Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 158 (6868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

RA - Zeul Soarelui la egipteni

Reprezentat in cele mai multe cazuri de un om cu cap de soim si disc solar deasupra capului, RA era pentru egiptenii antici cel mai puternic zeu, cel care a stat la baza Creatiei. Cunoscut si sub numele de Zeul Soarelui, acesta era venerat de locuitorii Egiptului mai mult decat orice alta divinitate.

Intruchipand lumina si caldura soarelui, Ra era considerat ca fiind reprezentativ pentru toti zeii Egiptului, chiar si faraonii aducandu-i acestuia ofrande. In calitate de zeu al soarelui, Ra naviga pe cer pe tot parcursul zilei, intr-o ambarcatiune intitulata ,,Barca Milioanelor de Ani’’. Aceasta se mai numea si Madjet (a prinde putere) dimineata, la rasarit, si Semektet (a deveni slab) la sfarsitul zilei, moment in care se credea ca Ra murea inghitit de Nut, urmand a naviga sub pamant, in timp ce luna ii tinea locul pe cer, pana la un nou rasarit. De asemenea, egiptenii credeau ca, pe durata calatoriei zilnice, Ra se lupta cu inamicul sau principal, un sarpe pe nume Apep sau cu Lordul Haosului. In unele variante, Ra lua forma unei pisici pe nume Mau si invingea sarpele rau, motiv pentru care simpaticele feline sunt atat de venerate in Egipt, si in zilele noastre.

Conform legendelor stravechi, Ra avea 2 copii: Shu, Zeul Aerului si al Rasaritului si sora sa geamana, Tefnut, Zeita Umiditatii si a Aerului Cald. Avand capul unui leu, Tefnut era responsabila pentru roua si prospetime, iar oamenii ar fi fost creati din lacrimile sale magice.

Cum orice lucru are si un sfarsit, dupa atatia ani in care a fost venerat cu devotament, se pare ca in cele din urma Ra a imbatranit si si-a pierdut puterile divine. In acel moment, conform Legendei lui Ra, Isis (Zeita Magiei si a Vietii) a creat un sarpe din saliva batranului zeu, care l-a muscat pe Ra, determinandu-l sa ii transfere puterile lui Isis.

Fascinatia Egiptului antic si al divinitatilor sale continua sa fie un subiect la moda si in secolul nostru. In anul 2004, celebra companie producatoare de soft din industria gamblingului, Novomatic, a lansat primul slot video ce avea sa devina un succes fantastic. Intitulat Book of  Ra, acesta poate fi jucat chiar si in 2018 (editia Deluxe) in majoritatea cazinourilor stradale din Romania, dar si pe internet, la Vlad Cazino.

Aceeasi sursa de inspiratie a stat si la baza productiei americane Gods of Egypt, film lansat in 2016, care a beneficiat de un buget de 140 de milioane de dolari si de o distributie pe masura, cele mai sonore nume fiind Gerard Butler si Nikolaj Coster-Waldau.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului RA - Zeul Soarelui la egipteni.
 Vizualizări articol: 2365 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RA - Zeul Soarelui la egipteni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjiturele ”Frau Brunhilde” (reţeta veche) Pentru prăjiturelele tăiate cu diferite forme, care se servesc decorate sau simple de Crăciun, abundă reţetele peste tot. Acesta este însă o variantă foarte veche, care garantează că steluţele şi brăduleţii din aluat vor fi incredibil de fini... Citeşte