Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2015 - Anul XX, nr. 173 (5985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

După 14 ani

Primul rom din România care a câştigat la CEDO un proces cu statul pentru rasism vrea să devină ”avocatul ţiganilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primul rom din România care s-a judecat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu statul român, după ce a fost bătut de poliţişti şi gardieni pentru că era rom, este din Gulia - Dolhasca. După 14 ani de la acest incident şi la şapte ani de când CEDO a făcut publică hotărârea în acest caz cu acte de violenţă motivate rasial împotriva unui adolescent rom de 14 ani şi o anchetă oficială incorectă, cel în cauză, Decebal Constantin Stoica, încă îşi doreşte să devină avocat. ”Avocatul ţiganilor”, ne spune el, pe probleme de respectarea drepturilor omului şi de discriminare.

Ne-am reîntâlnit cu Decebal după şapte ani de la încheierea procesului la CEDO, în Dolhasca. De la ultima noastră întrevedere, a absolvit liceul din Dolhasca, s-a căsătorit, a început să-şi construiască o casă şi are doi copii, Mădălin, în vârstă de 5 ani, şi Erica, de un an şi două luni. A fost admis şi la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, dar a renunţat temporar la studii: ”La 18 ani mi-am luat permisul de conducere şi m-am apucat de comerţ. La 22 de ani m-am căsătorit, mai am câteva lucruri de făcut şi îmi reiau studiile, la Bucureşti. În 3, maximum 4 ani”. Ne prezintă mândru familia. "Băiatul merge la grădiniţa la care merg toţi copiii din comunitatea de romi de la Gulia?", întreb. ”Nu. Nu vreau să înveţe ţigăneşte. Copiii mei ştiu că sunt ţigani, înţeleg limba ţigănească, dar le-am interzis s-o vorbească. Pentru accent, pentru ei este mai bine aşa”, ne răspunde Decebal. Insist că orice limbă învăţată este un câştig. ”Da. Engleza, franceza, deutsch te ajută, dar nuţigăneasca. Eu am trecut prin multe, ştiu ce spun. Pentru ei este mai bine aşa. Grădiniţă fac acasă, cu mine şi soţia mea”, ne spune tânărul.

 

”Tradiţiile le ţinem acasă”

Cu toate acestea, nu vrea să se rupă de comunitate şi de tradiţii. Casa şi-o construieşte în cartierul ţigănesc, la marginea pădurii, ca să aibă aer curat şi linişte. ”Tradiţiile le ţinem acasă, afară suntem ca toată lumea. Sărbătorim Joia Verde, cum fac ţiganii, dar la mine Paştele e pe primul loc”, afirmă Decebal.

Despre incidentul de acum 14 ani vorbim prea puţin. Ne spune că de atunci nu a mai avut niciodată probleme de ordin rasial, nici în Dolhasca, nici nicăieri în ţară, pe unde a fost. Din cei 15.000 de euro pe care i-a primit despăgubiri morale de la statul român, cei mai mulţi bani s-au dus pe tratamente medicale. Bătaia primită de la poliţişti şi gardieni a fost la scurt timp după ce fusese operat la cap. De altfel, la câteva zile după bătaie, Comisia pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap a stabilit că băiatul suferă de handicap de gradul întâi, respectiv necesită supraveghere permanentă şi un îngrijitor: ”Ăia 15.000 de euro s-au dus pe tratamente aproape toţi. Dacă au mai rămas o pătrime, pe care i-am folosit la casă. Doi ani au umblat părinţii cu mine prin spitale. Acum sunt bine, doar că nu am voie să stau în soare şi să fac efort fizic. Alcool n-am băut în viaţa mea”.

Îşi doreşte să le ofere o viaţă decentă copiilor lui - ”investiţia de bază este în educaţia lor”. Lui Mădălin îi place muzica, la fel ca şi bunicului lui, care este saxofonist, şi visează, precum tatăl său, să devină avocat. Decebal intenţionează ca pentru clasele I-IV băiatul să frecventeze şcoala din Dolhasca, dar din clasa a V-a să meargă la Suceava: ”Sunt profesori foarte buni şi la Dolhasca, dar ca mediu cred că este de preferat o şcoală din Suceava. Vreau să le fie uşor în viaţă”.

În ochii de culoarea câmpiilor nesfârşite străbătute cândva de căruţele cu coviltir se vede limpede încrederea în viitorul familiei sale şi bucuria că un incident dramatic, precum cel care i-a marcat adolescenţa, nu l-a cantonat în ură şi resentimente. ”Nu contează ce eşti. Eu sunt ţigan, soţia mea este româncă. În ultimii ani am văzut că tot mai multe românce preferă ţiganii. Contează asta? Nu cred. Important este ce fel de om eşti”, mai spune Decebal Stoica.

 

”Mi l-au adus ţiganii pe braţe acasă, leşinat”

Reamintim pe scurt evenimentele din aprilie 2001, când într-o seară cinci poliţişti şi şase gardieni publici ”au dat o lecţie” unor romi din Dolhasca. Decebal Stoica a fost una dintre victimele bătăii aplicate de poliţişti, fiind bătut până când a leşinat, în ciuda faptului că îi rugase pe poliţişti să nu-l lovească, deoarece fusese recent operat la cap. Mama lui ne povestea atunci: ”Mi l-au adus ţiganii pe braţe acasă, leşinat, că am crezut că-i mort. E cuminte, merge la şcoală, e liniştit. E în clasa a XII-a acum, are diplomă din fiecare an. N-a supărat pe nimeni, întrebaţi la şcoală şi pe români, să vedeţi dacă zice cineva de rău de el. S-a dus în sat după pâine şi l-a luat miliţia la omor. De ce? Că-i ţigan? Dacă era român, îl mai întrebau ce caută seara, la 9.00, după pâine? Eu l-am trimis şi uite ce s-a întâmplat”.

Ancheta demarată în urma plângerii tatălui băiatului pe fondul relelor tratamente aplicate fiului său din considerente rasiale s-a soldat cu hotărâri ale instanţelor interne de neîncepere a urmăririi penale împotriva poliţiştilor, deoarece nu s-a dovedit că rănile lui Decebal Stoica au fost provocate de ofiţerii de poliţie. Curtea Europeană a reţinut că Guvernul nu a făcut dovada că rănile lui Decebal Stoica au fost provocate de altcineva în afară de poliţişti şi că autorităţile române nu au derulat o anchetă efectivă a cazului. Curtea a notat că autorităţile nu au fost imparţiale în analizarea dovezilor, care indicau clar că tratamentele rele au fost motivate rasial.  În cazul Stoica a fost pentru prima dată când România a fost găsită vinovată de încălcarea pe fond, şi nu pe procedură, a articolului 14  privind interzicerea discriminării din  Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Curtea Europeană a obligat statul român la plata a 15.000 de euro daune morale şi 2.200 de euro cheltuieli de judecată pentru Centrul European pentru Drepturile Romilor, din Ungaria, asociaţia care a apărat, împreună cu Romani CRISS, drepturile tânărului din Gulia la CEDO.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul rom din România care a câştigat la CEDO un proces cu statul pentru rasism vrea să devină ”avocatul ţiganilor”.
 Vizualizări articol: 2769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primul rom din România care a câştigat la CEDO un proces cu statul pentru rasism vrea să devină ”avocatul ţiganilor”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei