Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 302 (8526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

22 decembrie

Comemorarea eroilor martiri ai Revoluției din 1989, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria municipiului Fălticeni, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, Școala de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, a comemorat vineri, 22 decembrie, eroii martiri căzuți în Revoluția din decembrie 1989.

La ora 12.00, la „Monumentul Eroilor Revoluției” situat pe strada 2 Grăniceri, a avut loc un ceremonial militar, după care au fost depuse coroane de flori din partea administrației publice locale, Prefecturii, Parlamentului României, Școlii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareș” și din partea partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local. Primăria Fălticeni a fost reprezentată de primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon, Prefectura Suceava de secretarul general Claudia Nichifor, iar din partea parlamentului au fost prezenți senatorii Ioan Stan și Gheorghiță Mândruță.

Jumătate de oră mai târziu, în curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi „Constantin și Elena”, la mormântul eroului Ion Bute, împușcat pe 24 decembrie, în timp ce se afla în misiune la Arad, preotul paroh Sebastian Mogîrzan a oficiat o slujbă de pomenire urmată de depunere de coroane din partea Primăriei Municipiului Fălticeni, Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava - Detașamentul de Jandarmi Fălticeni și a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava - Detașamentul de Pompieri Fălticeni.

Cimitirul Oprișeni este locul de odihnă al celui de-al doilea erou din Fălticeni căzut în Revoluție, Ionel Pascal. Și pentru el a fost oficiată în prezența familiei și a autorităților o slujbă de pomenire de către preotul Cătălin Nechiforeasa, după care au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Municipiului Fălticeni, Consiliului Județean Suceava și Poliției Municipiului Fălticeni.

Elevi de la Școala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni au asigurat serviciile de gardă și au prezentat onorul militar la Monumentul Eroilor din strada 2 Grăniceri și la mormintele celor doi eroi.

Ca în fiecare an, Asociația „Fălticeni Cultural” și preotul Liviu Mihăilă au organizat manifestări destinate cinstirii memoriei eroilor din decembrie ’89. Joi, 21 decembrie, de la ora 20.00, la Monumentul Eroilor Revoluției Române de pe strada 2 Grăniceri, a avut loc ceremonia aprinderii celor 1.104 candele, în memoria fiecărui erou al Revoluției.

 

Manifestări dedicate evenimentelor din decembrie 1989 au avut loc și la Cornu Luncii

Și în comuna Cornu Luncii, Primăria, împreună cu Asociația Națională Cultul Eroilor – filiala Suceava „Plăieșii”, Școala Gimnazială Cornu Luncii și biserica, a organizat comemorarea, pe 22 decembrie, a eroului Constantin Puiu Mihailovici, la Panteonul Eroilor, închinat celor 345 de eroi ai comunei din Războiul de Independență, cele două războaie mondiale, de la Revoluție și din teatrele de operațiuni recente.

La mormântul eroului martir al Revoluției române din 1989 sublocotenent post-mortem Puiu Mihailovici, împușcat în decembrie 1989, la București, în Comitetul Central al PCR, fiind subofițer la Regimentul de gardă „Mihai Viteazul”, a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți din comună, după care au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea Primăriei Cornu Luncii, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, Școlii Gimnaziale Cornu Luncii.

La momentul comemorativ au luat parte rudele eroului, primarul Gheorghe Fron, reprezentanți ai Școlii de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, elevi și cadre didactice. Prezent pentru al 25-lea an consecutiv la manifestările organizate la Cornu Luncii, maistrul militar principal în retragere Dumitru Davidel, în vârstă de 86 de ani, cel care a întemeiat și a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Suceava, le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului, construcția și refacerea monumentelor eroilor, amintind și de faptul că s-a implicat direct în reabilitarea și construcția mai multor monumente ale eroilor, cum ar fi cele din satul Sasca Mică sau monumentul eroului Ioan Grosaru din Păiseni. Și preotul Gabriel Puiu Florea, parohul bisericii „Sf. Dumitru“ din satul Cornu Luncii, fost coleg de şcoală cu eroul Constantin Puiu Mihailovici, a vorbit despre viaţa celui secerat de gloanţe pentru libertatea poporului român.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comemorarea eroilor martiri ai Revoluției din 1989, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1221 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Comemorarea eroilor martiri ai Revoluției din 1989, la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei