Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mai 2015 - Anul XX, nr. 114 (5926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Stulpicani

Vaci scoase de pe imaş cu mascaţii Poliţiei, într-un nou scandal al licitării păşunilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Închirierea păşunii din comuna Stulpicani de către doi crescători de animale a stârnit o revoltă în toată regula în localitate, ceilalţi proprietari de bovine trezindu-se că nu mai au voie să-şi ducă vacile pe păşunea pe care o consideră un bun comun, al tuturor. Starea de tensiune acumulată în ultimele luni a erupt acum două zile, luni, când un localnic care a închiriat 30,5 hectare de păşune a sunat la 112 şi a cerut ajutor, sesizând că un grup de 50 de consăteni şi-au adus vacile pe păşunea sa şi nu vor să părăsească zona. La faţa locului au ajuns numeroase forţe de poliţie, inclusiv de la Serviciul de Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, spiritele fiind foarte încinse.

În prezenţa „mascaţilor” poliţiei, vacile au fost evacuate de pe păşune, însă scandalul este departe de a se fi stins.

 

La Stulpicani sunt foarte multe animale şi puţină păşune

Primăria comunei Stulpicani a organizat, la începutul acestui an, o licitaţie cu strigare în vederea închirierii a două suprafeţe de 30,5 hectare de păşune, aflate în domeniul privat al localităţii. Unul din contracte a fost atribuit pe o perioadă de 7 ani de zile localnicului Gheorghe Lehaci, proprietarul unei ferme de bovine, iar altul unui alt crescător de animale, Ionel Flocea. Scandalul de luni este legat de păşunea închiriată de Gheorghe Lehaci.  

Primarul comunei Stulpicani, Vasile Ostanschi, a declarat: “Prin lege s-a stabilit că terenurile se scot la licitaţie, iar noi nu am făcut decât să punem în aplicare legea. Ştiu că majoritatea crescătorilor sunt nemulţumiţi, oamenii au şi ei dreptate, însă pe de altă parte nici ei nu s-au asociat, pentru a putea participa la licitaţie. E foarte greu de găsit o soluţie, la Stulpicani e o situaţie de excepţie, în sensul că avem foarte multe animale şi puţină păşune”.

 

Primar: Legea privind atribuirea păşunilor a fost făcută „în viteză”

Primarul nu a ezitat să afirme că legea privind atribuirea păşunii a fost făcută „în viteză”.

„Eu nu am cum să reziliez contractul făcut cu domnul Lehaci, nu am motive legale... găsirea unei soluţii este peste puterile noastre. Am solicitat consiliere şi din partea Prefecturii Suceava, oamenii care au două-trei animale, pentru subzistenţă, sunt acum în imposibilitatea de a-şi mai duce animalele la păşunat”.

El a explicat că Gheorghe Lehaci are suficient de multe animale pentru păşunea pe care a închiriat-o, astfel că nu este dispus să primească şi bovinele altor crescători mai mici.

 

Viceprimarul, care a fost preşedinte de comisie, nu ştie suma cu care a fost închiriată păşunea 

Nemulţumiţii au fost convocaţi la şedinţe de mediere, la primărie şi la căminul cultural din Stulpicani, atât luni cât şi ieri. Discuţiile nu par însă să fi adus vreo lămurire.

Niculina Mihalea, viceprimarul localităţii, care a fost şi preşedintele comisiei de licitaţie, a încercat, ieri, să minimalizeze problema, declarând că situaţia este în curs de rezolvare. Ea nu a putut da însă un răspuns clar la problemele ridicate de oameni, ba mai mult nu a precizat nici care a fost suma cu care a fost închiriată păşunea, invocând că doar juristul are această informaţie, însă acesta nu mai este la birou (programul de la primărie se încheie la 15.30).

De cealaltă parte, crescătorii de bovine din Stulpicani acuză că licitaţia nu a fost organizată legal şi cer anularea ei. Marea lor nemulţumire este că păşunea pe care au folosit-o cu toţii, din tată în fiu, nu le mai este acum accesibilă. Ei acuză şi că licitaţia a fost atribuită pe criterii părtinitoare, în funcţie de interesul pe care l-au avut cei care au organizat-o.

 

Poliţia a deschis dosar penal pentru două infracţiuni

În urma scandalului de luni a fost înregistrat un dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburare de posesie şi distrugere. Dacă Gheorghe Lehaci va merge mai departe şi va depune plângere penală, cei care au intrat cu animalele pe terenul său pot ajunge să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vaci scoase de pe imaş cu mascaţii Poliţiei, într-un nou scandal al licitării păşunilor.
 Vizualizări articol: 3494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Vaci scoase de pe imaş cu mascaţii Poliţiei, într-un nou scandal al licitării păşunilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ...jos basescu trimis de
(20 mai 2015, 13:02:10
...vazind ce folclor avem in romanistan cred ca jos basescu ar fi cea mai plauzibila formula de a aplana conflictul vacile putind fi minate la pascut pe mestecanis unde cel mai iubit mongoloid al poporului monta impreuna cu pupatorul de moaste nechifor au facut gropa de gunoi .Sper ca nu am deranjat monitorul de la subiect sa mi stearga comentariul,pt. oamenii de bine tratati l ca pamflet ,idiotii sa l ia de bun

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Copane de curcă (oltenească) la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe) Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de pe Olt. N-o batui - Oltenia, frate-miu! - pe tot intinsul, si nu intrai prin toate curtile, si nu cautai prin... Citeşte