Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2015 - Anul XX, nr. 173 (5985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

La Poiana Stampei

Concursul de îndemânare silvică „Forestierul priceput”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Poiana Stampeia avut loc sâmbătă, 25 iulie, Concursul de îndemânare silvică „Forestierul priceput”. Întrecerea a reunit 14 fasonatori mecanici, angajaţi ai agenţilor economici din Bazinul Dornelor care au ca activitate exploatarea şi prelucrarea lemnului.

Participanţii au avut de parcurs patru probe: doborârea arborilor, schimbarea lanţului, tăierea combinată (realizarea de scânduri din butuc) şi tăierea de precizie.

De la inginerul silvic Viluţ Mezdrea, primarul comunei, am aflat că întrecerile tăietorilor de lemne îşi au originile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, ţări în care competiţiile aveau loc între forestieri pentru a stabili care este cel mai bun dintre ei la nivel local. Astăzi aceste concursuri au loc la nivel naţional şi internaţional. Din anul 2005 există şi Campionat mondial care-i aduce faţă în faţă pe cei mai buni tăietori de lemne din lume.

Primarul Viluţ Mezdrea a precizat: “În aceste concursuri se foloseşte doar lemn marcat, de diferite diametre, care este recoltat din aceeaşi pădure. Toţi agenţii economici care participă la acest concurs au obligaţia să participe în toamnă şi în primăvară la activităţile de împădurire organizate la nivelul comunei. Concursul <Forestierul priceput> este un eveniment dedicat celor care lucrează la pădure, în care probăm abilităţi profesionale ale celor care utilizează fierăstrăul mecanic, o unealtă de bază a forestierului”.

 

Măiestrie îmbinată cu precizie

În prima etapă a concursului fasonatorii şi-au demonstrat măiestria în doborârea unui arbore marcat şi aşezarea lui pe o direcţie trasată anterior. Pentru că nu s-au respectat regulile unei astfel de operaţii sau paşii impuşi de regulament, o parte dintre arborii doborâţi nu au căzut pe direcţia trasată, aşa că după prima etapă au apărut şi primele departajări. A urmat curăţirea de crengi a copacilor, după care aceştia au fost scoşi din pădure cu ajutorul cailor. După curăţirea de coajă au urmat întrecerile de precizie, fineţe şi rapiditate.

Dănuţ Flămânzeanu, responsabil fond forestier la Ocolul Silvic Privat Dorna, ne-a spus: “În prima probă concurentul şi-a ales un arbore marcat, şi-a ales direcţia de doborâre, după care juriul a amplasat jaloanele şi, conform baremelor, în funcţie de cât de bine știe concurentul să-şi pună buşteanul între jaloane, acesta primeşte şi punctajul. Montarea lanţului pe motofierăstrău trebuie făcută într-un anumit timp, fiecare secundă în minus aducând puncte, iar secundele scurse în plus aducând penalizări. Cea mai grea probă este tăierea de precizie, în care concurentul trebuie să taie două rondele de 3 şi 8 cm dintr-un buştean aşezat la sol, să nu atingă cu lanţul pământul, buşteanul fiind acoperit în partea de jos cu rumeguş”.

 

Premii pentru cei mai pricepuți fasonatori  

Dumitru Vasiluţ, din Poiana Stampei, a fost cel mai vârstnic concurent. Are 58 de ani şi de peste 25 de ani mânuieşte drujba. Cel mai tânăr forestier a fost Laurenţiu Bălan, student la Drept, la Cluj. La 20 de ani, Laurenţiu îmbină pasiunea pentru unelte mecanice cu munca şi cu studiul. A învăţat meserie de mic, de la tatăl său cu care mergea mereu în pădure la lemne. A participat şi anul trecut la acest concurs, ocupând locul VI, pentru anul acesta a făcut progrese, dar consideră că încă mai are mult de învăţat până va reuşi să facă perfect rondele de 3 centimetri şi să scoată scândură din buştean cu ajutorul drujbei, mai ales că această activitate o desfăşoară doar în vacanţa de vară. 

Cei mai pricepuţi mânuitori ai motofierăstrăului au fost răsplătiţi cu diplome, cupe, accesorii pentru drujbe, ocupanţii locului III, Andrei Ungureanu şi Ionel Candrea, au primit câte un echipament complet de protecţie, ocupantul locului II, Petrică Şchiopu, a primit o motocoasă, iar Iulian Medrihan, cel care s-a clasat pe primul loc, a primit o drujbă complet utilată.

Alături de cei implicaţi în gestionarea fondului forestier sau prelucrarea lemnului s-au aflat şi silvicultorii Dănuţ Flămânzeanu, Gabriel Irimescu, Mihai Florea, Petrea Hojbotă, care au jurizat corectitudinea desfăşurării concursului şi i-au punctat sau depunctat pe concurenţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul de îndemânare silvică „Forestierul priceput”.
 Vizualizări articol: 1726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Concursul de îndemânare silvică „Forestierul priceput”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei