Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 nov 2015 - Anul XX, nr. 275 (6087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vizită oficială

Propunerile senatorului Ovidiu Donţu, preluate la nivel european

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, care este şi preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului din Senat, a efectuat, în perioada 18 – 21 noiembrie 2015, o vizită de lucru oficială la Parlamentul European. În cadrul acestei vizite, Ovidiu Donţu a fost însoţit de senatorii Ștefan Radu Oprea şi Marian Pavel. Potrivit spuselor senatorului Ovidiu Donţu, programul vizitei a cuprins o serie de întâlniri în format bilateral cu preşedinta Comisiei pentru afaceri constituţionale (AFCO) din cadrul Parlamentului European, Danuta Hubner, vicepreşedinta Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) Iliana Iotova, dar şi cu Mercedes Bresso, membră a AFCO, şi cu vicepreşedintele pentru politică externă al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Victor Boştinaru.

În cadrul vizitei, Ovidiu Donţu a participat şi la Conferinţa interparlamentară la nivel de comisii, AFCO, privind „Evoluţia instituţională viitoare a Uniunii Europene: Intensificarea dialogului politic dintre Parlamentul European şi parlamentele naţionale în vederea consolidării examinării parlamentare asupra guvernelor la nivel european”.
Donţu a explicat că în cadrul convorbirilor cu Danuta Hubner şi Iliana Iotova, temele principale s-au axat pe prezentarea unor elemente privind modul de funcţionare al Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senatul României. „De asemenea, s-a discutat şi despre perspectiva cooperării la nivelul comisiilor, respectiv Comisia pentru constituţionalitate din Senatul României şi AFCO şi LIBE, pe teme de interes comun. Atât doamna Hubner, cât şi doamna Iotova au apreciat pozitiv eforturile Senatului României de a crea Comisia de constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor CEDO, precum şi relevanţa acestei comisii”, a declarat Ovidiu Donţu. De precizat că propunerile făcute de Ovidiu Donţu cu privire la colaborarea între cele trei comisii au fost însuşite de oficialii europeni.

 

Vizită a oficialilor europeni în România

Senatorul PSD de Suceava a mai precizat că atât Danuta Hubner, cât şi Iliana Iotova şi-au exprimat disponibilitatea de a organiza un atelier de lucru al comisiilor AFCO şi LIBE, având ca punct de plecare buna practică a Senatului României privind crearea unui mecanism la nivel european de punere de acord a prevederilor legislative cu prevederile atât ale Constituţiilor statelor membre, cât şi ale Tratatului de la Lisabona.

„Acest atelier de lucru, care va fi organizat în prima jumătate a anului 2016, va fi însoţit de un studiu AFCO privind mecanismele parlamentare ale statelor membre de punere de acord a prevederilor legislative cu prevederile Constituţiilor acestora, având ca exemplu Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor CEDO din cadrul Senatului României”, a declarat Ovidiu Donţu. Pe de altă parte, el a adăugat că în cadrul discuţiilor cu membra Comisiei pentru afaceri constituţionale (AFCO) Mercedes Bresso, aceasta a evidenţiat importanţa dialogului politic bilateral consistent şi regulat între cele două comisii pe teme de interes comun, precum procedura de examinare a documentelor europene şi/sau procedura neformalizată a cartonaşului verde, prin care se pot sugera iniţiative legislative, amenda sau abroga acte ale Uniunii, fără a se depăşi cadrul legal instituit de tratatele Uniunii. Ovidiu Donţu a mai arătat că Mercedes Bresso şi-a exprimat dorinţa de a se efectua o vizită de lucru a delegaţiei Comisiei AFCO în România.
Senatorul sucevean a mai spus că în discuţiile cu Victor Boştinaru, acesta a evocat necesitatea creării unui cadru adecvat de cooperare între eurodeputaţii românii şi senatori, în cadrul comisiilor sectoriale, cu teme clar definite şi aspecte legate de interesele României la nivel european.
„Nu în ultimul rând, pe agenda Conferinţei interparlamentare au fost incluse teme precum îmbunătăţirea funcţionării Uniunii Europene având ca bază potenţialul Tratatului de la Lisabona, documentul de lucru avându-i ca raportori pe doamna Mercedes Bresso şi domnul Elmar Brok, în special prin cooperarea consolidată între Parlamentul European şi parlamentele naţionale, în cadrul organelor comune, precum şi controlul parlamentar asupra executivului la nivelul Uniunii Europene”, a explicat Ovidiu Donţu. El a remarcat faptul că această vizită de lucru a oferit ocazia unei serii importante de contacte bilaterale care au reconfirmat importanţa cooperării în cadrul structurilor europene, precum şi a consolidării schimbului de experienţă, în ambele sensuri, între Senatul României şi Parlamentul European.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Propunerile senatorului Ovidiu Donţu, preluate la nivel european.
 Vizualizări articol: 1657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Propunerile senatorului Ovidiu Donţu, preluate la nivel european2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura aromată de iarnă (de post) Este foarte simplu de făcut această prăjitură, dar savoarea ei combină sofisticat aroma de ”gingerbread” cu finețea gustului de fructe zemoase și nuci. Vorba unui amic gurmand, iese ”atât de bună, de-ți vine să... Citeşte