Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 258 (5465)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Avertisment ISU Suceava

Cantități imense de muniție de război ies la iveală în judeţ. Proiectilele au omorât de-a lungul anilor 15 suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cantităţi imense de muniţie din cele două războaie mondiale continuă să fie descoperite pe raza judeţului Suceava, în 2013, în primele zece luni ale anului, fiind găsite şi distruse în poligoane specializate peste 1.200 de elemente de muniţie de diferite calibre. Datele statistice din arhivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava arată că de la începutul anilor 1970, când s-a înfiinţat prima grupă pirotehnică la Suceava, în judeţ s-au înregistrat 26 de victime ale muniţiilor rămase neexplodate. Dintre acestea, 15 au murit şi 11 au fost rănite.

 

Nouă copii morţi, alţi trei mutilaţi pe viaţă

Foarte multe victime au fost din rândul copiilor, nouă minori murind în urma unor explozii, iar opt fiind răniţi, din care trei mutilaţi pe viaţă. Accidentele s-au produs după ce elementele de muniţie au fost folosite la operaţiuni care de care mai periculoase. 

Ultimul caz de mutilare cu proiectile neexplodate înregistrat în judeţul Suceava s-a petrecut în 2006. Atunci, doi fraţi din comuna Cârlibaba au ajuns în stare gravă la spital, după ce au încercat să spargă gheaţa de pe un pârâu din localitate cu un proiectil găsit în zonă. Cei doi minori, alături de încă doi fraţi, obişnuiau să colecteze fier vechi pentru a face un ban. Unul dintre copii s-a ales cu leziuni grave la un ochi, în timp ce celălalt a necesitat un transplant de piele pentru a putea fi salvat.

 În 2013, până acum, Grupa Pirotehnică a ISU Suceava a efectuat 64 de misiuni de asanare, recuperând elemente de muniţie care au ieşit la iveală în diferite împrejurări.

Muniţia rămasă din cele două războaie mondiale este în majoritate activă, aşadar cu risc de a exploda, şi se găseşte cu ocazia lucrărilor agricole sau de construcţie, atunci când malurile unor cursuri de râuri sunt spălate de viituri, sau la tăierea arborilor. 

În acest an, pentru distrugerea celor peste 1.200 de elemente de muniţie adunate au fost organizate patru misiuni de distrugere autorizată. Ultima a fost la finele săptămânii trecute, vineri, la poligonul Bogata din comuna Baia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cantități imense de muniție de război ies la iveală în judeţ. Proiectilele au omorât de-a lungul anilor 15 suceveni.
 Vizualizări articol: 1322 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cantități imense de muniție de război ies la iveală în judeţ. Proiectilele au omorât de-a lungul anilor 15 suceveni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Protectia muncii trimis de
( 7 nov 2013, 12:26:14
E foarte bine ca domnii pirotehnisti folesesc echipamentul de protectia muncii (castile). Le-ar fi de mare ajutor in cazul in care un proiectil ar exploda langa ei, in groapa respectiva. Posibil sa poata fi indentificati mai usor, dupa seria castii...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei