Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 apr 2012 - Anul XVII, nr. 81 (4986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Gospodaru: „Statul nu este cel mai bun gestionar din punct de vedere financiar al companiilor miniere”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Privatizarea companiilor de stat este imperios necesară, întrucât prin impunerea la nivelul Uniunii Europene a unui deficit bugetar mai redus statul nu va avea bani să mai investească în companiile sale. Este părerea exprimată de vicepreşedintele PD-L Suceava, deputatul Dan Gabriel Gospodaru.

Gospodaru a făcut referire la recenta vânzare a societăţii Cupru Min Abrud către canadienii de la Roman Copper Corp. contra sumei de 200,77 milioane euro, arătând că statul a făcut o afacere bună pe de o parte, pentru că a încasat de aproape patru ori mai mult decât preţul de pornire al licitaţiei, şi pe de alta pentru că a scăpat de o societate neprofitabilă.

Gospodaru a declarat: „În ultimii 20 de ani nu a existat o companie gestionată de stat în domeniul minier care să fie profitabilă dacă eliminăm subvenţiile, arieratele la bugetele de asigurări de sănătate şi plăţile restante către companii private, care practic au influenţat negativ creşterea economică şi locurile de muncă. O companie care are datorii restante şi pierderi înseamnă cu alte cuvinte bani luaţi de la sănătate, educaţie, construcţia de drumuri.

 

„Prin impunerea la nivelul UE a unui deficit bugetar mai redus statul nu va avea bani să mai investească în companiile sale”

Gospodaru a mai precizat că „prin impunerea la nivelul Uniunii Europene a unui deficit bugetar mai redus, statul nu va avea bani să mai investească în companiile sale. Aceasta necesită găsirea de soluţii fie de finanţare, dar nu găseşti creditori care să-ţi împrumute o companie în starea în care era Cupru Min, fie de vânzare integrală, altfel situaţia companiei se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Dacă ne imaginăm că statul ar prelua şi datoria restantă şi cheltuiala de protecţie a mediului, ar însemna ca aceşti bani trebuie să-i luăm fie de la sănătate, fie de la pensii, fie de la construcţia de drumuri, deoarece deficitul bugetar nu poate fi majorat fără un efort suplimentar. Poate garanta cineva succesul dacă în ultimii 20 de ani nu s-a reuşit obţinerea de profit în mod sustenabil în acest domeniu de către companiile de stat?”.

Vicepreşedintele PD-L Suceava a arătat că în prezent este foarte greu să obţii de la creditori un împrumut de 200 de milioane de euro, cât s-a reuşit să se obţină din vânzarea Cupru Min, în condiţiile în care criza a amputat dramatic din fondurile disponibile.

„Cine investeşte 200 de milioane de euro plus cheltuielile de investiţii masive în tehnologie şi utilaje va fi capabil în mod cert să aducă experţi excelenţi care să poată începe extracţia de cupru şi plata taxelor şi impozitelor către stat aferente producţiei realizate”, a adăugat deputatul democrat-liberal. Canadienii de la Roman Copper Corp, a subliniat Gospodaru, sunt cei mai mari experţi din lume în extragerea de zăcăminte naturale, „iar acest <know how> de top nu îl deţinem, dovedind în ultimii 20 de ani că statul nu este cel mai bun gestionar din punct de vedere financiar al companiilor miniere”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gospodaru: „Statul nu este cel mai bun gestionar din punct de vedere financiar al companiilor miniere”.
 Vizualizări articol: 1072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 8 voturi
Gospodaru: „Statul nu este cel mai bun gestionar din punct de vedere financiar al companiilor miniere”1.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
( 6 apr 2012, 13:22:17
IN PRIMA FAZA ,STATUL NU A FOST UN PAZNIC BUN.FOSTELE SANTIERE MINIERE AU FOST JEFUITE DE TOT CE INSEMNA METAL,HOTII SUNT LIBERI LA ACEASTA ORA,BA MAI SI CANDIDEAZA PTR DIFERITE FUNCTII,IAR O PARTE A POPULATIEI CERSESTE PE LA PORTILE OCCIDENTULUI,DATORITA FAPTULUI CA ,,MUNTII NOSTRI AUR POARTA''.
IN TOT ACEST HAOS,PREZENTAT IN MASS MEDIA,TOTUSI ESTE INTERESANT SI DUBIOS FAPTUL,CA NU SE SUFLA O SINGURA VORBA DESPRE ,,TALHARIMEA PROLETARA'' DE LA CONVERSMIN.DE CE OARE???
VA URMA!
2.   COMPLETARE LA...COMPLETARE! trimis de
( 6 apr 2012, 13:33:19
DACA ACTIVELE SI UTILAJELE AR FI FOST VANDUTE DE CATRE STAT,IN 2004-2005,CU BANII OBTINUTI,S-AR FI PUTUT RETEHNOLOGIZA CEEA CE ESTE RENTABIL SI AR MAI FI RAMAS SI UN SURPLUS DE BANI IN VISTERIA STATULUI.ASA, ACESTI BANI,ZAC IN PARADISURI FISCALE,IAR HOTII MIMEAZA SARACIA SI STARE MATERIALA PRECARA,IN CARE ,CHIPURILE SE AFLA,MAI REUSEC PE LANGA PENSIA DIN MINERIT,SA MAI PRINDA SI ALTE SERVICII PLATITE CHIAR DE PRIMARII,CUM AR FI CELE DE INFORMARE TURISTICA ,DE EXEMPLU.
NU MAI SPUN DE INDEMNIZATIILE CARE I-AU ADUS IN STADIUL DE LUSTRABILI.
UN WEEK END NEPOLUAT!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei