Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 302 (8526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Mii de suceveni au participat la Suceava la cel mai mare festival internațional al obiceiurilor de iarnă

Miercuri, 27 Decembrie 2023 (17:05:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva mii de suceveni și turiști au participat, miercuri, la Suceava, la cel mai mare festival internațional al obiceiurilor de iarnă. Frumusețea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă din întreg județul Suceava, dar și din Ucraina, a fost prezentată spectatorilor de nu mai puțin de 35 de cete și trupe de urători. Parada obiceiurilor a pornit în jurul orei 11:00 din apropierea Spitalului Clinic Județean, fiind întâmpinată pe străzile Sucevei de mii de persoane. Punctul final al paradei a fost în fața Palatului Administrativ și pe esplanada Casei de Cultură, acolo unde fiecare trupă participantă a susținut un scurt spectacol de obiceiuri de iarnă. Cetele de urători au fost întâmpinate în fața Muzeului Științelor Naturii de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și de mai multe autorități locale și județene, printre care primarul Ion Lungu, deputații Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, prefectul Alexandru Moldovan, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, și primari din mai multe localități din județ. Spectacolul obiceiurilor a început în sunet de bucium, pocnete din bici și cu un car tras de doi boi, precum și de gospodari din mai multe zone ale județului, care i-au urat pe Gheorghe Flutur și pe celelalte oficialități prezente. La finalul urăturii, șeful administrației județene a agățat colaci în coarnele boilor care trăgeau carul. Au urmat apoi malanca lui Ștefan cel Mare de la Vicovu de Sus, actorii care au interpretat scene din viața marelui domnitor venind călare pe cai falnici din Bucovina. După acest moment, rând pe rând, prin faţa oficialităților şi a spectatorilor au trecut cetele de căluşari, ursarii, împăraţii, caprele, militarii, irozii şi arnăuţii, costumele în care erau îmbrăcați participanții la paradă încântându-i pe toţi cei prezenţi la acest spectacol al obiceiurilor.

După paradă, cetele de urători au urcat pe scena amplasată pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, spectacolul ținând până târziu în noapte. La spectacolul maraton al obiceiuri de iarnă au participat peste 30 de cete de urători, printre care formațiile de obiceiuri de iarnă de la Câmpulung Moldovenesc și Stulpicani, jocul căiuților de la Botoșana, ansamblul folcloric Arcanul de la Fundu Moldovei, formația de obiceiuri de la Șaru Dornei, ceata de la Boroaia, grupul folcloric „Lăstarii din Bucovina” din Iordănești, Ucraina, malanca de la Stroiești și urșii de la Zaharești, căiuții de la Stăncuța, cerbul de la Corlata, malanca și urșii de la Șcheia, bumbierii de la Vama, formații de obiceiuri de la Dolhasca, Drăgușeni, Capu Codrului, Cornu Luncii, irozii de la Soloneț, urșii de la Roșcani, din orașul Liteni, de la Preutești, Forăști, Vulturești sau Ostra, grupul „Dor” din Moara, urșii de la Udești și Hurta de la Bosanci. În total, peste 1.500 de urători din județ și din Ucraina au participat la parada de anul acesta a obiceiurilor de iarnă, eveniment organizat de Consiliul Județean Suceava în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de suceveni au participat la Suceava la cel mai mare festival internațional al obiceiurilor de iarnă.
 Vizualizări articol: 607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mii de suceveni au participat la Suceava la cel mai mare festival internațional al obiceiurilor de iarnă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei