Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 110 (6820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie Tribunal

Nici un mandat de arestare în dosarul de trafic de persoane şi proxenetism al procurorilor DIICOT

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei şapte suspecţi reţinuţi pentru 24 de ore, miercuri seară, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracţiunile de trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism, au fost prezentaţi, ieri, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Suceava, care au respins toate propunerile de arestare. Judecătorii au stabilit că măsura controlului judiciar este suficientă în cazul a cinci dintre inculpaţi. Pentru alţi doi inculpaţi nu s-a luat nici o măsură, în condiţiile în care ei sunt condamnaţi pentru alte fapte şi se află oricum după gratii. Este vorba de Cristian Gheorghe Agheorghiesei, fost Filipciuc, zis „Fila”, condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor şi trafic de droguri de mare risc, dar şi de unul dintre fraţii „Turu”, Decebal, care execută 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor.

Decizia de ieri a Tribunalului Suceava nu este definitivă şi foarte probabil va fi atacată cu apel de procurorii DIICOT Suceava.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava şi-a luat măsuri sporite la aducerea suspecţilor la Tribunal, poliţiştii de la arest fiind sprijiniţi de o grupă de luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale. 

 

Amplă acţiune a DIICOT

Procurorii DIICOT Suceava au organizat, miercuri dimineaţă, o amplă acţiune, care a vizat 16 indivizi din Suceava şi Botoşani. Este vorba de două grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism, care ar fi acţionat în perioada 2010-2014, au transmis anchetatorii.

Percheziţiile procurorilor DIICOT Suceava au fost organizate în cadrul celei mai mari acţiuni puse în aplicare de structura centrală a DIICOT în ultimii ani. S-au efectuat 238 de percheziţii domiciliare, ce vizează nu mai puţin de 227 de suspecţi, în 28 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Procurorii DIICOT au acţionat în cadrul operaţiunii denumite „Ziua Z”.

Foarte probabil, în decizia judecătorilor cel mai mult a contat faptul că este vorba de acuzaţii privind fapte destul de vechi. În aceste condiţii, s-a considerat că nu se mai poate vorbi de un pericol social concret pentru ordinea publică.

Totuşi, important de precizat, decizia de ieri a vizat doar propunerea de arestare preventivă, nu şi acuzaţiile privind faptele din sfera proxenetismului.

 

Cum erau racolate şi exploatate fetele

Procurorii au transmis într-un comunicat de presă că membrii grupării din Suceava s-ar fi ocupat de recrutarea, adăpostirea, transportarea, transferarea sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituţiei. Cele mai multe fete ajungeau să se prostitueze în Italia. Fetele, mare parte minore, erau racolate din familii foarte sărace şi dezorganizate şi, sub promisiunea câştigării unor sume mari de bani, erau duse la prostituţie stradală în Italia. Prostituatele erau sub strictă supraveghere şi, dacă nu se supuneau, erau lovite cu pumnii şi picioarele şi ameninţate cu moartea, arată procurorii DIICOT.

Procurorii au subliniat în propunerea de arestare preventivă cum fete de 16 sau 17 ani au fost ademenite, fie cu obţinerea unor câştiguri mari, fie prin metoda „LoverBoy”, adică prin exploatarea sentimentelor, racolatorii dându-se iubiţii fetelor, pentru a le putea duce într-un mediu unde să le poată ţine sub control.

În unele cazuri, fetele erau puse să se prostitueze în contul unor datorii fictive, arată anchetatorii. De exemplu, într-unul dintre cazuri, unei victime i s-a „stabilit” o datorie de 3.000 de euro, în contul cheltuielilor de transport în Italia, al obţinerii unei procuri notariale şi al unei cărţi de identitate false.

Partidele de sex în Italia plecau de la 30 de euro în autoturismul clientului şi ajungeau la 100-150 de euro, în cazul în care clientul dorea să meargă la hotel, arată anchetatorii.

În cazul altui inculpat, Dan Vieru, anchetatorii au date referitoare la victime care au practicat prostituţia şi în bordeluri din Grecia, în Atena.

 

Cei şapte reţinuţi pentru 24 de ore

Cei şapte inculpaţi puşi sub acuzare şi reţinuţi 24 de ore sunt Ioan Florea, zis „Sabian”, în vârstă de 27 de ani, Florin Lucian Şuleap, fost Solovăstru, fost Bivol, zis „Pif”, în vârstă de 34 de ani, Cristian Gheorghe Agheorghiesei, fost Filipciuc, zis „Fila”, în vârstă de 41 de ani, Dan Vieru, fost Răuţ, zis „Amar”, în vârstă de 43 de ani, Gabriel Vieru, în vârstă de 35 de ani, Decebal Biriş, fost Savu, zis „Decebal Turu”, în vârstă de 37 de ani, şi Ionuţ Biriş, zis „Ionuţ Turu”, în vârstă de 31 de ani.

O parte din cei 16 suspecţi vizaţi în acest dosar nu au fost de găsit, fiind plecaţi din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici un mandat de arestare în dosarul de trafic de persoane şi proxenetism al procurorilor DIICOT.
 Vizualizări articol: 2948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nici un mandat de arestare în dosarul de trafic de persoane şi proxenetism al procurorilor DIICOT0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei