Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 156 (5363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sorin AVRAM

Sorin AVRAM


Pimen Suceveanul, când prea energic, când prea tăcut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhiepiscopia Sucevei a avut dreptate atunci când a luat decizia de a interzice efectuarea de explorări geologice pe terenurile care aparţin lăcaşurilor de cult. Hotărârea a fost luată după ce o companie s-a apucat să caute gaze în zona Mănăstirii Putna fără a avea acordul feţelor bisericeşti. Călugării de la Putna, unii dintre ei oameni cu multă şcoală, nu au putut fi convinşi de reprezentanţii firmei de prospecţiuni geologice că activitatea lor nu va dăuna grav mediului înconjurător. În loc ca, înainte de a se apuca de treabă, firma trimisă să caute gaz să bată la uşa Arhiepiscopiei, să spună ce vrea să facă şi să ceară voie să se apuce de lucru, aceasta a trecut direct la fapte, stârnind indignarea feţelor bisericeşti de la mănăstirea unde este înmormântat Ştefan cel Mare, dar şi cea a Înalt PreaSfinţiei Sale Pimen. Atât de tare s-a supărat Înaltul Pimen, încât pe 2 iulie, la slujba oficiată la Putna cu ocazia Sfântului Ştefan cel Mare, a spus că „Dumnezeu ne-a salvat de pericolele aduse de Uniunea Sovietică, şi ne va salva, credem, dacă ne vom ruga cu toată smerenia, de pericolele aduse de politica Uniunii Europene” şi a adăugat că „rău era în timpul regimului comunist ateu. Mai rău în timpul acestui regim, Uniunea Europeană”.

Probabil că spunând aceste lucruri, Pimen Suceveanul s-a referit, în principal, la „planul diabolic” privind explorările din zona Mănăstirii Putna, care iată ce înseamnă: „Sub pretextul că se caută resurse de energie verde (gaze - n.r.) şi nu mai ştiu ce..., trebuie să sfredelească pământul, dar nu oricum, la adâncimi mari, otrăvind apele, izvoarele lăsate de Dumnezeu, pentru totdeauna. O crimă. O crimă! Un plan economic diabolic. Rugăciune la Dumnezeu ca să-i oprească din răutatea lor”.

Paralela făcută de Înaltul Pimen între Uniunea Sovietică şi Uniunea Europeană este, după umila mea părere, exagerată. Mai ales în contextul în care în discuţie se află nişte lucrări cu care Uniunea Europeană nu are absolut nici o legătură. Cel puţin în această primă fază, e explorărilor. Ceea ce se întâmplă la Putna reprezintă aroganţa unei firme româneşti care, având bani şi, probabil, o companie străină puternică în spate, crede că-şi poate permite orice. Inclusiv să-şi bage sondele în el de pământ, fără a-şi cere voie de la proprietarii acestuia. Pe de altă parte, observ că Pimen Suceveanul devine extrem de energic în momentul în care sunt afectate interesele Bisericii. O demonstrează cazul Putna, dar şi lupta Arhiepiscopiei dusă cu Statul Român pentru 166.000 de hectare de pădure. În schimb, constat cu amărăciune că Înaltul Pimen tace foarte apăsat atunci când credincioşii sunt trataţi cu spatele de guvernanţi ori sunt victimele unor abuzuri săvârșite de mai marii zilei. O atitudine care poate fi înţeleasă doar dacă ţinem cont de faptul că enoriaşii contribuie la bunul mers al Bisericii cu numai câţiva lei obţinuţi din vânzarea găinii ori a peştelui de sticlă din sufragerie, în timp ce contribuţia celor care ne conduc pe ultimul drum este mai mult decât consistentă. O contribuţie care, totuşi, provine din taxele şi impozitele pe care le plătesc şi enoriaşii care participă la slujbele oficiate de Înaltul Pimen. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pimen Suceveanul, când prea energic, când prea tăcut.
 Vizualizări articol: 3220 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 8 voturi
Pimen Suceveanul, când prea energic, când prea tăcut4.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 9 iul 2013, 12:14:14
cum sa intri pe proprietatea unui cetatean al UE fara acordul lui? cum sa explorezi fara avizele necesare? Tara noastra nu i sub aceeasi jurisdictie europeana? vin companii straine, mascata sau nu , foreaza gazul nostru si apoi noua, ni se scumpeste gazul. chiar asa prosti suntem? suntem doar lasati la voia intamplarii ...
2.   Comentariu trimis de
( 9 iul 2013, 12:17:46
Ce legatura are Dumnezeu cu asta ? El ne da daca cerem..adica minte si intelepciune sa actionam conform cu voia Lui...e oare voia domnului sa distrugem tot si sa dam tot vina pe altii?
dar noi romanii am fost dintotdeauna prea slabi, prea lenesi, prea egoisti,prea lesne de cumparat...
3.   * trimis de
( 9 iul 2013, 13:01:45
Religia, combinaţie letală între strategie şi lăcomie
cu gâtul strâns de interese...ucide Credinţa
pe oameni îi sperie moartea, pe popi...viaţa, iar mie
mi-e lehamite (total ) când le văd...tendinţa

prin " drujba tehnique " se vrea a se spune
că răul e doar un punct de vedere, ca şi binele
răul vine de la sine, binele se impunehappy
ŞI SĂ-ŢI IUBEŞTI (PÂNĂ-ŢI UCIZI) ... APROAPELE !happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei