Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 288 (8205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

„…. dar să nu se schimbe nimic”

Comoditatea lui „lasă că merge și așa” pare a fi un principiu de muncă și viață al poporului român! Rezistența acerbă la orice schimbare, inclusiv cele evident avantajoase (benefice personal!) este generată de frica de nou, de o competiție într-o zonă puțin cunoscută și de pierderea statutului de „specialist” dat de practicarea mult timp a unei activități de rutină.

Această situație nu e generată de inteligență sau calificare scăzute, ci de existența (traiul) într-o societate de comandă, cu transmiterea sarcinilor de sus în jos! Iar prima reacție a executantului constă în a găsi motive pentru a refuza sau amâna îndeplinirea noilor „obligații de serviciu”. Imaginația în acest domeniu este fără limite!

Ne-ar place să fim la „masa bogaților” în lume, dar să activăm în stil propriu! Să nu ne impună regulile lor, să nu ne verifice cum am folosit resursele și să nu ne penalizeze când dăm cu „oiștea în gard”! Să ne finanțeze și atât!! Dacă nu, devenim automat eurosceptici, antiamericani și chiar iubitori ai Estului!

Modul în care ne place să acționăm a fost splendid sintetizat de Herr Klaus cu sintagma „pas cu pas”! Acționând „pas cu pas” ne întrec toți, lucru vizibil în toate domeniile! Și asta în comparație cu fostele țări din „lagărul socialismului biruitor”! Dar cât mai există Moldova și Ucraina în vecinătate ne putem umfla în pene! Încă îi întrecem!!

Viața merge înainte (în economie, educație, sănătate, cercetare, diplomație etc.), iar poziția de spectator a României este profund greșită! În plus râdem de greșelile inerente ale celor ce explorează viitorul și încearcă noi abordări ale dezvoltării societății lor!

Efectul acestui fapt este profund antiromânesc! Ne plângem (oare cine ne ascultă?) de dezindustrializarea țării, de preluarea domeniilor economice viabile de către străini, de transformarea țării în „colonie”!

Dar cine și ce ne împiedică să ne adaptăm la schimbările în lume și să ne câștigăm locul cuvenit unei țări mijlocii? Și Polonia a fost afectată de „invazia” marilor magazine, dar s-a adaptat noilor preferințe de consum ale populației! Și a apărut PROFI, spre exemplu, lanț de comerț cu capital polonez!!

Și totuși trebuie să ne gândim serios la ieșirea din această capcană a lâncezirii și a blocării inițiativelor care nu respectă status quo-ul actual! Este revoltător cum se pierde timpul cu acțiuni foarte urgente, precum sprijinul consumatorilor de energie vulnerabili, a „legării” nivelului pensiilor și salariilor de inflație etc..

Cu ce trebuie început? Cu promovarea celor competenți, școliți și respectați peste tot! „Omul sfințește locul” se spune! Văzând ce personaje avem în funcții de decizie, îți vine să faci apel la toți sfinții din calendar! Asigurați nepoatelor pensie viageră, trimiteți amantele la shopping până devin neinteresante și recompensați „munca la partid” în alt mod! Altfel vom rămâne cu „ochii în soare” și cu gura semideschisă! Și vom fi „țară eșuată”, cum îi place președintelui să numească România! Ce contribuție are el?

Avem „resurse umane”, putem apela și la consultanță internațională; nu ne împiedică nimeni să devenim o țară „normală”! Doar decidenții noștri țin piciorul pe frână!

Legat de resurse, putem simplu exemplifica prin faptul că ocupăm locul 5 în lume prin performanțele la matematică!! Dar noi nu iubim matematicienii, ci fotbaliștii care se situează pe locul 54! Chestie de gusturi!!

Dan Strutinschi

 

P.S. 1  Vedem deșeuri la 2-3 m de coșurile de gunoi! Produse, de multe ori, de „boschetari” veniți din alte părți! Să le dăm pomană pentru votcă, bere, spirt medicinal.

P.S. 2  Un constructor se plângea că Poliția Locală nu-l ajută la îndepărtarea mașinilor din zona sa de săpat! Oare pe cine ajută Poliția Locală?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „…. dar să nu se schimbe nimic”.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„…. dar să nu se schimbe nimic”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei