Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 feb 2016 - Anul XXI, nr. 47 (6160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drept la replică

Consiliul Judeţean Suceava refuză de aproape patru ani de zile să efectueze plata pentru lucrări acceptate

Referitor la articolul „Amenajarea parcului de la Spitalul de Urgenţă, blocată de firma care nu şi-a onorat contractul”, apărut în data de 11 februarie 2016, dorim să facem unele precizări, pentru a arăta că realitatea este cu totul alta decât cea prezentată de Consiliul Judeţean Suceava.

Faţă de SC Artpeisaj SRL Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, în calitate de beneficiar, deţine de aproape patru ani de zile un debit (datorie) în valoare de 893.323,72 de lei, rezultat din contractul de execuţie lucrări „Îmbunătăţirea calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate în comunele: Arbore, Bălăceana, Cacica, Ciprian Porumbescu şi Drăgoieşti, judeţul Suceava”. În calitatea sa de beneficiar, Consiliul Judeţean Suceava refuză de aproape patru ani de zile să efectueze plata pentru lucrări acceptate, verificate de nenumărate ori.

Facturile emise de SC Artpeisaj SRL sunt în momentul de faţă achitate parţial, Consiliul Judeţean Suceava prevalându-se de o prevedere contractuală abuzivă, respectiv că va efectua plata doar după ce va încasa sumele de la finanţator.

Ce nu vrea să precizeze domnul preşedinte este faptul că instituţia reprezentată de dumnealui şi-a luat angajamentul faţă de Administraţia Fondului pentru Mediu să nu întrerupă implementarea proiectelor, să atragă finanţarea din alte surse legal constituite, dacă finanţarea este sistată. De asemenea, şi-a luat angajamentul să susţină, până la decontarea din partea finanţatorului, execuţia proiectelor din surse financiare proprii.

În cadrul contractului de lucrări privind amenajarea parcului din curtea spitalului, prima factură a fost plătită cu o întârziere de 666 de zile de la data emiterii, respectiv 01.08.2012.

Distinsul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava nu precizează faptul că acest contract a fost prelungit prin două acte adiţionale ca urmare a neasigurării finanţării din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu. Aceste acte adiţionale au prelungit contractul de lucrări până la data de 30 noiembrie 2014, sub condiţia suspensivă a asigurării în continuare a finanţării din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu. De această condiţie depinde însăşi existenţa raportului juridic-obligaţional. Nu puteam executa din punct de vedere legal lucrări atâta timp cât nu a fost îndeplinită condiţia, respectiv existenţa finanţării.

După ce Consiliul Judeţean Suceava ne trimite adresă prin care suntem informaţi asupra faptului că acest contract (amenajare spital) este de ”drept reziliat”, în data de 29.06.2015 (în afara valabilităţii contractului), ne comunică adresa finanţatorului prin care acesta din urmă, pentru prima dată, certifică alocarea sumelor, pe anul 2015, necesare execuţiei lucrărilor.

Referitor la aceste contracte, Consiliul Judeţean se prevalează de o clauză abuzivă, având drept scop degrevarea de la răspunderea achitării facturilor, conduită vădit abuzivă în condiţiile în care, în raporturile cu societatea noastră – executant al lucrărilor, Consiliul Judeţean Suceava are calitate de beneficiar şi, în mod direct, de debitor al obligaţiei de plată a acestor lucrări.

Artpeisaj a încheiat contracte de achiziţie publică cu o instituţie a statului, deci o instituţie care i-a generat încredere şi pe acest considerent a executat şi lucrările care au fost recepţionate. Nu este însă posibil ca aceste contracte să fie folosite de Consiliul Judeţean Suceava ca să amâne fără termen plata lucrărilor executate pe motiv că nu a încasat banii de la Administraţia Fondului pentru Mediu. O asemenea interpretare a clauzelor contractuale este abuzivă, constituind abuz de poziţie dominantă. Ar însemna că se ajunge şi la o îmbogăţire fără justă cauză deoarece lucrările au fost executate, recepţionate, Consiliul Judeţean Suceava profită de ele dar fără să le plătească.

Aceste contracte ar fi trebuit să fi fost executate pe ideea de echitate şi echilibru al prestaţiilor, în vederea respectării dreptului la echilibru contractual. Cu toate că am solicitat în nenumărate adrese respectarea bunei-credinţe, restabilirea echilibrului contractual şi al echităţii, Consiliul Judeţean Suceava a refuzat aceste solicitări. Aceste clauze inserate în contract reprezintă instrumentul predilect al abuzului de putere economică, manifestat de Consiliul Judeţean Suceava.

Contractul este o lege a părţilor, iar această lege este legitimă câtă vreme nu acoperă un abuz, câtă vreme nu încalcă ordinea publică şi cerinţele bunelor moravuri şi câtă vreme este conform cu echitatea. Considerăm că aceste convenţii trebuiau executate cu bună-credinţă, nu numai pentru că acesta este modul onest în care trebuie interpretat contractul în vederea executării sale, ci şi pentru că buna-credinţă este o clauză implicită a contractului, la fel de obligatorie ca şi clauzele exprese.

Libertatea contractuală nu înseamnă că părţile au o libertate absolută şi discreţionară de a stabili legea.

Art. 969 Cod Civil –Legea recunoaşte forţa deplină doar contractelor legal făcute, aşadar acelea care nu derogă de la ordinea publică şi bunelor moravuri. (art. 5 Cod Civil)

Cu deosebită consideraţie,

SC ArtpeisajSRL Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Judeţean Suceava refuză de aproape patru ani de zile să efectueze plata pentru lucrări acceptate.
 Vizualizări articol: 3042 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consiliul Judeţean Suceava refuză de aproape patru ani de zile să efectueze plata pentru lucrări acceptate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mujdei gros Mujdeiul de usturoi gros ca o maioneză, cu aspect sidefat, este de ani bun în topul preferințelor oaspeților de la pensiunile din Bucovina. În ciuda unor opinii larg distribuite pe internet, potrivit cărora preparatul ar fi... Citeşte