Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2015 - Anul XX, nr. 173 (5985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Petru IOSIPESCU

Petru IOSIPESCU


Sechele de după campania prezidenţială

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Românii au început să-l perceapă pe Klaus Iohannis ca pe un om care ne-a păcălit cu sintagma România lucrului bine făcut. O dovedeşte un recent sondaj INSCOP, la  comanda „Adevărului”, ziar de casă al preşedintelui, realizat în luna iulie. Ei bine, la întrebarea “Câtă încredere mai au românii în Iohannis şi Ponta?” au răspuns destui.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce în topul încrederii românilor în personalităţile publice, dar este în scădere. La fel şi prim-ministrul. Semne clare că lumea se dezmeticeşte şi bagă la cap că n-a votat cum trebuia. Conform sondajului, 61,6% au încredere multă şi foarte multă în Klaus Iohannis, faţă de 65% în luna aprilie. Victor Ponta este cotat cu 21,7%, faţă de 24,4% cât avea în aprilie. Lumea e nemulţumită de cei aflaţi în capul trebii.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta nu şi-au mai vorbit din iunie. Coabitarea nu este cu totul tăcută. Între cele două palate documentele circulă. Relaţia instituţională este salvată, dar o ţară nu poate fi condusă exclusiv prin intermediul hârtiilor sau a Facebook-ului.

Amândoi au rămas cu sechele din campania electorală. Klaus Iohannis s-a simţit jignit de Victor Ponta în multe feluri. A fost făcut incapabil, i s-a reproşat că nu are pregătirea necesară unui preşedinte. În aceeaşi campanie prezidenţială a fost atacat urât, ca om. Victoria nu a făcut decât să-i ofere prilejul de a se răzbuna. Înainte de orice, Victor Ponta primeşte răsplata pentru modul în care s-a comportat în timpul campaniei.

Principala grijă a preşedintelui Iohannis pare să fie alungarea lui Victor Ponta din fruntea guvernului. Nu se va mulţumi cu suspendarea premierului de la conducerea PSD. De fapt, preşedintele nu are o problema cu partidul sau cu partidele de la guvernare. Singura lui ţintă este Victor Ponta. Din această cauză, noul lider al PSD va avea libertatea de a conduce partidul cum doreşte, fără imixtiuni din partea preşedinţiei. Liviu Dragnea nu va întâmpina greutăţi nici din partea PNL. Alina Gorghiu tocmai spunea că Dragnea este singură persoană raţională din PSD.

Lăsând la o parte disputa personală dintre preşedinte şi premier, ce se va schimbă pe scena politică după departajarea atât de distinctă în PSD dintre puterea politică şi puterea executivă? Înţelegem că preşedintele Iohannis nu are dialog cu Victor Ponta, dar va sta de vorbă cu Liviu Dragnea? Aici este cheia problemei. Ar putea începe o nouă etapă în complicatul proces al relaţiilor transpartinice? Va trece în plan secund relaţia preşedinte-premier? Depinde de ambiţia fiecăruia.

În primul rând, în perioada imediat următoare vacanţei parlamentare se va vedea dacă premierul mai are veleităţi de lider. Dacă va da semnale că doreşte să se reîntoarcă în fruntea PSD, cu siguranţă că preşedintele îşi va intensifica atacurile asupra lui. Alegerile sunt însă foarte aproape. Odată cu preluarea şefiei PSD, chiar Liviu Dragnea a declarat că se intră în campanie electorală.

Deocamdată PNL nu pare să conştientizeze că 2015 este an preelectoral. Sigur că şi acest lucru îl deranjează pe Klaus Iohannis. El simte că este lăsat să lupte singur cu adversarii politici din campania  prezidenţială. Ei, acest lucru îl înverşunează împotriva tuturor, dar, dat fiind statutul său, nu se poate răzbuna decât împotriva premierului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sechele de după campania prezidenţială.
 Vizualizări articol: 1970 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sechele de după campania prezidenţială5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei