Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 288 (8205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Confuzie

O înștiințare incompletă a E.ON a dat de înțeles sucevenilor că vor plăti 3,71 lei/kWh, adică prețul de achiziție a energiei de pe piață

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O înștiințare incompletă a E.ON a dat de înțeles sucevenilor că vor plăti 3,71 lei/kWh, adică prețul contractual rezultat în urma prețului real de achiziție a energiei de pe piață. E.ON-ul mai spune în acea înștiințare că prețul acesta este valabil în perioada 1 ianuarie 2023 - 30 iunie 2023.

Pentru că această informație nu a fost însoțită de o precizare clară, prin care abonații să fie lămuriți că nu acesta este prețul cu care vor plăti ei fiecare kWh consumat începând cu 1 ianuarie 2023, s-a creat confuzie, chiar spaimă, mai ales în rândul consumatorilor care nu depășesc 300 de kWh pe lună. Prețul de 3,71 lei/kWh, spun consumatorii casnici, i-a speriat și derutat. Cu toții auziseră de plafonarea de preț, iar această notificare din partea E.ON le-a dat toate calculele peste cap.

Chiar dacă sucevenii primesc din partea E.ON Energie România notificări de ajustare a prețului la energie electrică sau gaze naturale la realitățile pieței, ei trebuie să știe, în conformitate cu prevederile legale, că valoarea kilowatului va fi subvenționată, pe paliere, în funcție de consum.

Conform schemei de sprijin stabilită de către statul român privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale pentru perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, „majoritatea consumatorilor casnici de electricitate și toți consumatorii casnici de gaze naturale beneficiază de plafonarea prețurilor la: maxim 0,68 lei/kWh sau maxim 0,8 lei/kWh, în funcție de categoria de consum; maxim 0,31 lei/kWh la gaze naturale”.

Astfel, la consumul mediu lunar între 0,00-100 kWh inclusiv, prețul final facturat este maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus), raportat la un consum mediu lunar în 2021 cuprins între 0,00-100 kWh inclusiv; la un consum mediu lunar între 100,01-300 kWh, prețul final facturat este maximum 0,80 lei/kWh (TVA inclus), în limita unui consum lunar de maximum 255 kWh, pentru clienții casnici care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar la locul de consum cuprins între 100,01-300 kWh. Consumul de energie electrică ce depășește 255kWh/lună se facturează conform formulei prevăzute la art. 5 alin. (1)* din OUG nr. 27/2002 (cu modificările și completările ulterioare).

De asemenea, pentru consumatorii casnici de energie electrică cu un consum de peste 300 kWh/lună, prețul este calculat conform unei metodologii prevăzute în OUG 27/2022. Astfel, prețul este format din suma următoarelor componente, reglementate prin ordonanța menționată sau prin alte acte normative: preț de achiziție, componenta de furnizare, tarife de transport/distribuție, taxe (TVA, accize, cogenerare, certificate verzi). Dacă prețul rezultat este mai mare decât prețul prevăzut în contractul de furnizare, atunci clientul plătește prețul din contract. Informații corecte și complete referitoare la schema de sprijin sunt disponibile pe pagina de internet a EON, prin accesarea link-ului  https://www.eon.ro/plafonare-pret . Dacă noile condiții nu corespund așteptărilor clienților notificați, aceștia au posibilitatea de a transmite o informare privind refuzul lor de a accepta oferta și de a denunța contractul, conform E.ON.

Pe de altă parte, guvernanții vorbesc despre o nouă Ordonanță de Guvern, conform căreia „pentru consumatorii casnici se mențin plafoanele de 0,68 lei kwh, pentru un consum până în 100 kWh, și 0,8 lei kwh până la 255 kWh, dar și că 1,3 lei/kWh este prețul maximal stabilit de la 1 ianuarie 2023”.

Însă, această Ordonanță de Urgență, anunțată cu mult tam-tam de politicieni, a fost aprobată de Parlament, însă legea încă nu a fost promulgată, așa că noile plafonări anunțate de guvernanți rămân doar la stadiul de vorbe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O înștiințare incompletă a E.ON a dat de înțeles sucevenilor că vor plăti 3,71 lei/kWh, adică prețul de achiziție a energiei de pe piață.
 Vizualizări articol: 6156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O înștiințare incompletă a E.ON a dat de înțeles sucevenilor că vor plăti 3,71 lei/kWh, adică prețul de achiziție a energiei de pe piață0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei