Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 158 (6868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Șeful Ocolului Silvic Breaza şi alţi silvicultori, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au finalizat cercetările într-un dosar în care cinci silvicultori sunt acuzaţi de fapte de abuz în serviciu. Este vorba de angajaţi ai Ocolului Silvic Breaza, printre ei şi şeful de ocol. Silvicultorii sunt acuzaţi că au girat sau au fost complici la tăieri de arbori din fondul forestier proprietate a statului, deşi în hârtii erau trecute tăieri din domeniul privat.

Contactat de reporterii Monitorul de Suceava, şeful de ocol Mihai Liţu a respins acuzaţiile şi a explicat că va încerca să demonstreze în instanţă ca suprafeţele pe care s-au efectuat tăieri apăreau în domeniul privat, ca retrocedate.

 

Pentru ce este trimis în judecată şeful de ocol

În cazul şefului de ocol, Mihai Liţu, procurorii au dispus trimiterea în judecată pentru infracţiunile de abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals.

În esenţă, şeful de ocol este pus sub acuzare pentru două tăieri care s-au făcut în anul 2013. El este acuzat că a emis fără drept autorizaţie de exploatare masă lemnoasă, prin îndeplinirea în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu, ceea ce a dus la tăierea ilegală de arbori din fondul forestier proprietate a statului.  

Într-un caz este vorba de 58 arbori, cu volum total de 83 mc şi valoare de 7.055 de lei, exploatat din fondul forestier proprietatea statului şi nu din fondul forestier proprietatea privată a numitei M.M., aşa cum era emisă delegaţia de marcare şi s-a consemnat în actul de punere în valoare şi documentaţia partizii, se arată în rechizitoriu. 

În al doilea caz este vorba de un număr de 68 arbori cu volum total de 99 mc şi valoare de 8.415 de lei, din fondul forestier proprietatea statului şi nu din fondul forestier proprietatea privată a numitei M.M, aşa cum era emisă delegaţia de marcare şi s-a consemnat în actul de punere în valoare şi documentaţia partizii, susţin procurorii.

Acelaşi inculpat mai este acuzat şi de fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată. Acuzaţiile sunt legate de aceleaşi două episoade de tăieri amintite mai sus, prin care s-ar fi atestat în mod nereal că partida autorizată s-a constituit în fondul forestier proprietatea numitei M.M., în loc de fondul forestier proprietatea statului administrat de Ocolului Silvic Breaza.

 

Ceilalţi silvicultori, acuzaţi de fapte similare, în diferite forme de participaţie

Un alt inculpat, Dumitru Țicaleac, este trimis în judecată

pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată. El este acuzat că a fost desemnat să marcheze arbori în suprafaţa de fond forestier a aceleiaşi proprietare, M.M., şi a  marcat un număr de 85 arbori în volum de 108 mc. Procurori susţin că acesta a marcat arborii într-un alt fond forestier decât cel pentru care avea delegaţie de marcare.

Volumul de 108 mc lemn cu valoarea de 12.420 de lei reprezintă paguba imputată de procurori, adusă statului în calitate de  proprietar al fondului forestier reprezentat de către Direcţia Silvică Suceava.

Un alt inculpat, Liviu Moisa, este acuzat că, deşi a fost prezent la preluarea în pază a terenului proprietatea numitei M.M. şi cunoştea limitele acestuia, a verificat legalitatea marcării unor arbori în mod fictiv, fără a se deplasa efectiv în teren.  Prin îndeplinirea în mod defectuos a sarcinilor de serviciu acesta ar fi favorizat exploatarea unui număr de 108 arbori într-un alt fond forestier decât cel pentru care era emisă delegaţia de marcare şi cel consemnat ulterior în actul de punere în valoare.

Acesta este trimis în judecată tot pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată

Marius Tătar este trimis şi el în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată. El este acuzat că prin îndeplinirea în mod defectuos a sarcinilor de serviciu, a rezultat marcarea şi exploatarea unui număr de 58 arbori într-un alt fond forestier decât cel pentru care era emisă delegaţia de marcare şi cel consemnat în carnetul de marcare şi în actul de punere în valoare.

Al doilea capăt de acuzare este legat de 68 arbori exploataţi într-un alt fond forestier decât cel pentru care era emisă delegaţia de marcare şi cel consemnat ulterior în actul de punere în valoare

În fine, Cătălin Ioan Ursache a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, sub acuzaţia că a participat la marcarea efectuată de colegii săi şi a semnat ulterior în procesele verbale prin care s-a atestat, în mod nereal, că marcarea s-a efectuat pe terenul proprietate privată a numitei MM.

 

Șeful de ocol spune că suprafeţele erau în domeniul privat şi se întreabă cum de doar silvicultorii au fost trimişi în judecată

Procesul în care au fost trimişi în judecată cei cinci va începe la judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Direcţia Silvică Suceava are calitate de parte vătămată în dosar.

Mihai Liţu a declarat că a fost depusă la dosar o hartă care se pare că nu a fost luată în seamă, în care e clar conturat că suprafeţele de  pe care s-a exploatat lemn apar în domeniul privat, ca retrocedate.

El a mai subliniat că proprietara la care fac referire la procurorii, Maria Motoveleţ, era pusă în posesie din 2007, când el nu era şef al Ocolului Silvic Breza.

Mihai Liţu se mai întreabă cum de cei care au făcut efectiv tăierile de arbori, respectiv proprietarul şi împuternicitul acestuia, au primit ordonanţe de clasare, deşi iniţial au avut dosare penale pentru tăieri ilegale de arbori. 

Cei cinci silvicultori trimişi în judecată se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șeful Ocolului Silvic Breaza şi alţi silvicultori, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu.
 Vizualizări articol: 2838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Șeful Ocolului Silvic Breaza şi alţi silvicultori, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjiturele ”Frau Brunhilde” (reţeta veche) Pentru prăjiturelele tăiate cu diferite forme, care se servesc decorate sau simple de Crăciun, abundă reţetele peste tot. Acesta este însă o variantă foarte veche, care garantează că steluţele şi brăduleţii din aluat vor fi incredibil de fini... Citeşte