Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 258 (5465)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Specialiştii DSP Suceava, în alertă din cauza apariţiei unor cazuri de poliomielită în Siria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava ia măsuri prin care să prevină apariţia unor cazuri de  poliomielită în rândul populaţiei, după ce boala a reapărut în Siria, unde se credea că a fost eradicată încă din 1999. Directorul adjunct al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri căprin medicii de familie vor fi identificate comunitățile cu risc din judeţ – în special cele de romi - în vederea vaccinării imediate. De asemenea, medicii vor fi instruiţi cu privire la importanţa raportării de urgenţă a cazurilor de paralizii date de poliomielită, pentru izolarea subiecţilor şi recoltarea de probe. Adjunctul DSP a arătat că virusul se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta şi a recomandat părinţilor să nu refuze administrarea serului la copii în cadrul campaniei de vaccinare din şcoli. Zorescu a explicat că în decembrie în unităţile de învăţământ sucevene se va derula campania naţională de imunizare împotriva poliomielitei la elevii de clasa 0 şi clasa a II-a.

 

În decembrie, vaccinare antipoliomielitică în judeţ, la copiii din clasele 0 şi a II-a

„Luna viitoare, elevii vor primi a cincea doză de vaccin antipoliomielitic. Este un produs injectabil, lipsit de reacţii adverse. Serul este cu virus inactivat şi nu mai are contraindicaţia ca timp de patru săptămâni copiilor să nu li se mai facă tratamente injectabile. Vechiul vaccin se administra pe cale orală, dar pentru că era cu virus viu exista acea interdicţie”, a spus directorul adjunct al DSP Suceava, cu precizarea că 5.871 de copii din clasa 0 şi 6.362 de copii din clasa a II-a din judeţ sunt luaţi în evidenţă în vederea imunizării.

Poliomielita sau paralizia infantilă este infecţia cauzată de virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orală ori respiratorie şi invadează sistemul nervos central. Poliomielita este o boală invalidantă, putând determina paralizii flasce la nivelul mâinilor şi picioarelor, uneori ireversibile. Există şi cazuri foarte grave, în care sunt afectaţi centrii bulbari sau cerebrali, ceea ce poate determina paralizia muşchilor respiratori şi chiar decesul. Virusul poliomielitic poate fi găsit permanent în mediu, iar fiindcă există purtători sănătoşi vaccinările se fac şi în afara epidemiei. Virusul se transmite prin consumul de alimente şi apă contaminate, dar şi prin mâini murdare.

 

Rata vaccinării la copii a scăzut în Siria de la începerea războiului

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile au anunţat prin sistemul de avertizare rapidă că au fost depistate cazuri de paralizie la copii sirieni, din cauza poliomielitei. În Siria, îmbolnăvirile au fost semnalate în provincia Deir Al Zour, la graniţa cu Irak. Se pare că vârsta copiilor afectaţi este de doi ani şi chiar mai mică şi că, pe fondul războiului, copiii au rămas nevaccinaţi. Nu este încă foarte clar cum virusul şi-a găsit, din nou, loc în Siria, ţară care a scăpat de poliomielită încă din 1999. Experţii în sănătate publică spun că boala era deja în regiune, iar de luni de zile existau avertismente că virusul a fost descoperit în canalizarea din Israel şi în Egipt. Specialiştii spun că riscul pentru Europa de revenire a bolii este mare în condiţiile în care mulţi refugiaţi din Siria se stabilesc în ţări europene, iar acoperirea vaccinală a scăzut, inclusiv în România.

 

223 de cazuri de poliomielită pe tot globul, anul trecut

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2012, vaccinarea antipoliomielitică în Siria a scăzut la doar 52% din cauza conflictului. Specialiştii spun că dacă virusul circulă pe scară largă în Siria, este foarte probabil ca refugiaţii să îl ducă în ţările unde se mută. Statisticile oficiale arată că, anul trecut, până în septembrie, un număr de 11.500 de sirieni au cerut azil politic în ţări UE. În judeţul Suceava, procentul de vaccinare a copiilor împotriva bolilor transmisibile, inclusiv a poliomielitei, a scăzut de la 95% la 80-85%, din cauza neîncrederii părinţilor în siguranţa serurilor.

Experţii în sănătate publică se luptă cu eradicarea acestei boli de zeci de ani. În SUA, poliomielita a dispărut în 1979, după o campanie ce a durat peste 20 de ani. În emisfera vestică boala a fost eradicată, fiind prezentă doar în Pakistan, Afganistan şi Nigeria, deşi izbucnirea din aprilie din Somalia îi îngrijorează pe oficiali. Anul trecut, autorităţile au numărat 223 de cazuri de poliomielită pe tot globul, o scădere semnificativă faţă de 650 de cazuri înregistrate cu un an înainte. Vaccinările au redus epidemiile de poliomielită cu 99%, iar la nivel mondial exista speranţa ca poliomielita să fie cea de-a doua boală eradicată complet cu ajutorul vaccinurilor, aşa cum a fost eradicată variola în anii 70.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ultimii ani în România nu a fost înregistrat nici un caz de poliomielită, vaccinarea împotriva acestei boli fiind inclusă în Programul Naţional de Imunizări. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Specialiştii DSP Suceava, în alertă din cauza apariţiei unor cazuri de poliomielită în Siria.
 Vizualizări articol: 999 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Specialiştii DSP Suceava, în alertă din cauza apariţiei unor cazuri de poliomielită în Siria0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei