Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 152 (7153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Festivalul Ştefanian, la final

Pelerinii de la Putna, întâmpinaţi în poarta mănăstirii de stareţul Melchisedec, cu icoana Sfântului Voievod Ştefan, spre închinare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva sute de pelerini îmbrăcaţi în costume populare au plecat cântând cântece patriotice şi imnuri religioase, ieri dimineaţă, de la intrarea în comuna Putna spre mănăstirea în care îşi află odihna marele voievod Ştefan cel Mare. Printre ei au fost preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreşedintele Gheorghe Niţă, primari, preoţi şi credincioşi din localităţile din împrejurimi. „Suntem aici în semn de respect, pentru a aduce un omagiu înaintaşilor noştri şi pentru unitatea românilor din Bucovina. Încurajăm oamenii să vină în costume populare şi să cânte cântece religioase”, a declarat preşedintele Flutur.

Marşul în memoria voievodului, de la cea de-a doua ediţie a Festivalului Ştefanian, a fost condus până în poarta Mănăstirii Putna de patru călăreţi.

„Când a fost să moară Ştefan/ Multă jale-a fost în ţară/Şi la patul lui de moarte/ Toţi boierii s-adunară. / Cu un dangăt plin de jale/Mii de clopote dau veste:/ Ştefan Vodă al Moldovei, / Ştefan Vodă nu mai este!/ Tristă-i Mănăstirea Putna,/ Porţile deschise-aşteaptă / Strălucit convoi ce vine/ Şi spre ea încet se-ndreaptă. /Este Ştefan, azi străbate /Cel din urmă drum din ţară /Dar pe unde trece-acuma,/ În măreaţa zi de vară?” au cântat, ieri, pelerinii, acompaniaţi de vaietul buciumelor, lângă zidul mănăstirii.

În poarta sfântului lăcaş au fost aşteptaţi de primarul comunei, Gheorghe Coroamă, şi de stareţul de la Putna, Velnic Melchisedec, cu icoana Sfântului Ştefan cel Mare. „Ne bucurăm că aţi sosit astăzi la sărbătoarea Sfântului Ştefan. Ştefan şi-a iubit ţara, Ştefan şi-a iubit neamul, Ştefan ne-a iubit pe toţi”, a spus stareţul în cuvântul de bun venit. Arhimandritul a continuat cu ceea ce a spus veneţianul Mateo Muriano despre Ştefan cel Mare, că era mult iubit de supuşii săi, veşnic treaz şi darnic. „Ceea ce aţi făcut astăzi dumneavoastră – aţi intrat în dragostea şi în dărnicia lui. Aţi dăruit din timpul dumneavoastră şi aţi venit cu drag la mormântul Sfântului Ştefan”, a mai spus stareţul.

Preşedintele Gheorghe Flutur, aflat în fruntea grupului de pelerini, a sărutat icoana Sfântului Ştefan cel Mare, ţinută de stareţ, apoi a fost binecuvântat de acesta şi invitat să intre în curtea deja plină de credincioşii care au venit de dimineaţă slujba Acatistului Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

 

Festivalul Ştefanian s-a încheiat cu depuneri de coroane la mormântul lui Ştefan şi cu un ceremonial militar

Pe aleea străjuită de preoţi, călugări şi diaconi de la mănăstire şi de la bisericile şi mănăstirile din judeţ, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS Iosif,  Arhiepiscopul al Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen,  Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, şi Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi alţi ierarhi din alte eparhii au trecut cu icoana către mormântul voievodului, din biserica mănăstirii, unde s-au închinat, la fel ca şi la raclele cu moaştele sfinţilor Iacob Putneanul, Nectarie, Sfinţilor Cuvioşi Sila, Natan, Paisie şi Arsenie, Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigore Teologul şi la icoana Maicii Domnului, adusă din Basarabia.

Sub baldachinul de afară, cu raclele cu moaştele sfinţilor, părintele Ieremia a binecuvântat-o şi a dat-o cu mir pe frunte şi pe mână pe micuţa Maria, în vârstă de 5 ani, din Milişăuţi, la fel ca pe toţi copiii, părinţii şi bunicii veniţi cu evlavie şi dragoste de ţară să se închine şi să asculte Sfânta Liturghie Arhierească.

Manifestările organizate la Putna în memoria voievodului Ştefan cel Mare, la împlinirea a 515 ani de la moartea sa, au continuat după slujbă cu un recital de muzică şi poezie patriotică şi religioasă susţinut de Grupul vocal tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Corul de bărbaţi al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea, Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dorneşti şi Corul „Glasul Bucovinei” al Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.

Festivalul Ştefanian s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la mormântul voievodului şi cu o paradă militară la care au luat parte Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Garda de Onoare a Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” din cadrul Inspectoratului General de Poliţie al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pelerinii de la Putna, întâmpinaţi în poarta mănăstirii de stareţul Melchisedec, cu icoana Sfântului Voievod Ştefan, spre închinare.
 Vizualizări articol: 1554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pelerinii de la Putna, întâmpinaţi în poarta mănăstirii de stareţul Melchisedec, cu icoana Sfântului Voievod Ştefan, spre închinare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei