Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 71 (6781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Final

Daune morale şi materiale majorate într-un caz de braconaj soldat cu împuşcarea unuia dintre vânători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Punct final într-un complex dosar privind o partidă de vânătoare ilegală de la începutul anului 2015, care s-a sfârşit tragic, cu împuşcarea unuia dintre vânători. Curtea de Apel Suceava a stabilit pedepse cu suspendare pentru principalii vinovaţi, în timp ce restul inculpaţilor au primit doar avertismente. Principalul inculpat, Gheorghe Claudiu Racz, cel trimis în judecată pentru împuşcarea mortală, în mod accidental, a unui coleg, a fost găsit vinovat pentru ucidere din culpă, uz de armă fără drept şi braconaj, şi a fost condamnat în total la 2 ani şi 6 luni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată pe durata unei perioade de supraveghere de 3 ani. În plus, acesta are de plătit şi o sumă importantă de bani către familia victimei. Trebuie spus că valoarea daunelor morale şi materiale s-a majorat la Curtea de Apel Suceava. Dacă Judecătoria Vatra Dornei a stabilit că urmaşii bărbatului împuşcat trebuie să primească suma de 8.500 de lei, cu titlu de daune materiale, şi suma de 63.000 de lei, cu titlu de daune morale, în apel noile sume sunt de 14.000 de lei, cu titlu de daune materiale,  respectiv 98.000 de lei, cu titlu de daune morale.

În plus Gheorghe Claudiu Racz va avea pe perioada termenului de încercare mai multe obligaţii, printre ele şi cea de a presta timp de 60 de zile o muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria Vatra Dornei sau Primăria Poiana Stampei.

Instanţa a mai dispus confiscarea armelor şi muniţiilor pe care le-au folosit inculpaţii la săvârşirea infracţiunii de braconaj, reţinute şi predate la Camera de corpuri delicte a IPJ Suceava

În acest dosar, parte civilă a fost şi AJVPS Suceava, gestionarul fondului de vânătoare. Inculpaţii trebuie să achite asociaţiei de vânătoare, în solidar, 1.000 de euro, cu titlul de despăgubiri civile

 

Lanţ de infracţiuni, după ce au vrut să recupereze un mistreţ împuşcat

Din ancheta coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava rezultă că Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava a emis o autorizaţie de vânătoare colectivă pentru ziua de 2 ianuarie 2015, pe Fondul de vânătoare nr. 9 Negrişoara, situat pe raza comunei Dorna Candrenilor, în satul Poiana Negri. Autorizaţia a fost valabilă pentru o zi, fără drept de prelungire, iar organizatorul ei a fost paznicul de vânătoare Gheorghe Candrea. Partida de vânătoare din acea zi s-a soldat cu împuşcarea a doi mistreţi şi rănirea unui al treilea, care nu a putut fi capturat. Vânătorii nu s-au împăcat însă cu ideea că au pierdut al treilea mistreţ şi au decis să revină în pădure, pentru a căuta exemplarul rănit. De aici încolo tot ce a urmat iese din sfera legală. Probabil că vânătoarea ilegală ar fi rămas necunoscută dacă nu ar fi murit un om.

 

A fugit după mistreţul împuşcat şi a sfârşit ucis cu un glonţ

Cum pe 3 ianuarie vremea a fost nefavorabilă, vânătorii au mai aşteptat o zi, până pe 4 ianuarie, când au decis să iasă în teren.

Numerosul grup de vânători şi gonaci s-a deplasat în zona în care s-a tras şi a început să caute urmele mistreţului rănit. A urmat o acţiune total haotică, descrisă de procurori în rechizitoriul de trimitere în judecată: “Vânătorii care au participat la această acţiune s-au deplasat în teren într-un mod total neorganizat, s-au oprit într-un aşa-zis stand în formă de potcoavă (arc de cerc) fără a cunoaşte care sunt vecinii şi la ce distanţă sunt unii de alţii, în general nu au respectat nici una din normele imperative ale legii şi nici măcar condiţiile minime de siguranţă individuală pentru o astfel de activitate”.

În acea zi, în jurul orei 12.30, vânătorii au văzut un mistreţ, probabil cel rănit, astfel că doi dintre ei au început să tragă. Unul din cei care au tras a fost chiar Gheorghe Gâză, în vârstă de 54 de ani, localnic din Dorna Candrenilor, cel care avea să moară în acea zi. Din cercetările procurorilor rezultă că imediat ce a tras cu arma, bărbatul, care a dat şi el dovadă de multă neglijenţă, a părăsit standul în care a stat până atunci la pândă, fără ca el sau altcineva să-i informeze pe ceilalţi că vânatul este căzut şi că cineva pleacă în căutarea sa.

Inculpatul Gheorghe Claudiu Racz a observat mişcare într-un desiş, a ochit şi a tras. Cel în care a tras nu era mistreţul, ci bărbatul în vârstă de 54 de ani. Acesta a fost împuşcat mortal, primul vânător care a ajuns la el găsindu-l fără semne vitale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Daune morale şi materiale majorate într-un caz de braconaj soldat cu împuşcarea unuia dintre vânători.
 Vizualizări articol: 2193 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Daune morale şi materiale majorate într-un caz de braconaj soldat cu împuşcarea unuia dintre vânători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei