Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2015 - Anul XX, nr. 178 (5990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

La Gura Humorului

Monumentul lui Ştefan cel Mare, realizat de sculptorul Mircea Dăneasă, va fi ridicat pe soclu în cea de-a doua jumătate a lunii august

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Monumentul lui Ştefan cel Mare, pe care-l realizează sculptorul sucevean Mircea Dăneasă pentru a fi amplasat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, va fi ridicat pe soclu în cea de-a doua jumătate a lunii august.

 

Lucrarea, modelată din lut, este aproape finalizată în atelierul artistului de pe strada Cernăuţi

Lucrarea, modelată din lut, la scara 1/1 (pentru realizarea căreia s-au folosit circa două tone şi jumătate de argilă de Grigoreni), este aproape finalizată în atelierul artistului de pe strada Cernăuţi din municipiul Suceava.

Dacă în zilele care urmează se întruneşte comisia de recepţie se poate trece la etapa de realizare a matriţelor, după care se va face transpunerea monumentului în răşină polimerică armată cu fibră de sticlă.

Lucrarea monumentală, care-l înfăţişează pe voievodul moldav stând în picioare, îmbrăcat cu o mantie care subliniază ideea verticalităţii (sugerând o coloană sau un trunchi viguros de arbore), are cinci metri înălţime, la care se mai adaugă şi soclul înalt de circa un metru şi jumătate (soclu care se află deja ridicat în piaţa din faţa catedralei).

 

O adevărată şcoală de vară în care lucrează, deopotrivă, „ucenici” şi colaboratori

Cu două zile în urmă, când încă nu erau modelate coroana şi nici sabia, pe care voievodul o ţine cu  mâna dreaptă ca pe o cruce, braţul stâng, îndoit, susţinând o biserică, se lucra deja la detalii.

Cu prilejul realizării acestui monument, Mircea Dăneasă a deschis o adevărată şcoală de vară în care lucrează, deopotrivă, „ucenici”, elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, atât din ciclul primar cât şi din cel liceal (Gavril Argatu, Tiberiu Băieşu, Marian Arifov, Iulia Hlihor, Cristina Crăciun) şi colaboratori (foşti elevi ai liceului sucevean, absolvenţi de învăţământ superior de artă - Narcis Tabarcea, Elena Domnar, Letiţia Neagu, Remus Dăneasă).

Reamintim faptul că modelajul în lut realizat toamna trecută, la scara 2/3, a fost distrus de îngheţ, deşi s-au făcut eforturi pentru protejarea lui construindu-se un şopron (cu dublă înfăşurare de folie de polietilenă) încălzit cu o sobă.

 

Sanctificarea voievodului impune o nouă viziune, cea de principe european apărător al creştinătăţii

Realizarea unui monument al lui Ştefan cel Mare este o dorinţă mai veche a lui Mircea Dăneasă, care a venit cu o astfel de propunere către administraţia judeţeană atunci când se contura programul comemorării semimilenare a voievodului moldav, din vara anului 2004.

Dacă atât la Suceava cât şi la Cernăuţi discuţiile purtate pe această temă au rămas nefinalizate, iar intenţia ridicării unui monument la Ciocăneşti s-a soldat cu acelaşi rezultat, speranţele lui Mircea Dăneasă au devenit realitate odată cu proiectul de la Gura Humorului.

Sculptorul şi-a propus să facă o lucrare monumentală care să iasă de sub amprenta conjuncturalului, întrucât sanctificarea voievodului impune o nouă viziune, cea de principe european apărător al creştinătăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monumentul lui Ştefan cel Mare, realizat de sculptorul Mircea Dăneasă, va fi ridicat pe soclu în cea de-a doua jumătate a lunii august.
 Vizualizări articol: 2977 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Monumentul lui Ştefan cel Mare, realizat de sculptorul Mircea Dăneasă, va fi ridicat pe soclu în cea de-a doua jumătate a lunii august5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman) O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor '90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura "blurat". Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile... Citeşte