Micul trafic de frontieră intră în perioada de prohibiţie începând cu data de 15 noiembrie. Cine pleacă în Ucraina sau Moldova după această dată trebuie să fie foarte atent la revenirea în ţară, şi asta pentru că limitele maxime ale bunurilor pe care le pot introduce s-au diminuat drastic, în unele cazuri chiar sub cota ridicolului.
Măsura se aplică deja la Punctul de Trecere a Frontierei Sighet, iar de săptămâna viitoare va intra în vigoare şi pentru Punctul de Trecere a Frontierei Siret, dar şi pentru toate celelalte locuri oficiale de intrare în România dinspre cele două state vecine, Ucraina şi Moldova.
Dacă în privința tutunului prevederile existente se păstrează, adică două pachete de ţigări de persoană, 50 de trabucuri sau 250 de grame de tutun de fumat, la fel cum se întâmplă şi cu băuturile alcoolice, respectiv un litru de alcool cu o concentraţie de peste 22 de grade, doi litri de alcool cu o concentraţie mai mică de 22 de grade, patru litri de vinuri liniștite şi 16 litri de bere, pentru restul produselor s-a instituit un adevărat embargo.
Cele mai mari restricţii sunt în ceea ce priveşte produsele alimentare, dar şi alte bunuri de larg consum.
De pe 15 noiembrie, un sucevean poate introduce în ţară un litru de ulei, un kg de zahăr rafinat, 15 kg de făină şi 15 kg de tărâţă. Şi în ceea ce priveşte fructele şi legumele proaspete cantităţile vor fi extrem de limitate şi nu pot depăşi în total un kg.
Organele vegetative de înmulţire, respectiv bulbi, rizomi, cormi, tuberculi, excepţie făcând cartoful, nu pot fi aduse în România într-o cantitate mai mare de 500 de grame, în timp ce seminţele ambalate în pliculeţe originale, excepţie făcând şi aici seminţele de cartof, nu pot avea mai mult de cinci grame.
Restricţiile nu se opresc aici şi au fost extinse şi în domeniul floral. Cine are în maşină mai mult de un buchet de flori tăiate şi părţi de plante care formează un aranjament este pasibil de sancţiune, la fel cum se va întâmpla şi cu cei care au cumpărat din Ucraina sau Moldova mai mult de un ghiveci de flori.
Pentru localităţile din zona de frontieră, aceste prevederi care intră în vigoare peste zece zile sunt o lovitură destul de grea. Şi asta pentru că sute de oameni îşi duc existenţa din acest mic trafic de frontieră. Potrivit statisticilor reprezentanților Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, media autoturismelor care intră şi ies zilnic prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret este de 1.500, în timp ce numărul persoanelor care circulă spre şi dinspre Ucraina este de 3.500/zi.
( 5 nov 2013, 12:00:56
Apăi „Una a patra” din câcaturile celea de marafeturi însamnă că de-amu îi mai iese o „tradiție” cu care nici nu te poți chișă la un veceu public.
Ce pălitură le-o dat la popândăii intern-ministeriali! Văleu, mamuță!