Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 feb 2014 - Anul XIX, nr. 35 (5544)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţia multor probleme

Containere de gunoi subterane, o investiţie de 750.000 de euro, de care sucevenii ar putea beneficia gratuit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În municipiul Suceava ar putea fi implementat, chiar din această primăvară, cel mai modern sistem de colectare selectivă a deşeurilor menajere. În locul containerelor de gunoi din care scormonesc zilnic sute de căutători de gunoaie şi cei aproape 2.000 de câini vagabonzi de pe străzile oraşului ar putea fi introduse euro-containere subterane, acţionate de un sistem hidraulic, de coborâre şi urcare a lor, în scopul golirii în compactoarele de gunoi. Într-o primă fază, acest sistem ar urma să fie aplicat în 60 de locaţii din oraş, în special în zonele intens circulate, unde ar fi eliminată prezenţa neplăcută a containerelor pline cu gunoi.

„Sistemul necesită amenajarea unei cuve de beton, la o adâncime de aproximativ doi metri, în care se amplasează un sistem hidraulic de manevrare a euro-containerelor de gunoi, dar şi un sistem de vidanjare şi igienizare a spaţiului de depozitare”, a explicat directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu.

Pentru o eficienţă cât mai mare a acestor spaţii subterane de colectare a deşeurilor menajere, acestea vor fi făcute pentru a cuprinde patru euro-containere, din care două pentru gunoiul menajer şi două pentru colectare selectivă (PET-uri, sticlă, hârtie, cartoane).

„Montarea acestor euro-containere îngropate este o propunere interesantă, prin care se elimină poluarea mediului, prezenţa insectelor, nu se mai împrăştie deşeurile puse în containere, este prevenit accesul animalelor, dar şi al celor care scormonesc în gunoi după diverse produse”, consideră primarul Sucevei, Ion Lungu, care s-a arătat în favoarea modernizării sistemului de colectare a deşeurilor, mai ales că nu implică nici un efort financiar din partea sucevenilor, toate costurile urmând să fie suportate de firma de salubrizare.

„Pentru amortizarea investiţiei de realizare a acestor containere, ei cer să se prelungească perioada de valabilitate a contractului de colectare a gunoiului menajer, care urmează să expire în 2015. Voi intra în Consiliul Local cu acest proiect, care  propune implementarea unui sistem modern, civilizat, de gestionare a gunoiului menajer”, a adăugat edilul sucevean.

O decizie în acest sens ar urma să fie luată în şedinţa de Consiliu Local din data de 27 februarie.

 

Containere securizate, monitorizate de senzori

Costurile de realizare a unui astfel de spaţiu subteran de colectare a deşeurilor menajere sunt estimate a depăşi 12.000 de euro, cea mai mare investiţie fiind sistemul hidraulic de ridicare şi coborâre a containerelor, care poate fi folosit doar de către cei de la firma de salubrizare, prin dotarea maşinilor de ridicare a gunoiului cu un dispozitiv special, care permite ridicarea lor. Un alt avantaj al noului sistem îl reprezintă senzorii integraţi în subteran, care monitorizează gradul de încărcare al containerelor, astfel încât acestea să fie golite la timp.

„Pentru realizarea celor 60 de locaţii din Suceava este necesară o investiţie de aproximativ 750.000 de euro, pe care ne-o asumăm în totalitate, cu condiţia să ni se acorde timpul necesar pentru amortizarea sa. Este o procedură legală, prevăzută în Legea salubrizării localităţilor – 101/2006, care s-a aplicat deja la Târgu Jiu, unde, prin decizia Consiliului Local, s-a aprobat prelungirea contractului cu firma Polaris, pe 13,5 ani, perioada necesară pentru amortizarea investiţiei”, a explicat directorul Rosal Suceava.

În măsura în care aleşii locali suceveni vor fi de acord cu implementarea acestui nou sistem de colectare a deşeurilor, care va schimba în bine aspectul oraşului, mai ales în zonele aglomerate, cei de la Rosal sunt decişi să se apuce de treabă chiar de luna viitoare.

„În intervalul 1 martie 2014 – 1 martie 2016 am da în folosinţă 40 astfel de zone modernizate de colectare a deşeurilor, cu câte patru containere subterane, în loc de trei, cum se fac la Târgu Jiu, urmând ca în 2016 şi 2017 să mai realizăm încă 20. După aceea vom avea nevoie de acea perioadă de 13,5 ani, pentru amortizarea investiţiei”.

Selectarea celor 60 de locaţii de amplasare a containerelor îngropate ar urma să fie făcută inclusiv prin consultarea populaţiei, pentru stabilirea celor mai bune amplasamente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Containere de gunoi subterane, o investiţie de 750.000 de euro, de care sucevenii ar putea beneficia gratuit.
 Vizualizări articol: 2604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Containere de gunoi subterane, o investiţie de 750.000 de euro, de care sucevenii ar putea beneficia gratuit5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bani irositi trimis de
(14 feb 2014, 12:02:19
Atatia bani cheltuiti de primar si orasul tot ca o groapa de gunoi arata. Asta spune totul despre ce e in stare edilul sa faca.. adica doar sa cheltuie bani aiurea.
1.1  RE: Bani irositi trimis de
(15 feb 2014, 08:39:18
Când citești mai și gândește, banii sunt ai Rosalului nu ai Primăriei. Ar trebui să vezi cum e la Tg.Jiu la Cluj la Timisoara și apoi să-ți dai cu părerea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei