Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 apr 2012 - Anul XVII, nr. 81 (4986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Destul de scumpi

Mieii pentru masa sucevenilor, mai puţini şi mai mici decât anul trecut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Crescătorii de oi din judeţ se pregătesc intens în aceste zile pentru ceea ce va însemna pentru ei cea mai profitabilă perioadă din întregul an. „Săptămâna Patimilor” va fi pentru ei şi săptămâna în care trebuie să-şi acopere cheltuielile din lunile de iarnă şi să rămână şi cu un profit, mai mare sau mai mic, funcţie de câţi clienţi vor avea. În condiţiile în care Paştele se sărbătoreşte anul acesta mai devreme decât anul trecut, iar iarna a fost una destul de lungă, crescătorii spun că mieii buni pentru tăiat sunt mai puţini decât în 2011, iar în consecinţă vor ţine destul de mult la preţ.

 

Preţul de pornire al crescătorilor:20 de lei la kilogram

Mitică Cojocariu este unul dintre gospodarii din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia, care s-a profilat relativ recent pe creşterea oilor. Are oi de doi ani de zile, ajungând deja la aproximativ patru sute de capete. La acestea se adaugă cei 250 de miei fătaţi în ultimele luni. Spune că va păstra femelele pentru lapte şi reproducţie, iar berbecuţii vor fi sacrificaţi în majoritate săptămâna viitoare, înainte de Paşte.

Preţul la kilogram va fi de 20 de lei. Asta în condiţiile în care anul trecut, negocierile au plecat cam tot de la 20 de lei, pe parcurs crescătorii mai lăsând la preţ, până la 15 lei la kilogram. Lucru care nu prea se va mai întâmpla în acest an, spun crescătorii.

Dumitru Cojocariu a declarat: „Paştele fiind mai repede, mieii nu au avut timp să crească suficient. Apoi a fost şi un pic de iarnă mai grea, au fost două luni foarte grele.... fiind mai frig, se întârzie creşterea mielului”.

 

Cine vrea îşi alege mielul dorit direct din turmă  

Marin Atodiresei este un alt mare crescător de oi din satul Sf Ilie. În cazul familiei sale, creşterea oilor este o tradiţie din tată în fiu. Ionela Atodiresei, soţia crescătorului, ne-a dus la stâna unde familia are peste o sută de miei.  

Ea spune că în acest an mieii vor fi vânduţi cu 19-20 de lei kilogramul, un preţ destul de corect crede ea, în condiţiile în care animalele bune pentru sacrificat în această perioadă nu sunt foarte multe.

Ionela Atodiresei a declarat: „Nu vindem acum, înainte de Paşte, decât miei care sunt mari, de la opt kile în sus, care sunt mai mici nu îi stricăm, că nu are rost. Când vine omul, nu vine să ia un miel de cinci kilograme ori de şase.... vrea miel de zece, unşpe, sau douăşpe kilograme. Cumpărătorul spune de câte kilograme vrea un miel şi soţul i-l taie şi îl cheamă când e gata pregătit, însă sunt şi care vor să vină să aleagă cu mâna lor, din cârd, îl tăiem, îl cântărim, nici o problemă”.

Crescătoarea a mai spus că nu este neapărat să vândă toţi mieii acum, existând destule abatoare care îi achiziţionează direct de la stână, la un preţ rezonabil, după ce aceştia mai cresc. 

 

De luni, mieii ajung şi în pieţe

În afara posibilităţii de a cumpăra direct de la cioban, sucevenii care vor să aibă un miel pe masa de Paşte mai au la dispoziţie şi alte variante. De la începutul săptămânii viitoare crescătorii vor aduce miei la carmangeriile din marile pieţe, de asemenea urmând a fi autorizate şi puncte de sacrificare temporare, la solicitarea Consiliilor Locale.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au anunţat că vor definitiva în scurt timp lista cu punctele de sacrificare şi de vânzare a mieilor, acestea trebuind să îndeplinească o serie de norme de igienă impuse de legislaţia în vigoare.

 

Au renunţat la tot şi cresc oi

Ionela Atodiresei ne-a spus că ocupaţia de crescător de oi poate fi profitabilă, însă numai în condiţiile în care membrii familiei se dedică acestei munci, renunţând la ideea unui serviciu ori la alte ocupaţii.

„Dacă îţi place să creşti oi o faci fără să te gândeşti întâi la profit. Apoi vine şi acesta. În ultima perioadă se mai dau cât de cât subvenţii şi cu multă muncă se poate trăi şi din oierit”, crede femeia.

Caşul şi carnea sunt sursele de venit ale crescătorilor de oi în momentul de faţă, asta în condiţiile în care preţul lânii este de mult timp unul derizoriu.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mieii pentru masa sucevenilor, mai puţini şi mai mici decât anul trecut.
 Vizualizări articol: 1057 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Mieii pentru masa sucevenilor, mai puţini şi mai mici decât anul trecut3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei