Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 157 (5364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Formule de calcul

Absenţii de la bac umflă procentele de promovabilitate ale unor licee

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

64,48% dintre elevii suceveni au luat notă de trecere la examenul maturităţii, procent ce plasează Suceava pe poziţia a patra într-un clasament al judeţelor cu cea mai mare promovabilitate la bac, după Brăila, Cluj şi Iaşi.

Procentul de promovabilitate este calculat după o formulă ce ţine cont doar de candidaţii prezenţi la examen, nesocotind elevii eliminaţi, absenţi sau cei care s-au prezentat doar la una sau două probe.

Astfel că procentul de 64,48 este raportat la cei 6.135 de elevi care au susţinut toate probele scrise ale examenului, nu la totalul de 6.528 de elevi înscrişi. Raportat la numărul total de absolvenţi care iniţial au dorit să susţină bacul, valoarea promovabilităţii se prăbuşeşte cu circa 4 procente, până la 60,6%.

Metoda de calcul care ţine cont doar de numărul de elevi prezenţi la testare, şi nu de cei înscrişi, afectează într-o mică măsură colegiile naţionale sau liceele bune, unde, de cele mai multe ori, numărul celor înscrişi coincide cu numărul celor prezenţi.

În situaţia în care numărul absenţilor de la bac se ridică la câteva zeci, metoda de calcul actuală favorizează unităţile liceale care se confruntă cu mulţi absenţi.

 

Diferenţe semnificative

La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, din cei 297 de înscrişi s-au prezentat la bac doar 261, promovabilitatea calculată fiind de 27,97%. 24,57 este procentul de promovaţi pentru acelaşi liceu, raportat însă la numărul elevilor înscrişi.

Situaţie similară şi la Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza”, unde promovabilitatea este 32,41%, însă procentul calculat în funcţie de numărul înscrişilor este de 26,7. Scenariul e la fel şi la Colegiul „Samuil Isopescu”, unde între procentul calculat în funcţie de numărul celor prezenţi şi cel calculat în funcţie de numărul înscrişilor e de circa 5%.

La Liceul Tehnologic din Dumbrăveni diferenţa e de circa 7%, la Colegiul „Laţcu Vodă” Siret diferenţa e de aproximativ 5%, la Colegiul Tehnic Rădăuţi – circa 5% şi lista poate continua.

Reamintim faptul că, potrivit unei situaţii întocmite de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, din cei 7.700 de absolvenţi de liceu ai promoţiei 2013, s-au înscris pentru susţinerea bacalaureatului 5.645 de elevi, 2.055 de absolvenţi alegând să nu susţină examenul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Absenţii de la bac umflă procentele de promovabilitate ale unor licee.
 Vizualizări articol: 2171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Absenţii de la bac umflă procentele de promovabilitate ale unor licee5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PAMFLET trimis de
(10 iul 2013, 11:44:20
Si care e problema. Foarte bine. daca nu cunosc materia pentru a promova clasa a 12, sa nu promoveze. Cinste profesorilor care i-au lasat corigenti. Normal, cam jumatate dintre elevi sunt dotati, capabili si vor sa ia bacul. Asta e o prostie cu promovarea in procent de 100%. Abia atunci ar fi o catastrofa. Oricum diplomele din Romania nu sunt recunoscute de firmele transnationale nici macar in Romania. Ei stiu ca diplomele in Romania se dau in masa pe spaga. Eu banuiesc faptul ca si USV incearca sa mareasca procentele de promovati prin diferite mijloace pentru a-si asigura studenti. Daca la USV s-ar monitoriza examenul de licienta sau dizertatia nu stiu sincer cati ar promova. Si nu numai la usv.
1.1  RE: PAMFLET trimis de
(10 iul 2013, 13:29:26
Nu ai citit atent. Ideea e ca au promovat clasa a XII-a dar nu s-au prezentat la bac. In ceea ce priveste corigenta...evident ca ai dreptate. Dar aici abia se vede evidenta platilor INFORMALE, ca sa vb ca in medicina. Daca doar 24% au luat bac, cei 76%, de ce au promovat?
Si in privinta diplomelor ai dreptate, multi tolomaci, ingineri azi cu diplome de SV, sunt soferi pe taxi sau vanzatori in bazar sau mol. Partea nasoala poate fi ca vin ca parinti la scoala si cer socoteala ca si ei au o facultate terminata si ca au copil cuminte si bun, iar loaza, freaca menta toata ziua. Dar ei stiu, ca sunt ingineri cu diploma.
2.   PAMFLET trimis de
(10 iul 2013, 11:54:02
Evident multi ma vor blama pentru ce am scri pentru ca intr-un fel sau altul sunt in cauza.
In Romania multi spun: ,,lasa-i sa promoveze saracii ca si asa viata-i grea si si asa nu fac nimic cu diploma, pe cine deranjeaza daca au si ei saracii o diploma de bac, de facultate sau de master? "
dar va intreb:
-cati dintre dumneavoastra vreti sa va tratati cu ajutorul unui medic ce a luat diplomele pe spaga?
-cati dintre dumneavoastra vrei ca profesorii copiilor dumneavoastra vrei sa fi luat diploma pe spaga?
-cati dintre dumneavoastra vrei ca locuinta in care stati sa fie proiectata de un inginer care a luat diploma pe spaga?
-cati dintre dumneavoastra vrei ca cei ce conduc procesul tehnologic pentru realizarea alimentelor si medicamentelor pe care le folositi sa fi luat diploma pe spaga?
3.   PAMFLET trimis de
(10 iul 2013, 11:58:00
Iar povestea cu piata muncii care nu-i accepta daca nu au competente e falsa.
In majoritate, cei care iau diplome pe spaga au bani si se angajeaza la stat, apoi va vin in control dumneavoastra, in orice sector v-ati desfasura activitatea si vor face ceea ce au invatat din scoala; sa ia spaga.
4.   PAMFLET trimis de
(10 iul 2013, 13:39:17
in loc de "vrei" cititi "vreti".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei