Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2015 - Anul XX, nr. 173 (5985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Duminică

Aşezarea pietrei de temelie şi sfinţirea locului noii biserici din Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Poiana Stampeia avut loc duminică, 26 iulie, sfinţirea locului unde va fi reconstruită biserica satului şi punerea primei pietre la temelie la viitorul lăcaş de cult. La Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au participat credincioşii din comună dar şi din localităţile învecinate, inclusiv din judeţul Bistriţa-Năsăud.

La intrarea în sat, ÎPS Pimen a fost aşteptat de primarul localităţii, ing. Viluţ Mezdrea, şi de câţiva credincioşi, drumul până la locul fostei biserici fiind parcurs cu o caleaşcă, flancată de călăreţi îmbrăcaţi în costume populare.  După ce a fost întâmpinat de copiii care i-au oferit flori, de viceprimarul Elisei Todaşcă, care i-a oferit pâine şi sare, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, şi de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul slujbei un tânăr absolvent al învăţământului teologic a fost hirotonit preot, iar Corala “Andrei Mureşanu” din Bistriţa-Năsăud, sub bagheta dirijorului prof. arhidiacon Cornel Pop, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, aducând credincioşilor momente de bucurie şi înălţare sufletească.

 

Îndemnul la chiverniseală 

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a scos în evidenţă necesitatea de a chivernisi.

“Fel de fel de necazuri se abat în viaţa noastră şi în viaţa acestei parohii. A ars biserica de lemn, Dumnezeu ştie de ce. Nu putem judeca pe nimeni, dar tot mai multe incendii sunt la construcţiile de lemn. Bunicii dumneavoastră aveau la ţară case de lemn, iarna făceau focul în sobă, coşul era în pod, iar fumul se ducea în pod să conserve draniţa. Niciodată nu se întâmpla un incendiu pentru că ei curăţau coşul şi făceau focul cu grijă. Era mai multă grijă pentru bunurile acestea materiale, cu chiverniseală, cu bună administrare. Domnul primar, comitetul parohial, comuna întreagă doresc să se facă o nouă biserică. Se va face, puţin câte puţin, cu răbdare şi cu cinste o nouă biserică. Banul dat să rămână pentru biserică şi nu în alt loc pentru că biserică se face o dată la 100, chiar 200 de ani dacă e din zid. Noi suntem datori să ne rugăm lui Dumnezeu să ne binecuvânteze cu tot ceea ce ştie el că ne este de folos”, a spus ÎPS Pimen.

 

Piatra de temelie a noii biserici, un eveniment nemuritor

După Sfânta Liturghie a avut loc o slujbă pentru ctitorii bisericii de lemn distruse în incendiu, trecuţi la cele veşnice, după care a fost pusă prima piatră de temelie şi a fost montată o cruce de lemn pe locul unde va fi Sfânta Masă din altarul bisericii, fiind sfinţit şi locul pe care se va ridica noua construcţie. 

Preotul paroh Domiţian Tătaru a considerat punerea pietrei de temelie un eveniment care îi va ajuta pe cei din Poiana Stampei să ridice cât mai repede o nouă biserică.

“Este un eveniment dumnezeiesc, ceresc, nemuritor şi de nădejde pentru viitor. 2015 a fost un an greu, în care Dumnezeu ne-a bătut. <Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat de acum şi până în veac>, aşa cum ne-a învăţat dreptul Iov, care a fost încercat în viaţa lui. Pilda lui rămâne pentru noi toţi care pătimim în viaţa aceasta. Mulţumesc din toată inima ÎPS Pimen pentru că ne-a onorat invitaţia şi a venit la noi pentru a sfinţi piatra de temelie a noii biserici şi dumneavoastră, cei care aţi lăsat totul de-o parte şi aţi venit pentru a fi alături de noi”, a spus preotul Domiţian Tătaru.

 

Istoricul bisericii de lemn din Poiana Stampei

Una dintre cele mai frumoase biserici din bazinul Dornelor a fost cuprinsă de flăcări în dimineaţa zilei de miercuri, 18 februarie 2015. Incendiul a cuprins în totalitate biserica ridicată între anii 1883-1885, când Bucovina era sub stăpânire austro-ungară. La vremea respectivă, când toate mănăstirile erau închise, nu se permitea zidirea de biserici. Câţiva săteni, auzind că prinţul Rudolf urma să se căsătorească cu Ştefania de Belgia, au mers la Viena şi au cerut aprobarea pentru zidirea acestei biserici care urma să fie închinată acestui eveniment. Pe lângă faptul că ţăranii au obţinut autorizaţia, curtea imperială a dăruit bisericii patru policandre din cristal, distruse în totalitate în incendiu.

Preotul Aurel Goraş, Protopop de Câmpulung Moldovenesc, ne-a declarat: “Atunci când o biserică este mistuită în totalitate de un incendiu devastator, biserică în care s-au închinat, s-au botezat, s-au cununat, s-a făcut slujba de prohodire pentru multe generaţii de credincioşi, intervine un moment de descumpănire a obştii credincioşilor. Ceea ce este foarte semnificativ, dacă putem spune aşa, astăzi ar fi trebuit să fie sfinţirea vechii biserici unde, timp de patru ani, s-au făcut ample lucrări de restaurare şi o reabilitare capitală. A venit incendiul, a distrus totul, oamenii s-au resemnat şi au zis: <Dacă aşa a îngăduit Dumnezeu, ne vom apuca să zidim altă biserică>.

Astăzi s-a făcut punerea pietrei de temelie la viitoarea biserică. Cunoscând pe primarul şi viceprimarul comunei, hărnicia acestor gospodari păstoriţi de cei doi preoţi din localitate, cred că acest lucru se va înfăptui într-un timp pe care noi îl sperăm cât mai apropiat. Bucuria acestor credincioşi va fi deplină când vor avea o biserică spaţioasă, frumoasă, în care să cinstească numele lui Dumnezeu”.

Până în prezent Comitetul de Iniţiativă privind strângerea fondurilor şi gestionarea lucrărilor pentru construirea unei noi biserici a realizat proiectul tehnic al viitoarei construcții şi a strâns o parte din banii necesari pentru realizarea lucrărilor, urmând ca în câteva săptămâni pe şantierul viitoarei biserici să se lucreze deja.

Primarul Viluţ Mezdrea a precizat: “Ne-am dorit foarte mult să punem piatra de temelie pentru a începe lucrările la noua construcţie a bisericii, lăcaş pe care dorim să-l construim într-un timp cât mai scurt cu putinţă. Sperăm ca prin binecuvântarea ÎPS Pimen, noi, credincioşii din Poiana Stampei, să avem o mai mare putere, să fim mai uniţi ca întotdeauna. Prin muncă, prin multă smerenie, prin multă evlavie şi cu sprijinul tuturor creştinilor din sat, din judeţ şi din ţară sunt sigur că vom reuşi să facem sfinţirea noii biserici pe care ne-o dorim mai frumoasă, mai rezistentă şi cu mai mare dăruire asupra celor sfinte”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aşezarea pietrei de temelie şi sfinţirea locului noii biserici din Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 2399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aşezarea pietrei de temelie şi sfinţirea locului noii biserici din Poiana Stampei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei