Numărul părinților suceveni care refuză vaccinarea antirujeolică a copiilor lor se ridică la 12%, a anunțat, ieri, în conferință de presă, directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Cătălina Zorescu. Ea a precizat că este vorba despre copii din categoria de vârstă 5-9 ani, înscriși la medici de familie, ai căror părinți au semnat că refuză vaccinarea.
Potrivit doctorului Cătălina Zorescu, în luna iulie au fost vaccinați 2.006 copii, cu 50% mai mult față de luna precedentă, iar cei mai mulți copii restanțieri se înregistrează la grupa de vârstă 5-9 ani. Pe lângă părinții care refuză sub semnătură vaccinarea, mai există și așa-numitele ”refuzuri mascate”, când părintele nu spune explicit că nu vaccinează copilul, dar sub tot felul de pretexte îl sustrage de la imunizare. “Mai există o categorie de copii care, deși sunt anunțați, nu se prezintă la vaccinare, fapt pe care noi îl considerăm tot un refuz mascat al vaccinării. Adică, părintele nici nu-și asumă prin semnătură refuzul vaccinării, dar nici nu se prezintă la medicul de familie pentru a vaccina copiii”, a explicat dr. Zorescu.
În această situație s-ar afla aproximativ o treime dintre copiii înscriși la medicii de familie.
“La grupa de vârstă 5-9 ani sunt copii care nu au nici o doză de vaccin ROR administrată, iar aici merge cel mai greu vaccinarea. Sunt părinți care refuză consecvent vaccinarea copiilor de la naștere. În cursul lunii iulie s-au vaccinat împotriva rujeolei doar 173 de copii din această categorie de vârstă, care nu aveau nici o doză de vaccin în antecedente”, a declarat șeful DSP.
1.200 de copii între 5-9 ani nu au administrată nici o doză de vaccin ROR
Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că medicii de familie și DSP dispun de doze suficiente de vaccin ROR pentru perioada următoare și a făcut din nou apel către medicii de familie pentru mobilizarea și derularea unei campanii active de vaccinare antirujeolică.
În județul Suceava sunt aproximativ 1.200 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, înscriși pe listele medicilor de familie, care nu au administrată nici o doză de vaccin ROR, iar la aceeași categorie de vârstă mai sunt și copii care au doar o doză de vaccin în antecedente. Cea mai bună situație se înregistrează la categoria de vârstă 1-4 ani.
“Vom trimite o adresă către medicii de familie din județ, în care îi rugăm să facă un efort în mobilizarea acestor copii, pentru că în mod sigur mai sunt părinți care poate între timp s-au mai răzgândit și doresc să-și vaccineze copiii”, a spus dr. Zorescu.
În ceea ce privește utilizarea celor șapte centre de vaccinare înființate în județ, dr. Zorescu a spus că aici au fost vaccinați antirujeolic 23 de copii: doi copii la centrul de vaccinare de la Coșna, un copil la Cârlibaba, șase copii la Poieni-Solca, șase la Sucevița și patru la Suceava. La centrul de vaccinare din comuna Crucea nu a fost vaccinat nici un copil.
Îngrijorător
12% dintre părinții copiilor între 5-9 ani au semnat că refuză vaccinarea antirujeolică
