Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 feb 2014 - Anul XIX, nr. 35 (5544)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Peste limită

Unul dintre poliţiştii de frontieră din dosarul „Şpagă în Vama Siret” nu poate justifica peste 1,5 miliarde de lei vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agentul-şef Toader Iliesi, unul dintre cei 62 de poliţişti de frontieră judecaţi în dosarul „Şpagă în Vama Siret”, nu poate justifica o sumă de bani destul de mare. Mai exact, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au constatat că poliţistul are 155.216,61 de lei, adică 42.862,34 euro, care nu bat cu veniturile pe care le-a realizat în perioada în care era angajat al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Toader Iliesi a lucrat ca agent-şef în Punctul de Trecere a Frontierei Siret în perioada 2004 - decembrie 2010, ocazie cu care a obţinut din salarii suma de 358.882 de lei. Totuşi, din datele adunate de inspectorii ANI, în acelaşi interval a avut „modificări patrimoniale” de 514.098,61 de lei, rezultând o diferenţă de 155.216,61 de lei.

„Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Iași, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Iliesi Toader în perioada exercitării funcţiei publice. Iliesi Toader a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate.

 

Dosarul „Şpagă în Vama Siret”, pe rolul Curţii de Apel Suceava

Dosarul în care este implicat agentul-şef Toader Iliesi se judecă la Curtea de Apel Suceava de aproape trei ani. În afara lui Iliesi, procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată alţi 61 de poliţişti de frontieră, în frunte cu fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, comisarul-şef Aurel Anea. În acelaşi dosar mai sunt incriminaţi şi patru lucrători vamali care lucrau la Siret.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră de la PTF Siret au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei (n.a. – circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă.

În actul de sesizare al Curţii de Apel Suceava se arată: „Concret, lucrătorii poliţiei de frontieră au primit, au acceptat sau au pretins mită pentru simpla verificare a documentelor de călătorie sau de transport, pentru a tolera nereguli privind aceste documente, pentru a facilita verificarea rapidă a documentelor şi trecerea, într-un timp scurt, prin PTF Siret, dar, în special, pentru a trece cu vederea introducerea în ţară a unor bunuri accizabile, mai ales ţigări, dar şi motorină sau băuturi alcoolice, fără respectarea dispoziţiilor legale privind regimul vamal. Banii colectaţi de la cetăţenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunşi în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împărţiţi conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita încasată în cursul turei (cuprinsă între 8.000 de lei şi 25.000 de lei), în funcţie de riscul asumat şi de <încasările>realizate. Sume de bani din mită reveneau şi şefilor de grupă, de tură, precum şi şefului PTF Siret, Anea Aurel, cei care fie coordonau, fie îngăduiau activitatea infracţională amintită.

Conform înţelegerii, infracţiunile de corupţie au fost săvârşite prin contribuţii diferite, în funcţie de repartizarea lunară pe grupe (corespunzătoare turelor de lucru), precum şi în funcţie de repartizarea zilnică pe posturile punctului de control trafic”.

Procurorii spun că modul de operare devenise un „şablon infracţional”, ceea ce denotă că era vorba de un proces elaborat şi repetat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unul dintre poliţiştii de frontieră din dosarul „Şpagă în Vama Siret” nu poate justifica peste 1,5 miliarde de lei vechi.
 Vizualizări articol: 1233 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 7 voturi
Unul dintre poliţiştii de frontieră din dosarul „Şpagă în Vama Siret” nu poate justifica peste 1,5 miliarde de lei vechi2.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei