nu, un grup parlamentar nou sau nu. Domnule Berceanu, ce doriţi mai mult?", a spus Văcăroiu, dându-i liderului de grup PLD, Radu Berceanu, cuvântul în plen.

"Nicăieri în Regulament nu scrie că trebuie să depunem o cerere în scris în acest sens. Nici nu am avea cui să ne adresăm. Printr-o cerere trebuie să ceri ceva, iar acesta este un anunţ. Toate grupurile parlamentare au făcut astfel de anunţuri. Există şi acest precedent cu PC, şi altele, prin care grupurile parlamentare anunţă tot felul de lucruri în plen, cum ar fi titulatura, conducerea grupului, schimbări, etc", a explicat Berceanu.

Văcăroiu a replicat: "Stimate coleg, inclusiv modificări în grupuri, schimbări, denumiri, etc, toate trec prin Biroul Permanent. Nu dezvoltaţi o altă procedură".

Pentru că senatorul Gheorghe Flutur a cerut, la rândul său, cuvântul în plen, Văcăroiu i-a spus: "Domnule Flutur, vreţi să spuneţi că PLD-ul se uneşte cu PD-ul?".

Gheoorghe Flutur a arătat că, pentru a fi complet anunţul, vrea să anunţe la rândul său că va activa în grupul parlamentar PDL, începând de luni. Anunţul lui Flutur a fost urmat de cel al lui Mircea Cinteză, care a spus, la rândul său, că, în calitate de parlamentar independent, va activa în grupul parlamentar al PDL.

Cele două anunţuri au fost primite cu hohote de râs de către senatorii din plen, Văcăroiu fiind nevoit să precizeze de la tribună că "nu e nimic de râs!".

"Vreţi să dăm cuvântul la toţi foştii pedişti şi foşti PDL, să spună acest lucru? Dacă vreţi o părere personală, toţi sunteţi senatori independenţi. Vom vedea la Comisia juridică. Pentru asta v-am spus să vă adresaţi Biroului Permanent", a adăugat Nicolae Văcăroiu.

Senatorul PRM Gheorghe Funar a declarat că, deocamdată, PDL, deşi este "partidul prezidenţial, născut la comandă, care apare peste tot la TV", nu va apărea cu acest nume decât după înregistrarea sa la Tribunalul Bucureşti, potrivit legii partidelor politice, şi abia apoi se poate introduce în discuţia Biroului Permanent al Senatului.

Declaraţia lui Gheorghe Funar a fost urmată de un alt anunţ, al unui fost liberal-democrat, Viorel Arion, care a ţinut să spună că, începând de luni, va activa în grupul parlamentar PDL.

"Vreau să vă spun că puteţi activa, conform Regulamentului, dar tot senatori independenţi sunteţi. Ca să fie foarte clar, să nu fie niciun fel de dubii", a spus Văcăroiu.

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, preşedintele Comisiei juridice, a cerut cuvântul în plen, Văcăroiu spunându-i: "Sper să nu îmi spuneţi acelaşi lucru, cu PDL-ul!".

Peter Eckstein Kovacs l-a liniştit pe preşedintele Senatului, precizând că nu doreşte să anunţe că se afiliază la PDL.

El a explicat că principiul de organizare a Senatului se bazează pe rezultatele de la alegeri, iar această problemă organizatorică a celor două partide care "au decis să îşi unească destinele" este o problemă juridică, în care Biroul Permanent poate face o propunere plenului, cu un punct de vedere.

Senatorul Radu Berceanu a revenit la microfon, explicând că PD doreşte să anunţe o schimbare de nume, care nu are nicio legătură cu existenţa unui partid înregistrat, şi nu se pune problema de a avea drepturi noi, în noua titulatură.

El a amintit că anunţul Partidului Umanist, după schimbarea numelui, s-a făcut, în plenul Parlamentului, tot într-o zi de luni, după ce congresul din week-end a stabilit modificarea titulaturii partidului, astfel încât nu exista o decizie oficială a Tribunalului Bucureşti.

"Domnule senator, pierdem timpul, vă rog eu mult", a intervenit Nicolae Văcăroiu în timpul discursului lui Berceanu.

Acesta a replicat: "Domnule preşedinte, nu cred că aveţi dumneavoastră căderea să stabiliţi când pierdem timpul şi când nu pierdem timpul. Dar dumneavoastră nu făceaţi comentariile pe care le-aţi făcut, şi cum un reprezentrant PUR a venit la microfon şi a anunţat că de astăzi grupul se numeşte altfel, şi nu a fost niciun fel de problemă, şi acum dumneavoastră trebuia să faceţi fix acelaşi lucru. Dumneavoastră vreţi să interpretaţi sau să spuneţi părerile dumneavoastă personale, ceea ce nu cred că este în regulă".

"Stimate coleg, am înţeles perfect, iar exprimarea mea din acest moment va fi aşa: «Are cuvântul domnul Berceanu, de la grupul PDL, aparţinând Partidului Democrat». Am înţeles bine, da? O să discutăm la Comisia juridică toate treburile acestea. Le vom clarifica prin comisie", i-a răspuns Nicoale Văcăroiu.

"Deci, domnul Berceanu spune că putem spune «grupul gospodinelor», dar suntem de la PD, până nu se înregistrează", a adăugat Văcăroiu.

Senatorul PC Gavrilă Vasilescu a declarat, la rândul său, că situaţia PDL nu este identică cu cea a Partidului Umanist, întrucât umaniştii nu au fuzionat cu alte partide, aşa cum este situaţia democrat-liberalilor.

În replică, senatorul Gheorghe Constantin a arătat că discuţia din plen nu este legată de fuziune sau absorbţia cu alte partide, ci doar despre schimbarea denumirii partidului, aşa cum au anunţat şi conservatorii.

"Noi, la congresul de sâmbătă, am decis schimbarea numelui partidului. Despre asta vrem să spunem acum", a declarat Constantin.

Nicoale Văcăroiu i-a replicat: "Domnule Constantin, sunteţi senator independent. Cine sunt «noi»? În numele cui vorbiţi? Care noi, în calitate de senator indepedent?".

Gheorghe Constantin a arătat că există stenogramă a Senatului în care se precizează că activează ca senator independent în grupul parlamentar PD.

"Ştiu, dar nu vorbiţi în numele grupului", a venit răspunsul lui Văcăroiu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a cerut preşedintelui Senatului să supună la vot sistarea dezbaterile pe această temă, întrucât această chestiune juridică va fi tranşată în Biroul Permanent, şi nu în plen.

În toiul dezbaterilor, senatorul Nicolae Ioţcu a precizat că se schimbă şi componenţa grupului parlamentar PDL, fostul liberal-democrat Viorel Arion primind o funcţie de vicelider.

"Colegii de la PD şi de la PLD care doresc să mai vină la microfon să spună că sunt independenţi şi lucrează în noul partid!", a strigat Văcăroiu către senatorii din plen, liberal-democratul Ionuţ Popescu anunţând că va activa în grupul parlamentar PDL.

"Vă doresc succes", i-a transmis Văcăroiu. Pentru că discuţiile continuau pe acelaşi ton, iar dezbaterile pe proiectele de lege riscau să nu mai aibă loc, preşedintele Senatului a propus prelungirea programului de lucru până la ora 19.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimbarea numelui grupului parlamentar PD în PDL a încins spiritele în Senat.
 Vizualizări articol: 1455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schimbarea numelui grupului parlamentar PD în PDL a încins spiritele în Senat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E o tragedie? trimis de
(17 dec 2007, 21:50:37
In anul 2000 in Parlament a intrat PDSR, apoi au devenit PSD. Unde este tragedia? Nu sint PD - ist si nici PDL - ist dar chiar nu vad de ce sa nu-si schimbe numele. Se teme cineva de noul nume?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu roşii şi mazăre 6 porţii – 70 minute250g margarină350g făină3-4 linguri apă minerală (sifon)300g roşii mici (cherry)250g mazăre fină Maxim’s50ml ulei1 ceapă mică3-4 frunze de busuioc1-2 fire rozmarin± sare, piper Din... Citeşte