Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2015 - Anul XX, nr. 173 (5985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Negru pe alb

Ministerul Mediului dă de înţeles că Asociaţia vânătorilor, condusă de Nicolae Goicea, a fost protejată de la nivel înalt

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acuzaţiile cu privire la faptul că Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, condusă de Nicolae Goicea, este mai presus decât legile din această ţară sunt confirmate, indirect, de la nivelul cel mai înalt, al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

La mai bine de o lună de zile după ce cotidianul nostru a transmis o solicitare cu privire la motivele pentru carecontractele de administrare a fondurilor cinegetice de către AJVPS Suceava nu au fost reziliate, deşi un control al consilierilor cu atribuţii cinegetice a stabilit asta, ieri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a transmis un răspuns oficial care nu face decât să confirme că nu s-au respectat legile.

 

Control ministerial trimis la plimbare de Nicolae Goicea

După cum am mai relatat pe larg în cotidianul nostru, în  noiembrie 2013, conducerea Direcţiei Generale de Politici, Strategii, Proiecte şi Control pentru Ape, Silvicultură şi Piscicultură din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a dispus un control cinegetic, în perioada 11-22 noiembrie 2013, la AJVPS Suceava, pentru a se verifica modul în care sunt administrate cele 24 de fonduri cinegetice ale AJVPS Suceava. Cu alte cuvinte, fondul cinegetic al statului român, dat în administrare AJVPS Suceava. La nivel de judeţ, reprezentantul ministerului este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava, instituţie care a avut şi ea reprezentant la acest control.

Invocând că unul din consilierii din echipa de control este „adversarul AJVPS Suceava” şi faptul că ITRSV Suceava ar avea datorii faţă de AJVPS, Nicolae Goicea a refuzat orice discuţie despre control.

Echipa de control s-a deplasat în mai multe rânduri la sediul AJVPS, unde de fiecare dată directorul nu a fost de găsit. De altfel, Goicea a comunicat şi oficial că refuză controlul.

În aceste condiţii, pentru nerespectarea condiţiilor contractuale, concluziile raportului de control au fost clare: rezilierea tuturor celor 24  de contracte de gestionare a faunei cinegetice de pe suprafeţele celor 24 de fonduri cinegetice gestionate de AJVPS Suceava.

 

Turnura care ar trebui să atragă atenţia organelor de cercetare penale

De aici încolo, lucrurile au luat o turnură care naşte mari semne de întrebare şi care ar trebui să atragă atenţia organelor de cercetare penală. Deşi inspectorul-şef al ITRSV Suceava, Daniel Constantin Coroamă, a solicitat în scris ministerului de resort avizul autorităţii publice centrale în silvicultură privind rezilierea celor 24 de contracte de gestionare a fondurilor de vânătoare cu AJVPS Suceava, acesta nu a mai fost dat. Practic, mai marii ministerului au refuzat să pună în aplicare ceea ce a stabilit chiar echipa de control ministerială.

 

Răspuns oficial: procedura s-a oprit la nivel de secretar de stat și de ministru delegat

În răspunsul transmis ieri, 28 iulie, cu mare întârziere, în condiţiile în care Monitorul de Suceava a solicitat lămuriri pe această temă încă din 24 iunie, se confirmă, în primă fază, tot ceea ce am relatat noi, mai exact care au fost concluziile controlului din noiembrie 2013 şi faptul că ITRSV Suceava a solicitat avizul ministerial pentru rezilierea contractelor cu AJVPS Suceava.

„Procedura nu a fost finalizată, avizarea realizându-se până la nivel de secretar de stat și de ministru delegat”, scrie negru pe alb în răspunsul oficial. Aşadar, rezilierea contractelor s-a oprit la nivelul cel mai înalt.

La data efectuării controlului ministru delegat era Lucia Ana Varga.

 

Cine l-a protejat pe Goicea? Un nou ministru, aceeaşi abordare

După plecarea acesteia de la conducerea ministerului, ITRSV Suceava a revenit cu solicitarea de emitere a avizului de încetare a colaborării cu AJVPS Suceava. În răspunsul oficial de ieri ni s-a transmis că următorul ministru delegat, Adriana Doina Pană, nu a aprobat reluarea circuitului de emitere a avizului pe durata întregului său mandat.

„În concluzie, avizul solicitat de ITRSV Suceava pentru rezilierea contractelor pentru cele 24 fonduri cinegetice gestionate de AJVPS Suceava nu a fost dat din cauza faptului că nu a fost semnat de secretarul de stat responsabil pe domeniu, iar noul ministru delegat, succesor la conducerea departamentului în anul 2014, nu a aprobat reluarea circuitului de semnare a avizului”, scrie în răspunsul oficial al ministerului.

 

Responsabilitatea, pasată spre persoanele din fosta conducere

De precizat că Adriana Doina Pană nu mai este ministru delegat, Ministerul Mediului, Pădurii şi Apelor fiind condus acum de Graţiela Gavrilescu.

Din acest răspuns nu putem trage decât concluzia că cineva, de la nivelul cel mai înalt, nu şi-a făcut treaba în acest caz. Practic, actuala conducere pasează responsabilitatea pe miniştrii anteriori, fără a nega că nu s-au respectat legile în vigoare. În aceste condiţii, acest răspuns trebuie tratat cu o oarecare rezervă. Nicăieri în răspuns nu se precizează şi un motiv pentru care avizul nu a fost dat.

 

Un nou control în desfăşurare la AJVPS Suceava

Ministerul Mediului ne-a mai comunicat că la această dată Comisariatul Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic Suceava (fostul ITRSV) realizează un nou control cinegetic la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Suceava, fapt despre care Monitorul de Suceava a scris încă din 10 iulie a.c. Rămâne de văzut care vor fi concluziile acestui nou control şi mai ales ce se va alege din concluziile controlului din noiembrie 2013, care trebuiau imediat puse în aplicare, însă care au rămas pe hârtie până astăzi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Mediului dă de înţeles că Asociaţia vânătorilor, condusă de Nicolae Goicea, a fost protejată de la nivel înalt.
 Vizualizări articol: 1795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ministerul Mediului dă de înţeles că Asociaţia vânătorilor, condusă de Nicolae Goicea, a fost protejată de la nivel înalt5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei