Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 110 (6820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Afacere”

Partea statului român din exploatarea resurselor minerale din judeţul Suceava: 2,7 milioane de euro/an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suma care s-a cuvenit statului român din activitatea de exploatare a resurselor minerale din perimetrele de exploatare de pe raza judeţului Suceava a fost, în cursul anului trecut, de 12,428 milioane lei, adică aproximativ 2,7 milioane euro. Suma reprezintă 5% din valoarea produselor miniere facturate, exploatate de companii în cele aproape 90 de perimetre de exploatare din judeţ. Coordonatorul Compartimentului de Inspecţie Teritorială pentru Resurse Minerale Câmpulung Moldovenesc, Ion Badale, a prezentat, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural Suceava, raportul de activitate pentru primul trimestru din acest an şi câteva date financiare pentru anul trecut.

Ion Badale a arătat că în judeţul Suceava sunt 94 de perimetre de exploatare/ explorare. Pe categorii, 20 sunt perimetre de ape minerale, dintre care 6 de cercetare şi 14 de exploatare, iar 74 sunt perimetre de resurse minerale solide, dintre care 68 perimetre de exploatare a rocilor utile (roci utilizabile în construcţii), unul de exploatare a sării, 3 de exploatare a minereurilor – unul de uraniu, unul de minereu polimetalic şi unul de mangan; două perimetre de exploatare a turbei.

„Pentru resursele minerale exploatate din perimetrele de exploatare situate în judeţul Suceava s-a datorat de către companii bugetului de stat, în anul 2017, suma de 12,428 milioane lei reprezentând redevenţe miniere. A fost achitată la bugetul de stat suma de 12,336 milioane lei redevenţe miniere, procentul de încasare fiind de 99,25. Pentru trimestrul I din 2018 suma din redevenţe achitată de companiile care exploatează resurse minerale din perimetrele din judeţ a fost de 2,569 milioane lei, cu 344.748 lei mai mult faţă de perioada similară din 2017”, a declarat Ion Badale.

 

Trei angajaţi răspund de 190 de perimetre din 8 judeţe

În ceea ce priveşte taxa pentru activitatea minieră datorată bugetului de stat pentru anul 2017 aferentă perimetrelor din judeţul Suceava, suma a fost de 872.580 de lei. Pentru anul 2018, suma datorată şi achitată a fost de 830.214 lei, cu menţiunea că este vorba doar despre taxa pe activitatea minieră aferentă perimetrelor de exploatare în care activitatea se desfăşoară în baza licenţelor de exploatare, la care taxa se plăteşte anticipat, în luna decembrie a anului în curs, pentru anul următor.  În cazul permiselor de exploatare (pentru roci utile şi turbă), taxa pe activitatea minieră se achită anticipat, la emiterea permisului de exploatare. În trimestrul I al anului 2018, compartimentul de inspecţie de la Câmpulung Moldovenesc a dat 27 de avize la programele anuale de exploatare şi a  întocmit 13 permise de exploatare.

Ion Badale a precizat că în aria de competenţă a compartimentului pe care îl coordonează intră 190 de perimetre, dintre care 42 de perimetre de apă minerală (18 de cercetare, cu activitate desfăşurată pe bază de licenţă de exploatare şi 24 de perimetre de exploatare) şi 148 de perimetre de resurse minerale solide: 140 de exploatare a rocilor utile, unul de exploatare a sării, 4 de exploatare a minereurilor - două de uraniu, unul minereu polimetalic şi unul de minereu de mangan; 3 perimetre de exploatare a turbei.  Compartimentul îşi desfăşoară activitatea cu trei angajaţi, dintre care unul cu atribuţii pe resursele de apă minerală din judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Bacău, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, unul cu atribuţii pe domeniul resurselor minerale solide din judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi şi Botoşani, cu atribuţii de avizare şi control, şi un referent care desfăşoară muncă de birou.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Partea statului român din exploatarea resurselor minerale din judeţul Suceava: 2,7 milioane de euro/an.
 Vizualizări articol: 1312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Partea statului român din exploatarea resurselor minerale din judeţul Suceava: 2,7 milioane de euro/an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei