Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2015 - Anul XX, nr. 178 (5990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Piaţa imobiliară

Preţul apartamentelor din municipiul Suceava, în uşoară scădere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Analiza pieţei imobiliare româneşti efectuată de compania Darian SA din Cluj-Napoca arată că în municipiul Suceava, în primele 6 luni ale acestui an, preţul mediu unitar al apartamentelor vechi a fost de aproximativ 706 euro/mp, în scădere cu aproximativ 0,4% faţă de ultimele şase luni din 2014 şi cu aproximativ 1% faţă de primele şase luni din 2014. Comparativ, la nivel naţional, în decursul ultimelor 12 luni, scăderea preţurilor la apartamentele vechi a fost sub 1%, iar în ultimele şase luni s-a înregistrat un uşor reviriment, de aproximativ 0,1%. Analiştii de la Darian afirmă că această creştere din ultimele şase luni s-a simţit foarte puţin pe piaţă, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stabilitate a preţurilor. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel naţional.

Cele mai scumpe zone ale municipiului Suceava rămân Centru şi Areni, unde apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 30.000 şi 39.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Burdujeni, preţurile au fost cuprinse între 25.000 şi 33.000 de euro.

În ceea ce priveşte apartamentele noi, preţul mediu unitar în semestrul întâi din 2015 a fost de aproximativ 719 euro/mp, în scădere faţă de ultimele şase, respectiv 12 luni. În zona ultracentrală, preţul pe metru pătrat în cazul apartamentelor cu două camere s-a încadrat între 770 şi 840 euro, iar în zona periferică între 560 şi 670 euro.

Un alt segment al pieţei rezidenţiale – casele – a înregistrat în semestrul întâi din 2015 un preţ mediu unitar de aproximativ 539 euro/mp suprafaţă desfăşurată, în scădere cu 2,2% faţă de semestrul doi din 2014 şi cu 3,1% faţă de primele şase luni ale lui 2014.

 

Chiriile pentru spaţiile de birouri sunt între 3 şi 8 euro/mp

Din analiza pieţei imobiliare la nivel naţional reiese că cele mai scumpe case/vile s-au vândut în Bucureşti, la un preţ mediu de 1.073 euro/mp, în uşoară creştere, cu 0,3%, faţă de semestrul anterior, Capitala fiind şi singura localitate cu peste 1.000 euro/mp. Pe locul secund se situează Cluj-Napoca, unde s-a înregistrat un preţ mediu de 870 euro/mp, similar cu cel din semestrul trecut. Cele mai mici preţuri de vânzare se regăsesc în continuare în Alexandria (429 euro/mp) şi Botoşani (435 euro/mp).

În ceea ce priveşte piaţa terenurilor, preţurile în semestrul întâi din 2015 au scăzut cu aproximativ 1% faţă de ultimele şase luni din 2014, şi respectiv cu 2% comparativ cu primele şase luni din 2014.

Terenurile din zona ultracentrală s-au vândut cu preţuri între 80 şi 140 euro/mp, iar în zonele periferice cu perspectivă de dezvoltare între 10 şi 14 euro/mp.

Chiriile medii pentru spaţiile de birouri clasa B sunt între 6-8 euro/mp pentru cele din zona ultracentrală cu suprafeţe mici şi mai scăzute pentru spaţiile cu dimensiuni mai mari-aproximativ 5- 6 euro/mp. În zona mediană şi cea periferică chiriile sunt cuprinse între 5-7 euro/mp suprafeţe mici şi între 3-5 euro/mp pentru suprafeţe mari. Faţă de semestrul II 2014 nivelul chiriilor a rămas constant.

Experţii de la Darian apreciază că piaţa imobiliară românească din prima jumătate a anului 2015 se află pe un trend ascendent pe toate sectoarele imobiliare. ”Cel mai bun semnal al revenirii pieţei imobiliare este dat de interesul manifestat atât de investitorii noi pe piaţa din România, cât şi de revenirea celor care aveau proiecte la noi în ţară şi care, în ultima perioadă, au <hibernat>. Ne aşteptăm în perioada următoare la o creştere a stocului de proprietăţi pe toate sectoarele pieţei imobiliare. Este de aşteptat ca trendul pozitiv din prima parte a anului să se continue şi în cea de-a doua, şi în viitorul apropiat, asistând, până la finalul anului în curs şi începutul anului 2016, la finalizarea unor proiecte începute în această perioadă, dar şi la demararea altor proiecte de anvergură, atât la nivelul Capitalei, cât şi în restul ţări”, se arată în analiza efectuată de companie.

Mai menţionăm că SC Darian DRS SA este o companie independentă românească din domeniul serviciilor de consultanţă şi evaluare, cu o experienţă de 25 de ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul apartamentelor din municipiul Suceava, în uşoară scădere.
 Vizualizări articol: 2233 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţul apartamentelor din municipiul Suceava, în uşoară scădere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman) O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor '90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura "blurat". Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile... Citeşte