Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 feb 2014 - Anul XIX, nr. 35 (5544)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premieră în Suceava

A început cercetarea penală a părinţilor care refuză şcolarizarea copiilor pe motive religioase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţia din Poiana Stampei a deschis dosar penal familiei Elena şi Cornel Ţăran pentru infracţiunea de împiedicare a accesului copiilor la învăţământul obligatoriu general. Din anul 1999, această familie a refuzat şcolarizarea celor 12 copii, din motive religioase. Astăzi, doar patru dintre ei, cu vârste între 13 şi 17 ani, mai sunt de vârstă şcolară, dar părinţii refuză în continuare să-i lase la ore. Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava, Dan Ionuţ Adomniţei, ne-a declarat, ieri, că ancheta socială desfăşurată de serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Poiana Stampei s-a derulat foarte greu deoarece, în ciuda demersurilor autorităţilor, părinţii îşi păstrează punctul de vedere asupra educaţiei copiilor. De asemenea, familia a refuzat categoric să prezinte măcar documentele de identitate. Potrivit anchetei sociale, familia Ţăran nu a acceptat niciodată alocaţiile de stat pentru copii, ajutoare sociale sau subvenţii pentru teren şi animale. Motivul este că „aceşti bani sunt nemunciţi şi vin de la diavol”. Soţii Ţăran au aproape trei hectare de teren arabil şi fâneţe, o casă cu două camere în care locuiesc copiii şi o anexă cu o cameră, în care stau părinţii. Mai au două vaci, trei cai şi 16 păsări. Locuinţa are energie electrică şi apă curentă, din reţeaua proprie. Veniturile familiei sunt cele obţinute în gospodăria proprie şi din munci ocazionale prestate de copiii majori. Minorii îşi ajută şi ei părinţii la muncile uşoare din gospodărie, „fără a fi exploataţi din acest punct de vedere”, se arată în ancheta socială.

 

Sănătatea familiei, lăsată la grija Domnului

Din toată familia, doar o singură persoană este înscrisă la un medic de familie, unul dintre copiii majori, care este în evidenţă cu sindrom depresiv. Starea lor de sănătate este aparent bună, deşi asupra unuia dintre membrii familiei planează suspiciunea că ar suferi în continuare de o afecţiune hepatică diagnosticată în urmă cu mai mulţi ani. Comisia de anchetă socială consemnează însă că acesta refuză consultaţia şi tratamentul, iar Elena Ţăran a afirmat că „a fost vindecat de Domnul Iisus”. „(Părinţii) au considerat că şcoala nu îi poate educa mai bine decât o pot face ei. Doamna Ţăran Elena a fost mereu <purtătoarea de cuvânt> a familiei şi a susţinut că ea poate să-şi educe familia şi fără ajutorul autorităţilor şi a împiedicat cu vehemenţă şcolarizarea copiilor”, arată ancheta. Singurul ajutor acceptat este cel oferit de „fraţii penticostali”, deşi cu excepţia uneia dintre fiice nimeni din familie nu frecventează acest cult şi nici nu se află în evidenţele sale.

„Copiii familiei nu sunt neglijaţi, au o alimentaţie oferită din gospodărie cu produse naturale, în limita posibilităţilor, nu suferă de afecţiuni cronice care să necesite tratamente de specialitate, au un comportament civilizat în societate, nu au fost agresaţi fizic sau sexual, relaţionează bine cu comunitatea, în general, şi nu sunt cunoscuţi cu abateri de la normele de conduită, dând dovadă întotdeauna de bun-simţ”, se mai arată în referatul întocmit de comisia de anchetă socială. Precizarea referitoare la absenţa afecţiunilor cronice este însă dificil de înţeles, în condiţiile în care aceeaşi comisie a menţionat că membrii familiei, cu o singură excepţie, nu sunt în evidenţa unui medic, iar starea lor de sănătate este lăsată exclusiv pe mâna Domnului.

Directorul Adomniţei a mai menţionat că a solicitat, marţi, Inspectoratului Şcolar Judeţean să găsească o soluţie de şcolarizare a copiilor, eventual prin programul „A doua şansă”, operaţional din luna martie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A început cercetarea penală a părinţilor care refuză şcolarizarea copiilor pe motive religioase.
 Vizualizări articol: 1975 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
A început cercetarea penală a părinţilor care refuză şcolarizarea copiilor pe motive religioase5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei