Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 71 (6781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Definitiv

Cinci indivizi care au obligat tinere şi minore să se prostitueze, condamnaţi de Curtea de Apel Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci indivizi acuzaţi că au traficat mai multe tinere, printre care şi minore, pe care le-au obligat să întreţină relaţii sexuale în Spania şi Italia, unde le-au dus sub promisiunea unor locuri de muncă decente şi bine plătite, şi-au aflat ieri pedepsele finale. Dintre cei cinci inculpaţi, unul singur este sucevean, Vasile Popescu, din oraşul Milişăuţi. Alături de acesta, au mai fost judecaţi Maricel Dimofte, Nicoleta Ştefu, Cornel Dănăilă şi Jenică Spiridon, toţi patru din judeţul Galaţi.

Una dintre victimele din acest dosar este o tânără din judeţul Suceava, care a crezut că merge în Spania să lucreze ca menajeră, pentru 800 de euro pe lună, însă a ajuns să se prostitueze în străinătate, trăind o experienţă de coşmar, din care a fost salvată de către unul dintre clienţi, care era poliţist.

Potrivit deciziei Curţii de Apel Suceava, Vasile Popescu a primit o condamnare de 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Tot cu suspendare sub supraveghere sunt şi alte pedepse, după cum urmează: Maricel Dimofte – 3 ani, Nicoleta Ştefu – 3 ani, Cornel Dănăilă – 3 ani.

În cazul lui Jenică Spiridon pedeapsa a fost de 2 ani, contopită cu o altă condamnare de 14 ani şi 6 luni. Magistraţii au constatat că bărbatul a fost liberat condiţionat din executarea pedepsei de 14 ani şi 6 luni închisoare în august 2015 şi mai are de executat un rest de pedeapsă de 1.686 de zile.

De asemenea, instanţa a mai decis ca victimele să primească şi despăgubiri pentru traumele pe care le-au suferit.

 

Părinţii au rugat o cunoştinţă să îi găsească fetei lor un loc de muncă în Spania

Alina (identitate fictivă) a ajuns în Spania prin intermediul unei cunoştinţe de-a mamei sale, inculpatul Vasile Popescu, poreclit „Ţuhal”, care în toamna anului 2002 a împrumutat de la familia victimei 1.000 de mărci germane, spunând că vrea să meargă în Spania, la muncă.

Chiar părinţii Alinei l-au rugat pe Popescu să-i anunţe dacă găseşte un loc bun de muncă şi pentru fiica lor.

Iar după o vreme, inculpatul, arată procurorii, a sunat şi a spus că i-a găsit de muncă Alinei în Spania: menajeră, pe un salariu de 800 de euro.

Bucuroasă, tânăra şi-a scos paşaportul la începutul lui martie 2003, însă i-a spus lui „Ţuhal” că va amâna venirea ei în Spania, întrucât nu avea suficienţi bani de drum.

Vasile Popescu s-a oferit să o ajute şi i-a trimis prin Western Union 300 de euro, banii fiind trimişi de pe numele unei tinere (o altă prostituată, avea să afle ulterior victima).

În Spania, Alina a fost aşteptată de Popescu şi un alt inculpat din acest dosar, Cornel Dănăilă, care, arată procurorii, a preluat-o pe suceveancă şi a dus-o în oraşul La Coruna, unde locuia, chipurile, familia de bătrâni de care tânăra trebuia să aibă grijă. Deşi a refuzat să meargă cu un necunoscut, inculpatul Vasile Popescu i-a spus că nu are de ce să îşi facă griji şi cum acesta se cunoştea cu părinţii ei, Alina a acceptat.

 

A izbucnit în plâns la telefon, iar proxenetul i-a cerut să închidă imediat

A ajuns într-un apartament din La Coruna, unde locuia şi fata pe numele căreia îi fuseseră trimişi cei 300 de euro, iar aici Cornel Dănăilă, susţin anchetatorii, i-a luat paşaportul şi i-a spus Alinei că a cumpărat-o de la Vasile Popescu, pentru 5.000 de euro, şi că urma să se prostitueze pentru el.

Singură, fără nici un cunoscut, într-un oraş străin, fără să cunoască limba, fără paşaport şi temându-se de eventuale acte de violenţă, Alina nu a avut de ales, aflând de la cealaltă fată că şi aceasta a fost păcălită cu un loc de muncă decent în Spania, însă a ajuns să facă sex pe bani.

Cele două tinere au fost duse în cluburi de noapte din La Coruna, iar timp de aproximativ două luni au fost silite să se prostitueze, toţi banii, se arată în actul de sesizare a instanţei, fiind încasaţi de Cornel Dănăilă.

După o scurtă perioadă, tânăra suceveancă l-a convins pe proxenet să o lase să sune acasă, la părinţii ei, spunându-i că în caz contrar mama ei va bănui că s-a întâmplat ceva grav şi va alerta poliţia.

„I-a permis să sune acasă la părinţii ei de câteva ori, însă i-a cerut acesteia să le spună că-i merge foarte bine, că lucrează în calitate de menajeră la nişte bătrâni şi că în curând le va trimite nişte bani”, explică anchetatorii. La finalul uneia dintre convorbirile cu mama ei, Alina nu s-a mai putut abţine şi a izbucnit în plâns, moment în care Cornel Dănăilă i-ar fi cerut să închidă telefonul.

Mama tinerei şi-a dat seama că ceva e în neregulă şi a început să întrebe printre cunoştinţele lui Vasile Popescu dacă ştiu ceva de fata ei. Aşa a aflat, de la o persoană, că de fapt Alina se prostituează în cluburi din Spania.

L-a sunat imediat pe bărbatul căruia îi încredinţase fata, Vasile Popescu, însă acesta i-a spus să stea liniştită, negând aşa-zisele răutăţi, şi explicându-i că Alina o duce foarte bine la familia de bătrâni de care are grijă. Mai mult, arată procurorii DIICOT, „Ţuhal” i-a dat numărul de telefon al celuilalt inculpat, Cornel Dănăilă, şi acesta din urmă asigurând-o pe mama victimei că totul este în regulă.

 

„Mă ameninţa permanent cu acte de violenţă sau chiar cu moartea (...) că le-ar putea face rău părinţilor mei”

„Inculpatul Dănăilă o punea pe victimă, la anumite intervale de timp, să sune acasă, de fiecare dată în prezenţa lui, să le spună părinţilor ei că este bine şi că nu este cazul să anunţe poliţia, întrucât nu are nici un fel de probleme”, mai arată anchetatorii.

Pentru a-i crea impresia că într-adevăr Alina câştiga bani frumoşi în Spania, i-au trimis mamei acesteia diferite sume de bani prin serviciile de transfer bancar, la expeditor trecând chiar numele victimei. Pe aceasta din urmă - se arată în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată - proxenetul o teroriza.

„Mă ameninţa permanent cu acte de violenţă sau chiar cu moartea, inclusiv cu faptul că are prieteni în ţară pe care i-ar putea trimite să le facă rău părinţilor mei, dacă aceştia ar anunţa organele de poliţie”, le-a povestit victima procurorilor DIICOT Suceava.

După aproximativ două luni, Alina a fost mutată din localitatea La Coruna într-o localitate de lângă Madrid, Coslada, unde s-a prostituat, tot într-un club, aproximativ două săptămâni, iar de aici a fost dusă în Italia, la Padova, unde era scoasă „la produs” la stradă.

 

Salvată de unul dintre clienţi, un poliţist

Pentru că proxenetul a trebuit să vină în România pentru mai multe săptămâni, Alina i-a fost încredinţată spre supraveghere unui alt inculpat, Jenică Spiridon.

Alina avea să-şi găsească scăparea chiar prin intermediul unuia dintre clienţii care au întreţinut relaţii sexuale cu ea contra cost.

„În cursul lunii decembrie 2003, am cunoscut un cetăţean italian, poliţist, din oraşul Padova, pe nume Moreno, de 46 de ani, divorţat, care iniţial îmi fusese client. El a fost dispus să mă ajute să fug de la Dănăilă Cornel şi să-l denunţ la poliţia italiană”, a mai scris Alina în declaraţia dată la audierile de la sediul DIICOT Suceava.

Tot italianul a fost cel care i-a plătit Alinei, dar şi unei alte fete traficate de inculpaţi, biletul spre România, tânăra întorcându-se acasă, la părinţii ei, în februarie 2004.

 

80 de tinere prostituate, jumătate minore de 13, 14 ani, exploatate de o grupare de români

În 2008, în Italia, autorităţile locale au arestat, după o anchetă în colaborare cu autorităţile din România, nu mai puţin de 11 români, printre care se aflau şi Cornel Dănăilă, Jenică Spiridon şi Nicoleta Ştefu.

Gruparea celor 11 români, scriau ziarele italiene, exploata aproximativ 80 de tinere românce, dintre care jumătate erau minore, de 13 şi 14 ani. “Închise în hotel, tratate ca nişte sclave, supuse unor acte de violenţă dintre cele mai brutale, ele erau constrânse să se prostitueze. Dacă intervenea graviditatea, avortul era obligatoriu, nu se discuta, fiindcă ele trebuiau să se întoarcă numaidecât pe trotuar, pe cel foarte traficat, în toate sensurile, din zona de nord-est între Treviso şi Mestre”, scria presa din Peninsulă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci indivizi care au obligat tinere şi minore să se prostitueze, condamnaţi de Curtea de Apel Suceava.
 Vizualizări articol: 3329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cinci indivizi care au obligat tinere şi minore să se prostitueze, condamnaţi de Curtea de Apel Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei