Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 123 (6833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Politic

Deputatul Dumitru Mihalescul l-a interpelat pe ministrul Economiei pe tema stadiului respectării planului de investiții de către companiile profitabile de stat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul i-a solicitat ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, informații cu privire la stadiul respectării planului de investiții de către companiile profitabile de stat. Parlamentarul sucevean a arătat că de la începutul anului 2017, Guvernul a mandatat reprezentanții statului în adunările generale ale acționarilor sau în consiliile de administrație de la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în anii 2016, 2017, 2018, sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat. Mai mult decât atât, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 29 din 30 martie 2017, prin care s-a modificat art. 1 din Ordonanța de Guvern nr. 64 din 30 august 2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, Guvernul a decis ca profitul nerepartizat pe destinațiile prevăzute expres de ordonanță să se repartizeze la alte rezerve și să constituie sursă proprie de finanțare, putând fi redistribuit ulterior sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat sau local în cazul regiilor autonome.

 

Veniturile nefiscale ale statului român sunt în creștere, de la 5,50 de miliarde de lei în anul 2017, la 6,27 de miliarde de lei în 2018

Dumitru Mihalescul a declarat: „Urmărind execuția bugetară pentru primele 4 luni ale anului nu am putut să nu constat faptul că veniturile nefiscale ale statului român sunt în creștere, de la 5,50 de miliarde de lei în anul 2017, la 6,27 de miliarde de lei în 2018, acestea fiind alimentate în principal de profiturile repartizate de companiile cu capital integral sau majoritar de stat, existând temerea majoră a nerealizării planurilor investiționale anuale, absolut necesare pentru ca acestea să rămână competitive și profitabile”.

Având în vedere precedentul Transelectrica, companie profitabilă care a intrat în anul 2017, pentru prima dată de la înființare, în situație de pierdere contabilă, deputatul Mihalescul i-a solicitat ministrului Andrușcă să-i precizeze care a fost în anul 2017 și în primele 5 luni din anul 2018 ritmul de realizare a investițiilor anuale programate pentru primele 20 de companii profitabile din țară, la care statul este acționar integral sau majoritar, cât și o situație detaliată și defalcată pe fiecare companie în parte.

În același timp, i-a cerut ministrului să precizeze cât de mare este riscul determinat de repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat pentru intrarea acestor companii în pierdere financiară în următorii ani și clarificări dacă, prin înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, statul român va pierde capacitatea de a impune decizii în companiile în care are statutul de acționar majoritar.

La final, deputatul Dumitru Mihalescul a mai solicitat o situație cu persoanele desemnate de Ministerul Economiei să reprezinte interesele statului român în CA/AGA în anii 2017-2018, din care să reiasă, pentru fiecare numire în parte, experiența profesională în domeniul în care persoana a fost numită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Dumitru Mihalescul l-a interpelat pe ministrul Economiei pe tema stadiului respectării planului de investiții de către companiile profitabile de stat.
 Vizualizări articol: 1168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul Dumitru Mihalescul l-a interpelat pe ministrul Economiei pe tema stadiului respectării planului de investiții de către companiile profitabile de stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei