Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2015 - Anul XX, nr. 173 (5985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsură de protecţie

Bărbatul bolnav de schizofrenie care trăia în condiţii inumane în satul Văratec va fi internat într-un centru de recuperare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bărbatul în vârstă de 52 de ani, din satul Văratec, oraşul Salcea, Gheorghe Huluţă, bolnav de schizofrenie de mai bine de 30 de ani, găsit de reporterii Monitorului de Suceava trăind în condiţii deplorabile, va fi internat într-un centru de recuperare aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava.

Directorul executiv al DGASPC Suceava, Doina Cristina Cojocaru, ne-a spus că tutorele legal al bărbatului, cumnata sa, a fost de acord cu instituirea unei măsuri de protecţie într-un centru de recuperare pentru persoane adulte. „În acest scop, reprezentantul legal al domnului Gheorghe Huluţă şi autorităţile locale, în colaborare cu DGASPC Suceava, întocmesc dosarul cu documentele necesare în vederea internării, urmând ca, după depunerea dosarului, acesta să fie luat în analiză în prima şedinţă a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Suceava”, a completat Doina Cristina Cojocaru.

 

Condamnat la mizerie

În momentul în care au ajuns reporterii Monitorului de Suceava acasă la Gheorghe Huluţă, acesta se afla pe un pat, într-o cameră întunecoasă, invadată de muşte, cu gratii la geam. Bolnavul, acoperit cu o pătură, gol de la brâu în jos, a reuşit cu greu să se ridice din pat. Avea răni deschise la ambele picioare, foarte umflate. Din datele furnizate de DGASPC Suceava rezultă că Gheorghe Huluţă figurează în baza de date a instituţiei ca „fiind încadrat în deficienţă funcţională gravă cu asistent personal, fiind declarat persoană fără discernământ şi pus sub interdicţie, având numit ca tutore pe Elena Huluţă, cu domiciliul în localitatea Dumbrăveni, judeţul Suceava, cumnata acestuia. În imobilul în care locuieşte bărbatul, ocazional stă şi Valeriu Huluţă, fratele bolnavului, persoana care îl îngrijeşte şi care ridică drepturile băneşti şi indemnizaţia de însoţitor cuvenite, cu care s-au purtat discuţii despre condiţiile de locuit şi modul în care este îngrijit fratele său. Acesta a spus că nu poate sta permanent cu fratele, ci doar o parte din zi”.

 

Condiţii mai bune de trai, dar prea târziu

Şefa DGASPC ne-a explicat că specialiştii Compartimentului rezidenţial persoane adulte din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului s-au deplasat în repetate rânduri la locuinţa lui Gheorghe Huluţă, împreună cu asistentul social şi reprezentanţi ai Primăriei oraşului Salcea, „unde s-a constat că se făcuse curăţenie atât în curte cât şi în camera unde stă persoana cu handicap, asigurându-se pentru moment, până la instituirea unei măsuri de protecţie, un minimum de condiţii sanitare optime. Cumnata și reprezentanta legală a persoanei în cauză a preparat mâncare și a efectuat curățenie în locuință”.

Cu toate acestea, concluzia finală a DGASPC Suceava a fost aceea că bărbatului bolnav din Văratec îi va fi mai bine într-un centru de recuperare pentru adulţi decât să rămână în continuare în grija fratelui şi a cumnatei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bărbatul bolnav de schizofrenie care trăia în condiţii inumane în satul Văratec va fi internat într-un centru de recuperare.
 Vizualizări articol: 1335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bărbatul bolnav de schizofrenie care trăia în condiţii inumane în satul Văratec va fi internat într-un centru de recuperare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei