Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 110 (6820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Ceremonial militar-religios

Ziua Eroilor, marcată de autorităţile sucevene la Monumentul Eroilor din cimitirul Pacea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Eroilor a fost celebrată, ieri, de sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, de autorităţile sucevene, la Monumentul Eroilor din cimitirul Pacea, prin ceremonial religios şi militar.

La eveniment au participat prefectul de Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Viorel Seredenciuc, primarul de Suceava, Ion Lungu, viceprimarul Marian Andronache, reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ai asociaţiilor veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi retragere şi ai asociaţiei Cultul Eroilor Suceava, elevi şi studenţi.

S-a intonat Imnul Naţional al României, a fost oficiat serviciul religios şi s-au rostit alocuţiuni pe tema semnificaţiei acestei zile, iar prefectul Adomnicăi a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu ocazia Zilei Eroilor. Au urmat depuneri de coroane, defilarea militarilor şi prezentarea onorului de către detaşamentul de onoare.

Din detaşamentul de onoare au făcut parte efective militare din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Bogdan Vodă”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava şi elevi de la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni. La manifestare a participat şi Fanfara Primăriei Suceava.

Comemorarea eroilor în fiecare an în ziua sărbătorii Înălţării Domnului a fost stabilită în România prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, iar România a fost prima ţară care îi comemorează în aceeaşi zi pe eroii străini şi pe cei români. Acest lucru a venit ca urmare a Tratatului de la Versailles, unde ţările beligerante s-au obligat, prin semnarea tratatului, la întreţinerea mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după 1990 s-a revenit la data iniţială.

În plan bisericesc, pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist.

După căderea regimului comunist, această tradiţie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001.

În ziua de Înălţare a Domnului, în toate bisericile româneşti din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă. După Liturghie, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi la monumentele închinate acestora, din ţară şi străinătate, se oficiază slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc.

La ora 12.00, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe sunt trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Eroilor, marcată de autorităţile sucevene la Monumentul Eroilor din cimitirul Pacea.
 Vizualizări articol: 1738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Eroilor, marcată de autorităţile sucevene la Monumentul Eroilor din cimitirul Pacea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei