Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 aug 2017 - Anul XXII, nr. 179 (6595)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Servicii multifuncţionale

25 de copii şi tineri cu dizabilităţi de la Gura Humorului învaţă cum se ţese manual la războiul tradiţional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

25 de copii şi tineri cu dizabilităţi din cadrul Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului învaţă cum se ţese manual la războiul tradiţional. În cadrul centrului humorean, pe lângă atelierul de ţesături, copiii şi tinerii învaţă să facă şi împletituri din sfoară (tehnica nodului), toate fiind incluse în terapia ocupaţională şi petrecerea timpului liber.

Şefa Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, Mihaela Pintilie, ne-a spus că în paralel cu aceste activităţi la Gura Humorului s-au dezvoltat şi alte meşteşuguri de confecţionare a măştilor tradiţionale şi realizare a unor obiecte decorative, cum ar fi păpuşile tradiţionale şi florile din pănuşi de porumb. „Prin desfăşurarea acestor activităţi se urmăreşte formarea deprinderilor de viaţă independentă a tinerilor, dezvoltarea fizică şi motorie, dezvoltarea motricităţii fine, dezvoltarea imaginaţiei şi comunicării fiecărui copil şi tânăr din centrul nostru, dezvoltare socială şi personală, o mai bună integrare în familie şi comunitate, învăţarea unei meserii”, a adăugat Mihaela Pintilie.

 

Munca micilor meşteri, răsplătită cu premii

Beneficiarii Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, în jur de 25 de copii şi tineri cu dizabilităţi, împărţiţi în cinci grupe de lucru, participă cel puţin o dată pe săptămână la activităţile atelierului de ţesături. Fiecare beneficiar poate să facă operaţii simple, care necesită abilităţi psihomotorii. Copiii pot opta după preferinţă şi pricepere la oricare dintre activităţile care se desfăşoară în cadrul centrului humorean. De-a lungul anilor, copiii au participat cu produsele create de ei la diverse concursuri, obţinând premii importante: premiul I la faza judeţeană a concursului Olimpiada Meşteşugurilor şi Concursul Internaţional Mâini de Aur Huedin (2015), locul I la Concursul Naţional Micii Meşteri Populari Vatra Dornei (2015), premiul II la Concursul „Europa Affiche”.

Beneficiarii şi personalul din cadrul atelierului de ţesături au fost invitaţi constant la Târgul Meşterilor Populari din Gura Humorului, participând la şase ediţii consecutive. Produsele create de copii şi tineri au fost apreciate pentru autenticitate şi calitate, concurând cu meşteri populari cunoscuţi din Bucovina.

 

Copii cu dizabilităţi, pricepuţi în mai multe meşteşuguri

Acum doi ani, copiii care activează la atelierul ocupaţional de la Gura Humorului au  participat la o expoziţie de măşti tradiţionale şi alte lucrări cu tematică de iarnă, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina (Gura Humorului), în parteneriat cu Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, unde au avut mare succes, iar perioada de vizitare a fost prelungită cu o lună.

Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „cei mai buni copii de la Gura Humorului, în ciuda dizabilităţii, reuşesc să realizeze produse finite în câte două meşteşuguri şi pot face oricând demonstraţii de lucru în public. Patru dintre cei mai buni copii care frecventează cursurile atelierului de ţesături au fost invitaţi în Germania, în cadrul unui proiect, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava”.

 

Îşi decorează camerele cu obiecte făcute de ei

Atelierul de ţesături de la Gura Humorului, unde copii şi tineri cu dizabilităţi reuşesc să-şi descopere abilităţile, a fost vizitat de oficialităţi, părinţi, jurnalişti în cadrul evenimentului “Porţi deschise – 2017”. Deprinderile şi talentul copiilor au fost foarte apreciate de toţi cei care i-au cunoscut. Anul acesta, în perioada 13-16 august, opt  elevi din cadrul Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului vor participa la câteva ateliere de lucru, în cadrul unui proiect organizat de Asociaţia Anador Bucovina, în parteneriat cu Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina şi Primăria oraşului Gura Humorului.

Elevii centrului social vor participa cu obiecte confecţionate de ei: trăistuţe tradiţionale, împletituri (tapiserii, bufniţe, suporturi pentru ghivece de flori), măşti tradiţionale, păpuşi tradiţionale, obiecte decorative, colaje din materiale naturale, felicitări. O parte dintre aceste exponate sunt folosite ca decoraţiuni pentru camerele lor de locuit, altele au fost oferite cadou unor sponsori sau persoanelor dragi copiilor. Şefa Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, Mihaela Pintilie, ne-a spus că îşi doreşte ca în anii următori atelierul ocupaţional să se dezvolte şi să găzduiască activităţi cu temă etnografică, fiind un punct de interes şi pentru comunitatea humoreană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 25 de copii şi tineri cu dizabilităţi de la Gura Humorului învaţă cum se ţese manual la războiul tradiţional.
 Vizualizări articol: 1658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
25 de copii şi tineri cu dizabilităţi de la Gura Humorului învaţă cum se ţese manual la războiul tradiţional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei