Câteva sute de pelerini îmbrăcați în costume populare au plecat cântând cântece patriotice și imnuri religioase, ieri dimineață, de la intrarea în comuna Putna spre mănăstirea în care își află odihna marele voievod Ștefan cel Mare. Printre ei au fost președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Gheorghe Niță, primari, preoți și credincioși din localitățile din împrejurimi. „Suntem aici în semn de respect, pentru a aduce un omagiu înaintașilor noștri și pentru unitatea românilor din Bucovina. Încurajăm oamenii să vină în costume populare și să cânte cântece religioase”, a declarat președintele Flutur.
Marșul în memoria voievodului, de la cea de-a doua ediție a Festivalului Ștefanian, a fost condus până în poarta Mănăstirii Putna de patru călăreți.
„Când a fost să moară Ștefan/ Multă jale-a fost în țară/Și la patul lui de moarte/ Toți boierii s-adunară. / Cu un dangăt plin de jale/Mii de clopote dau veste:/ Ștefan Vodă al Moldovei, / Ștefan Vodă nu mai este!/ Tristă-i Mănăstirea Putna,/ Porțile deschise-așteaptă / Strălucit convoi ce vine/ Și spre ea încet se-ndreaptă. /Este Ștefan, azi străbate /Cel din urmă drum din țară /Dar pe unde trece-acuma,/ În măreața zi de vară?” au cântat, ieri, pelerinii, acompaniați de vaietul buciumelor, lângă zidul mănăstirii.
În poarta sfântului lăcaș au fost așteptați de primarul comunei, Gheorghe Coroamă, și de starețul de la Putna, Velnic Melchisedec, cu icoana Sfântului Ștefan cel Mare. „Ne bucurăm că ați sosit astăzi la sărbătoarea Sfântului Ștefan. Ștefan și-a iubit țara, Ștefan și-a iubit neamul, Ștefan ne-a iubit pe toți”, a spus starețul în cuvântul de bun venit. Arhimandritul a continuat cu ceea ce a spus venețianul Mateo Muriano despre Ștefan cel Mare, că era mult iubit de supușii săi, veșnic treaz și darnic. „Ceea ce ați făcut astăzi dumneavoastră – ați intrat în dragostea și în dărnicia lui. Ați dăruit din timpul dumneavoastră și ați venit cu drag la mormântul Sfântului Ștefan”, a mai spus starețul.
Președintele Gheorghe Flutur, aflat în fruntea grupului de pelerini, a sărutat icoana Sfântului Ștefan cel Mare, ținută de stareț, apoi a fost binecuvântat de acesta și invitat să intre în curtea deja plină de credincioșii care au venit de dimineață slujba Acatistului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Festivalul Ștefanian s-a încheiat cu depuneri de coroane la mormântul lui Ștefan și cu un ceremonial militar
Pe aleea străjuită de preoți, călugări și diaconi de la mănăstire și de la bisericile și mănăstirile din județ, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, ÎPS Iosif, Arhiepiscopul al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și alți ierarhi din alte eparhii au trecut cu icoana către mormântul voievodului, din biserica mănăstirii, unde s-au închinat, la fel ca și la raclele cu moaștele sfinților Iacob Putneanul, Nectarie, Sfinților Cuvioși Sila, Natan, Paisie și Arsenie, Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigore Teologul și la icoana Maicii Domnului, adusă din Basarabia.
Sub baldachinul de afară, cu raclele cu moaștele sfinților, părintele Ieremia a binecuvântat-o și a dat-o cu mir pe frunte și pe mână pe micuța Maria, în vârstă de 5 ani, din Milișăuți, la fel ca pe toți copiii, părinții și bunicii veniți cu evlavie și dragoste de țară să se închine și să asculte Sfânta Liturghie Arhierească.
Manifestările organizate la Putna în memoria voievodului Ștefan cel Mare, la împlinirea a 515 ani de la moartea sa, au continuat după slujbă cu un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă susținut de Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Corul de bărbați al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea, Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dornești și Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni.
Festivalul Ștefanian s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la mormântul voievodului și cu o paradă militară la care au luat parte Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, Garda de Onoare a Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” din cadrul Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.






