Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2015 - Anul XX, nr. 178 (5990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Carul înaintea boilor

Bulevardul G. Enescu a fost asfaltat, dar conductele de apă şi canalizare vechi de 40 de ani n-au fost schimbate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reabilitarea bulevardului George Enescu şi a străzii Universităţii din municipiul Suceava, care a costat circa un milion de euro, s-a făcut fără a fi schimbate în prealabil vechile conducte de apă şi canalizare care trec pe sub carosabil, după cum nu au fost înlocuite nici cablurile electrice de la iluminatul public, de sub parcările noi. Conductele de apă şi canalizare din zona Maraton până la Catedrală au o vechime de peste 40 de ani, aşa că este oricând posibil să apară avarii, dar din păcate decalajul dintre programul de asfaltare şi cel de înlocuire a reţelelor vechi de utilităţi a făcut ca în municipiul Suceava întâi să se asfalteze şi după aceea să se schimbe conductele subterane.

ACET Suceava a intenţionat să execute lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, din economiile de aproape şase milioane de euro făcute la proiectul finanţat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu. Autoritatea de Management îşi dăduse acordul de principiu ca trei milioane de euro să fie alocate înlocuirii conductelor pe străzile  George Enescu, Universităţii şi Traian Vuia. Ritmul în care a lucrat însă firma Pfeiffer, executantul proiectului ”Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi apă uzată din municipiul Suceava”, a făcut ca administraţia locală să fie sceptică în ceea ce priveşte posibilitatea de a finaliza lucrările în timp util pentru a se mai face şi reabilitarea străzilor amintite, finanţată de asemenea din bani europeni.

Directorul ACET, Ștefan Groza, ne-a declarat, ieri, că în cazul în care vor apărea avarii în zona străzilor reabilitate, ”săpăm punctual şi schimbăm doar porţiunea afectată”. Lucrările de asfaltare au o garanţie de 5 ani şi primăria acordă foarte greu aviz pentru intervenţie în carosabil.

 

Prima săpătură într-o parcare nouă pentru o avarie la un cablu de iluminat

Contractul pentru lucrările la reţeaua de apă şi canalizare câştigat de firma Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH& Co.KG are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro, care înseamnă 70 la sută din valoarea estimată, şi ar fi trebuit finalizat în data de 4 iunie 2014. Firma nu s-a încadrat în termenul prevăzut iniţial şi a obţinut o amânare până în data de 30 septembrie a.c. Prin urmare, probabilitatea de a se înlocui conductele de sub bulevardul George Enescu şi de sub strada Universităţii este aproape nulă. Doar dacă, aşa cum spunea directorul Groza, nu se va recurge la o metodă mai laborioasă, de a se introduce conducta nouă în cea veche, fără a se mai săpa tranşee în carosabil. Haosul care a marcat execuţia lucrărilor de către Pfeiffer şi subcontractorii săi nu este dătător de speranţă că s-ar putea realiza un proiect atât de complex, mai ales într-un timp scurt.

Graba de a reabilita cele două mari artere rutiere din municipiul Suceava pentru a nu pierde banii a făcut ca nici măcar cablurile de la iluminatul public să nu fie schimbate, iar problemele nu au întârziat să apară. Săptămâna trecută, schimbarea unui cablu electric ”împuşcat” a necesitat o săpătură la o adâncime de 3 metri în una din noile parcări de pe bulevardul George Enescu. Viceprimarul Lucian Harşovschi ne-a declarat, ieri, că a fost informat despre avarie şi că singurul lucru pe care l-a putut face a fost să solicite muncitorilor care au înlocuit cablul defect să se abţină de la a aduce ei terenul la starea iniţială. ”După ce au terminat cu cablul a intervenit o echipă de la Victor Construct (n.r. firma care a realizat asfaltarea bulevardului şi parcările). Acum terenul arată bine, aducerea terenului la starea iniţială s-a făcut cum trebuie”, a afirmat Harşovschi.

 

Asfaltare la foc automat

Până în noiembrie, firma de construcţii din Botoşani mai este în Suceava pentru că mai are lucrări în execuţie şi poate răspunde unor astfel de solicitări din partea administraţiei municipale. Întrebarea este de anul viitor cine va mai interveni. Finanţarea europeană pentru reabilitarea străzilor din municipiul Suceava este de 8 milioane de euro; proiectul trebuie finalizat până la sfârşitul anului.

Mai menţionăm că principalele conducte ale sistemului de alimentare cu apă a municipiului Suceava au vârsta cuprinsă între 18 şi 90 ani. În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, din sistemul construit din bazalt, beton, oţel şi beton armat, conductele au între 30 şi 90 de ani.

Prin proiectul finanţat prin POS Mediu sunt extinse cu 31,3 kilometri reţelele de apă, se reabilitează 25,3 kilometri de reţele de apă existente, se extind cu 32,7 kilometri reţelele de canalizare şi se reabilitează şase kilometri de reţea de canalizare. Proiectul mai include o staţie de repompare a apei şi cinci staţii de pompare pentru canalizări pe 77 de străzi.

Acest proiect îl completează pe cel ISPA, în valoare de 53,7 de milioane de euro, prin care s-a reabilitat reţeaua de apă pe o lungime de 34 de kilometri şi s-a făcut extinderea reţelei pe o lungime de zece kilometri, s-a reabilitat canalizarea pe o lungime de 68 de kilometri şi a fost extinsă pe o lungime de zece kilometri. De asemenea, a fost modernizată staţia de epurare a apelor uzate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bulevardul G. Enescu a fost asfaltat, dar conductele de apă şi canalizare vechi de 40 de ani n-au fost schimbate.
 Vizualizări articol: 3041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Bulevardul G. Enescu a fost asfaltat, dar conductele de apă şi canalizare vechi de 40 de ani n-au fost schimbate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo trimis de
( 4 aug 2015, 12:29:17
indata vin alegerile sa avem cu ce ne lauda..dupa alegeri mai vedem noi ..apa trece pietrele raman.. e nesimtit nu gluma

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman) O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor '90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura "blurat". Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile... Citeşte