Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 152 (7153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La peste 30 de grade Celsius

Şase mărgineni au demonstrat, ieri, la Putna, că tradiţionalele lor mantale de lână protejează corpul de radiaţia UV şi de caniculă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şase mărgineni au atras ieri, la Putna, atenţia miilor de credincioşi veniţi să-i aducă un omagiu voievodului moldovean Ştefan cel Mare, la împlinirea a 515 ani de la moarte. Pelerinii i-au privit cu compasiune sau cu admiraţie şi respect pe Aurel Halip, în vârstă de 69 de ani, Traian Mihalescu, de 72 de ani, Gavril Lungu, de 59 de ani, Gheorghe Botnărescu, de 60 de ani, Vasile Hanţari şi Ilie Hanusceac, îmbrăcaţi în costume populare şi cu mantale de lână, care la peste 30 de grade Celsius au stat impasibili sub soarele arzător, în vreme ce majoritatea căuta stăruitor un colţ de umbră sub zidurile mănăstirii ori pe sub umbrele.

Până şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a înfruntat de asemenea cu stoicism arşiţa verii la soare, dar şi-a scos bundiţa şi a rămas în cămaşă populară, le-a spus la un moment dat să dea jos mantalele, mai ales că ar fi putut să se creadă că li s-a cerut în mod expres să îmbrace întreg costumul tradiţional al mărginenilor.

Oamenii l-au refuzat politicos şi au explicat că mantalele de lână au tocmai rolul de a-i proteja de caniculă. Cei şase alcătuiesc grupul „Păstrătorii de tradiţii Marginea” şi cunosc secretele lânii de oaie. Aurel Halip, coordonatorul grupului, ne-a spus că mantalele lor sunt „din lână de oaie chiuată”, „care vara ţin răcoare şi iarna cald”. „Iarna mantaua se ia peste cojoc, ca să nu-l ude zăpada. Când plouă, nu trece apa prin ea, iar vara ţine răcoare, nu transpiri deloc”, a spus Virgil Halip. Şi dovedeşte că aşa este: deşi stă direct sub razele fierbinţi ale soarelui, pielea îi este uscată şi la temperatură normală.

Cei care i-au compătimit pe cei şase mărgineni trebuie să ştie că lâna este un material natural cu capacitate de termoreglare activă: se adaptează rapid la umiditatea aerului înconjurător şi adsoarbe umezeala atunci când umiditatea este mai mare decât umiditatea specifică a lânii. Dacă aerul este prea uscat, lâna eliberează din nou umiditatea. Când este vreme ploioasă lâna nu doar adsoarbe umezeala, ci creează şi căldură, iar cel care o poartă simte căldura uscată. Când temperatura ambiantă creşte, lâna încetează să creeze căldură.

Un alt mare avantaj al lânii de oaie este nivelul ridicat al protecţiei la radiaţiile UV, mult mai ridicat decât la majoritatea fibrelor sintetice sau la bumbac.

Datorită acestor proprietăţi excelente de izolare termică, mantalele de lână purtate de mărgineni le oferă cea mai bună protecţie în zilele caniculare. Menţionăm că există şi pantofi cu ţesătură din lână de oaie şi talpă de polimer, extrem de confortabili şi sănătoşi, aşa numiţii „pantofi care respiră”, în mare vogă în Occident.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase mărgineni au demonstrat, ieri, la Putna, că tradiţionalele lor mantale de lână protejează corpul de radiaţia UV şi de caniculă.
 Vizualizări articol: 2940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Şase mărgineni au demonstrat, ieri, la Putna, că tradiţionalele lor mantale de lână protejează corpul de radiaţia UV şi de caniculă5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei