Stația Suceava a Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ)a fost atenționată de inspectorii sanitari asupra igienei deficitare a autospecialelor de tip A utilizate pentru transportul pacienților și a primit termen până în luna septembrie să remedieze deficiențele. În caz contrar, instituția va fi amendată.
Inspectorul-șef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Dinu Sădean, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că verificarea substațiilor Serviciului de Ambulanță Județeană, SMURD și a serviciului de ambulanță privat Ambu-Life a fost solicitată de Ministerul Sănătății, luna trecută. Controlul a vizat condițiile igienico-sanitare generale, modul de gestionare a deșeurilor, dotarea stațiilor, a mașinilor și echipamentele din dotarea autospecialelor. În urma verificărilor, a spus dr. Sădean, cel mai bine s-au prezentat stațiile de ambulanță din Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, precum și serviciul privat Ambu-Life. La polul opus, s-a plasat Ambulanța Suceava.
“Pot să pun o notă în plus pentru stațiile de ambulanță de la Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, care au fost foarte bine găsite, în toate privințele: condiții igienico-sanitare, dotări, echipamente, instruirea personalului. În rest, vă pot spune că multe mașini sunt învechite în parcul auto, mai ales la Suceava, unde sunt trei mașini care au vreo 800.000 de kilometri, una se apropie chiar de un milion de kilometri. E vorba de ambulanțele care asigură transportul pacienților, nu cele de urgențe”, a subliniat dr. Sădean.
Șeful SAJ: Personalul de la Ambulanță este insuficient și cel existent este suprasolicitat
Întrebat despre deficiențele descoperite la Suceava, șeful Serviciului Control în Sănătate Publică a precizat că în unele autospeciale de tip A, destinate transportului pacienților, starea de curățenie nu era corespunzătoare, iar scaunele și tărgile erau degradate și murdare.
De cealaltă parte, directorul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a explicat că personalul este încă insuficient, iar cel existent este suprasolicitat, ceea ce face ca turele să fie acoperite cu dificultate și să apară probleme cu asigurarea curățeniei. Dr. Lăzăreanu a arătat că ambulanțele de tip A sunt foarte vechi, nu se închid etanș, și din acest motiv intră praf în interior, însă au fost situații de neglijență, în sensul în care, la sfârșitul turei de 12 ore, pe fondul oboselii, nu au fost debarasate ambalajele sau pet-urile din mașină.
Dr. Lăzăreanu a arătat că, din momentul preluării mandatului de manager al SAJ Suceava, a atras atenția personalului cu privire la asigurarea și menținerea curățeniei în autospeciale, chiar dacă acestea sunt vechi.
Parcul auto al SAJ Suceava are în dotare 27 de autospeciale de tip B și două de tip C care asigură urgențele, iar o alta necesită reparații foarte costisitoare, în timp ce din totalul celor 20 de mașini de tip A sunt funcționale doar 6, restul având norma de casare depășită.
“Așteptăm, cum așteaptă toată țara, noile ambulanțe”, a mai spus dr. Lăzăreanu, cu mențiunea că sunt județe care au aproximativ aceeași suprafață și populație ca Suceava, dar care au în dotare cu 15-20 de mașini mai mult.
Atenționare
Ambulanța Suceava, găsită de DSP cu salvările murdare
