Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 aug 2017 - Anul XXII, nr. 179 (6595)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Misiune de salvare

Cinci turişti surprinşi de o furtună în Călimani au fost recuperaţi de salvamontiştii suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci turişti care au plecat în drumeţie pe masivul Călimani au fost recuperaţi, săptămâna trecută, de salvamontiştii suceveni după ce au fost surprinşi de o furtună în zona 12 Apostoli. Şeful serviciului public Salvamont Suceava, Voicu Raia, a precizat că nici unul dintre cei cinci turişti nu avea la el echipament adecvat pentru a urca pe munte, iar în momentul în care au fost surprinşi de furtună au solicitat ajutor. Voicu Raia a precizat că, tot săptămâna trecută, salvamontiştii din Vatra Dornei au avut o altă intervenţie în masivul Călimani pentru a recupera un bărbat care avea probleme mari la genunchi, acesta fiind recuperat după o misiune de câteva ore din apropierea vârfului Negoiu Unguresc.

„Foarte multe probleme au fost şi la nivel naţional pe linie de salvare montană, deoarece foarte mulţi turişti care doresc să urce în zona montană nu au minimul de echipament în dotare şi nici nu cer sfaturi cu privire la traseele pe care urmează să le abordeze. O altă problemă cu care ne confruntăm este imposibilitatea comunicării cu persoanele care apelează prin 112, deoarece uneori luăm foarte greu legătura cu ele, cum a fost cazul din 12 Apostoli sau un alt caz de pe valea Bila, din comuna Cârlibaba”, a precizat Voicu Raia.

În condiţiile în care pe perioada lunii august va creşte numărul turiştilor din zona montană datorită perioadei de vacanţă sau concedii, dar şi având în vedere avertizările de caniculă, şeful Serviciului Salvamont Suceava a ţinut să facă o serie de recomandări pentru cei care vor să urce pe munte. În primul rând, el a precizat că turiştii trebuie să se informeze foarte bine despre traseul turistic ce urmează să fie abordat, dar şi să plece în expediţie cât mai devreme posibil, astfel încât să poată ajunge la destinaţie pe timp de zi. Voicu Raia a arătat că turiştii trebuie se anunţe serviciile Salvamont despre traseul pe care doresc să-l abordeze, în cazul grupurilor mari sau al celor care sunt începători în drumeţii montane. Turiştilor li se mai recomandă să nu consume băuturi alcoolice pe perioada drumeţiei.

„Deoarece în aceste perioade de căldură excesivă se pot isca furtuni destul de violente care duc la scăderea temperaturii destul de mult, de la circa 25 de grade până la circa 10-14 grade, turiştii trebuie să fie echipaţi cu un minim necesar, respectiv ghete, un rucsac mic, ochelari de protecţie, pelerină de ploaie, jachetă, un polar şi cel puţin 2 litri de apă. În caz de ploaie şi dacă sunt uzi, în nici un caz nu trebuie să se adăpostească, exceptând cazul când adăpostul este uscat şi pot face foc, deoarece este riscul să intre în hipotermie şi atunci este necesar să facă multă mişcare pentru a se încălzi”, a mai explicat Voicu Raia. El a adăugat că în caz de accidente sau alte probleme, turiştii trebuie să rămână în zone cu semnal la telefon până când serviciile de intervenţie sau salvare pot să-i localizeze, după care să urmeze instrucţiunile acestora.

Nu în ultimul rând, şeful Serviciului Salvamont Suceava a spus că o altă problemă care a apărut în zonele montane este aceea că o mare parte dintre semnele care indică traseele au fost întoarse de unii turişti. Voicu Raia a precizat că din acest motiv există pericolul ca turiştii care vor să meargă pe unele trasee să se rătăcească.

Informații despre traseele montane, trasee de MTB şi zone de escaladă se pot obține la numerele de telefon 0745-313.052 şi „0salvamont”(0725-826.668), iar în caz de accidente se poate apela la „112” sau „0salvamont” .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci turişti surprinşi de o furtună în Călimani au fost recuperaţi de salvamontiştii suceveni.
 Vizualizări articol: 1614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cinci turişti surprinşi de o furtună în Călimani au fost recuperaţi de salvamontiştii suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei