Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 nov 2015 - Anul XX, nr. 275 (6087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De interes

Pensionarii pot recupera integral sau parţial sumele pentru care au primit înştiinţări de plată de la CAS

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urma acţiunii de control efectuate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava asupra modului de acordare de către medicii de familie a prescripţiilor medicale, pentru anul 2013, asiguraţilor pensionari cu pensii între 0 şi 700 de lei şi care figurează în bazele de date ale Fiscului cu venituri impozabile în afara pensiei, au fost identificaţi 5.787 de asiguraţi în întreg judeţul aflaţi în această situaţie. Aceştia au realizat venituri din profesii libere şi comerciale, dividende, dobânzi bancare, închirierea unor bunuri sau din agricultură şi, conform legii, nu pot beneficia de medicamente compensate 90%, prescrise de medicii de familie din sublista B pentru asiguraţii pensionari cu pensii până la 700 de lei.

Pentru a beneficia de regimul de compensare de 90% pensionarii cu venituri realizate numai din pensii au prezentat medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care rezulta faptul că ei realizau venituri numai din pensia de până la 700 de lei. Odată ce această declaraţie dată pe propria răspundere de pensionar a fost anexată la fişa medicală a acestuia, răspunderea în cazul în care declaraţia nu este conformă cu realitatea îi revine asiguratului (pensionarului).

 

Înştiinţarea de plată nu implică obligativitatea asiguratului de a achita suma în contul CAS. Cum s-a calculat această sumă

Înştiinţările de plată primite acasă de asiguraţii pensionari conţin o sumă totală de plată, calculată în funcţie de lunile în care aceştia au obţinut alte venituri şi au beneficiat de compensare la medicamente cu 90%. Chiar dacă la o pensie mai mică, de 350-400 de lei, se adună veniturile suplimentare realizate în acea lună şi acestea nu depăşesc împreună cuantumul de 700 de lei, asiguratul nu va mai beneficia, conform legii, de compensarea medicamentelor cu 90%. În acest caz CAS are obligativitatea de a recupera contravaloarea diferenţei dintre compensarea de 90% şi compensarea de 50% din preţul de referinţă al medicamentelor cuprinse în prescripţiile medicale. Așadar, sumele trecute în înștiinţările de plată primite acasă s-au calculat, în general, pentru perioadele anunţate, prin adunarea diferenţelor dintre cele două procente (90%-50%) calculate la preţul de referinţă al medicamentelor, în lunile în care asiguraţii figurau în datele Fiscului că au avut venituri suplimentare.

 

Ce demersuri trebuie să facă un asigurat pentru a recupera integral sau o parte din suma trimisă prin înștiinţare

Pensionarilor cărora li s-a trimis o înştiinţare de plată prin care le este solicitată plata unor sume de bani, rezultate în urma calculelor făcute de CAS, le sunt solicitate în acelaşi timp şi documente suplimentare pentru cazul în care venitul suplimentar obţinut în anul pentru care s-a făcut calculul, până acum 2013, nu a fost realizat în luna în care a beneficiat de reţeta compensată 90%.

Pentru exemplificare, dacă asiguratul pensionar are un depozit bancar pentru care încasează dobânzi o dată sau de două ori pe an, deci încasează venit doar două luni pe an şi CAS a calculat suma de restituit ca fiind suma diferenţelor dintre 90% şi 50%, pentru toate lunile anului, în urma unui extras de cont de la bancă adus de asigurat, care să ateste că veniturile au fost doar pe cele două luni ale anului, pensionarul va plăti la casieria CAS doar diferenţele calculate de CAS pe cele două luni cu venituri. În acest caz suma apărută pe înştiinţare poate fi diminuată sau chiar anulată.

Un caz concret a fost cel al unui pensionar din judeţ care a primit o înștiinţare de plată pentru suma de 535,8 lei. Asiguratul avusese venituri în 2013 provenite din dividende și dobânzi bancare încasate astfel: dividendele doar pe luna noiembrie, iar dobânzile au fost încasate în lunile februarie, mai, august și noiembrie. El avusese emise reţete compensate cu 90% pentru anul respectiv doar în lunile ianuarie, iunie și decembrie și după ce a adus extrasele de cont de la bănci, CAS i-a anulat integral suma pe care o avea de plată.

 

Până acum puţini pensionari aflaţi în această situaţie au contestat suma care li se impută

Din datele primite de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, pentru cei 5.787 de pensionari asiguraţi care au realizat și alte venituri în 2013 și care au dat declaraţie pe propria răspundere că nu realizează venituri suplimentare pensiei, sumele calculate în urma raportului de control totalizează 1.168.876 de lei. Însă o mică parte dintre ei s-au adresat CAS Suceava cu documente suplimentare – extrase de cont, dovada că nu au încasat anumite sume de bani, iar după verificarea lor, 65 de debite au fost anulate, alte 76 de debite fiind diminuate. Din totalul sumelor calculate de CAS, până la această dată au fost recuperaţi 493.417 lei, achitaţi de 3.035 de pensionari. Celor cărora li s-au reţinut sume de bani pentru lunile iulie-decembrie 2013 li se vor reţine şi pentru anii 2014 și 2015 dacă au avut venituri peste pensie și în anii respectivi. Depinde numai de ei dacă vor face demersuri către CAS Suceava pentru a demonstra, dacă este cazul, că aceste sume nu trebuie achitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii pot recupera integral sau parţial sumele pentru care au primit înştiinţări de plată de la CAS.
 Vizualizări articol: 2607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pensionarii pot recupera integral sau parţial sumele pentru care au primit înştiinţări de plată de la CAS5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura aromată de iarnă (de post) Este foarte simplu de făcut această prăjitură, dar savoarea ei combină sofisticat aroma de ”gingerbread” cu finețea gustului de fructe zemoase și nuci. Vorba unui amic gurmand, iese ”atât de bună, de-ți vine să... Citeşte