Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 157 (5364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   35 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Festivalul Naţional Concurs „Fălticeni Folk”, o ediţie reuşită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Fălticeni a găzduit, în perioada 6-7 iulie, a doua ediţie a Festivalului Naţional Concurs „Fălticeni Folk”, un eveniment apreciat de public, dovadă fiind numărul mare de spectatori care au petrecut în fiecare din cele două zile câte şapte ore alături de concurenţi şi de invitaţi.

Evenimentul organizat de Asociaţia Fălticeni Cultural şi-a propus descoperirea, lansarea şi mediatizarea unor autentice valori ale genului şi popularizarea creaţiei acestora.

La ediţia din acest an, 14 concurenţi sau formaţii de muzică folk au prezentat melodii proprii pe versurile unor cunoscuţi poeţi sau melodii din repertoriul folkiştilor consacraţi.

Alături de tinerii artişti care au concurat pentru un loc cât mai bun în clasamentul final au participat în calitate de invitaţi “omenii literelor”, Clara Mărgineanu, Sorin Poclitaru, Andrei Maftei, dar şi nume mari ale folkului românesc, cum ar fi Cosmin Vaman, Vasile Mardare, Adrian Beznă, Puiu Creţu, Ovidiu Mihăilescu, Maria Gheorghiu, care, pe lângă calitatea de membri ai juriului împreună cu Mihai Pânzaru PIM, au prezentat recitaluri care i-au ridicat în picioare pe cei care au umplut sala Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” şi prin aplauze i-au rechemat de mai multe ori pe scenă.

În prima seară, concursul de interpretare a avut şi câteva pauze în care au evoluat câştigătorii primei ediţii a festivalului: Daniela Bejenariu (Marele Premiu), Cezar Popescu (Premiul I), trupa Icarus (Premiul III) şi Ştefania Iacob, o voce de care spectatorii s-au despărţit cu greu.

La final au avut loc câteva  recitaluri de excepţie cu Cosmin Vaman, Adrian Beznă şi Vasile Mardare.

 

Un botoşănean de 13 ani a câştigat Marele Premiu

Duminică, în cadrul celei de-a doua seri a Festivalului “Fălticeni Folk”, preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural, principalul organizator, a înmânat premiile ediţiei 2013. Juriul, prezidat de Maria Gheorghiu şi avându-i în componenţă pe Mihai Pînzaru PIM, Sorin Poclitaru, Ovidiu Mihăilescu, Adrian Beznă, Puiu Creţu şi Clara Mărgineanu, a decis să acorde premiul pentru cea mai bună interpretare grupului Carmina din Bucureşti. Locul III a fost ocupat de Adrian Paul Tihan, pe locul II s-au clasat la egalitate grupul Noi Doi din Dorohoi şi Andrei Cîşlariu tot din Dorohoi, iar pe primul loc, tot la egalitate de puncte, s-au situat grupul Simbol din Suceava, condus de prof. Valentin Ianoş, şi Ioana Cătălina Culbece din Tazlău, judeţul Neamţ. Marele premiu i-a revenit unui tânăr folkist în vârstă de 13 ani, Cosmin Mariciuc, din Săveni, judeţul Botoşani.

Asociaţia Fălticeni Cultural a oferit Premiul special “Inima Fălticeniului”, cărţi şi o sumă de bani care să le acopere cheltuielile cu deplasarea la Fălticeni celorlalţi participanţi. 

Dacă pentru Noi Doi nu contează ce loc ocupă la un festival, mai importante fiind participarea şi aplauzele primite de la public, pentru Andrei Cîşlariu premiul obţinut a fost o surpriză plăcută după ce anul trecut nu a urcat pe podiumul de premiere. Bucuria pentru grupul Simbol a fost una dublă, premiul I obţinut la Fălticeni şi participarea colegului lor Edy Hanuseac la Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare ”Mamaia Copiilor”, care se desfăşoară în perioada 8-15 iulie. După înmânarea premiului I, Ioana Cătălina Culbece a invitat-o pe scenă pe cea mai mică participantă, Elisa Arcip.

 

Emoţii mari pentru concurenţi şi lecţii de înfrânt emoţiile

Ioana Cătălina Culbece a precizat: “În primul rând mulţumesc <vinovatului>, părintelui Liviu Mihăilă, apoi publicului care m-a aplaudat şi juriului. Am primit o lecţie la Festivalul <Fălticeni Folk>. Eram în culise şi după ce vedeta festivalului, Elisa Arcip, a ieşit cu colega ei de pe scenă, a avut o replică genială către prietena şi colega ei de trupă mult mai mare: <Ţi-am spus eu, nu trebuia să ai emoţii. Eu m-am dus foarte relaxată, am cântat, mi-am făcut treaba>. A fost o lecţie foarte importantă pentru mine”.

Pentru Cosmin Mariciuc, câştigarea Marelui Premiu a fost o surpriză, acesta ajungând pe scenă plângând de bucurie şi cu emoţie în glas.

“Sunt foarte emoţionat. Este primul festival pe care îl câştig. Mulţumesc publicului şi juriului pentru încrederea acordată”, a spus Cosmin. Pe parcursul spectacolului de gală, Cosmin a fost invitat de mai multe ori să cânte alături de folkiştii consacraţi care au susţinut recitaluri. Piesele cu care Cosmin a impresionat juriul au fost „Ce şopteşti atât de tainic”, o compoziţie proprie pe versurile lui Mihai Eminescu şi „Tânăr şi liber”, o piesă care îi aparţine lui Ovidiu Mihăilescu şi pe care autorul a interpretat-o alături de Cosmin.

 

Maria Gheorghiu: “Mai există şi o Românie frumoasă”

Publicul foarte numeros a putut asculta din partea premianţilor câte două melodii. După opinia Mariei Gheorghiu, preşedinta juriului, ediţia a doua a avut un foarte bun nivel artistic, aceasta subliniind şi efortul extraordinar pe care îl face preotul Liviu Mihăilă pentru tot ceea ce înseamnă cultură în Fălticeni. „Trebuie să îl susţineţi în campania aceasta de a arăta tuturor că mai există şi o Românie frumoasă”, a fost îndemnul Mariei Gheorghiu. Caricaturistul Mihai Pînzaru PIM a spus că se întoarce întotdeauna cu bucurie la Fălticeni şi apreciază generaţia tânără însetată de cultură. „Fălticeniul oricând a fost un exemplu pentru tot ceea ce înseamnă spirit cultural în România. Fălticeni este un oraş al Uniunii Europene din punct de vedere cultural”, a concluzionat Mihai Pînzaru PIM.

 

Preotul Liviu Mihăilă propune o altă abordare pentru ediţia viitoare

Preotul Liviu Mihăilă ne-a spus că speră ca acest festival să fie unul dintre cele mai mari festivaluri de folk din ţară, la fel cum Festivalul de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” va deveni cel mai mare festival de teatru pentru tineret.

“Pentru ediţia 2014 a Festivalului <Fălticeni folk>, ne-am gândit la o altă abordare. De pe 8 septembrie vom avea ca invitaţi la Fălticeni, săptămânal sau la două săptămâni, pe cei care doresc să participe la ediţia de anul viitor a festivalului, noi oferindu-le cazarea şi masa. Viitorii concurenţi vor prezenta un spectacol pe scenă care se va filma şi se va posta pe YouTube. Numărul de accesări va reprezenta o treime din notă, pentru a intra în finala concursului, apoi un juriu local va acorda note care vor reprezenta o altă treime din nota finală şi la final, spre vara viitoare, în cadrul Festivalului <Fălticeni Folk>, un juriu format din profesionişti va acorda notele care reprezintă ultima treime a notei. Astfel, în festival vor ajunge 20 de interpreţi sau trupe de muzică folk care au punctajul cel mai mare. Suntem deja în discuţii cu o firmă ca premiul I să fie de 5.000 de lei, premiul II - 3.000 de lei şi premiul III - 2.000 de lei. Astfel vom avea festival folk nu numai două zile pe an, ci să avem aproape în fiecare săptămână un miniconcert de muzică folk”, ne-a declarat preotul Liviu Mihăilă.

 

Recital susţinut de folkişti consacraţi

Seara de duminică a fost una de excepţie, cu recitalurile de înaltă ţinută, oferite de Puiu Creţu, Maria Gheorghiu, Adrian Beznă, Ovidiu Mihăilescu şi poeziile recitate de Sorin Poclitaru şi Andrei Maftei.

Acordurile de chitară ale oamenilor minunaţi ai folkului au sunat până după miezul nopţii alături de versurile melodiilor cântate de toţi cei peste 300 de spectatori, seara fiind încheiată pe ritmurile „Tânăr şi liber”, cântată de toţi cei prezenţi în Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional Concurs „Fălticeni Folk”, o ediţie reuşită.
 Vizualizări articol: 1372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul Naţional Concurs „Fălticeni Folk”, o ediţie reuşită0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei